Main menu

header

de Mariana Borloveanu

- Cine face pască în casă va simţi binecuvântarea Învierii

Pasca este preparată în Ajunul Învierii. Ea se taie în bucăţele mici, se pune în pacheţele şi se duce la biserică pentru a fi sfinţită. Apoi ajunge acasă, unde este păstrată, pentru a-i face pe credincioşi părtaşi binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile şi necazurile.

Tradiţională mănăstirească
Fiind cea mai importantă coptură rituală a Paştelui, pasca se face din făină de grâu de cea mai bună calitate. Aluatul se aşază în tăvi speciale, iar în mijlocul tăvii se pune umplutura de brânză. Peste aceasta se face o cruce din acelaşi aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare.
Ingrediente aluat: 500 g de făină, 250 ml de lapte, 125 g de zahăr, 50 g de unt, trei ouă, două linguri cu ulei, o lingură cu esenţă de rom, 25 g de drojdie şi un vârf de cuţit cu sare.
Ingrediente umplutură: un kilogram de brânză de vaci, 50 g de unt, patru pacheţele de zahăr vanilinat, cinci ouă, 200 g de zahăr pudră, trei linguri cu smântână, o linguriţă cu esenţă de rom, 150 g de stafide, o lingură cu făină, o lingură cu griş, coaja rasă a unei lămâi şi un vârf de cuţit cu sare.
Mod de preparare pentru aluat: se înmoaie drojdia în puţin lapte încălzit. În el se adaugă şi puţin zahăr. Restul de lapte se pune la fiert şi, după ce dă în clocot, se adaugă trei-patru linguri cu făină. Se lasă apoi la răcit, după care se adaugă drojdia înmuiată. Compoziţia acoperită se lasă la crescut. Separat, se freacă gălbenuşurile, se adaugă sarea, apoi zahărul, până se obţine o cremă spumoasă. Tot separat se bat spumă şi albuşurile.
Restul de făină se aşază într-un lighenaş, iar deasupra se pune maiaua de drojdie şi se amestecă bine. Se adaugă apoi gălbenuşurile, laptele călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se amestecă totul, frământând timp de 20-30 de minute şi se adaugă treptat uleiul, untul topit (cald) şi esenţa de rom. După ce se termină frământatul, se acoperă vasul cu un prosop curat şi se lasă la căldură timp de o oră. Odată crescut, aluatul se împarte mai întâi pe jumătate. Una dintre jumătăţi se taie în trei părţi egale. Din prima jumătate se întinde o foaie în tava unsă cu unt. Din cele trei bucăţi de aluat se iau două şi se realizează o împletitură. Se lasă apoi să crească. Din aluatul rămas se face o nouă împletitură în formă de cruce şi se pune deasupra.
Mod de preparare pentru umplutură: pentru umplutura ce se pune în pască se freacă brânza cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilinat, grişul, făina, coaja de lămâie, esenţa, smântâna, o parte din stafide şi albuşurile bătute spumă. Compoziţia se toarnă peste aluat, se presară deasupra restul de stafide şi se adaugă crucea împletită. Se unge cu ou, pentru a căpăta o culoare frumoasă şi se dă la cuptor la foc potrivit, timp de o oră. Pasca se scoate din forma în care s-a copt doar după ce se răceşte.

Fără aluat
Aceasta se face de obicei la mănăstirile din Bucovina, dar, în aceeaşi măsură, ea poate fi făcută în casa oricărei gospodine.
Ingrediente: un pachet de praf de copt, trei linguri cu făină, şase ouă, 500 g de brânză de vaci, şase linguri cu zahăr, 125 g de unt, vanilie, 50 g stafide înmuiate în coniac şi o lămâie.
Mod de preparare: cele şase gălbenuşuri se freacă bine cu jumătate de pachet de unt. Se adaugă apoi zahărul, brânza de vaci, vanilia şi făina. Se amestecă întreaga compoziţie, apoi se pun praful de copt stins cu zeama de lămâie, albuşurile bătute spumă, stafidele şi coaja rasă de lămâie. Se unge o tavă cu puţin unt şi se răstoarnă compoziţia. Se coace la foc mijlociu timp de 30 de minute. Această pască este bună şi fierbinte.

Însiropată
Pasca însiropată este un adevărat deliciu pentru întreaga familie. Pe lângă ingredientele obişnuite, aceasta se prepară după o reţetă specială, iar ingredientele sunt puţin diferite faţă de celelalte feluri.
Ingrediente pentru aluat: un kilogram de făină, 150 g zahăr, 500 ml de lapte, 200 g de unt, o linguriţă rasă cu sare, trei gălbenuşuri, 50 g de stafide, 25 g de drojdie proaspătă, un plic cu zahăr vanilinat, coaja rasă de la o portocală şi o lingură cu untură (pentru uns).
Ingrediente pentru umplutură: 500 g de brânză de vaci, un pahar mic cu smântână, 100 g de griş, 50 g de stafide şi trei gălbenuşuri.
Sirop: 200 ml de apă, 300 g de zahăr.
Mod de preparare: se încorporează drojdia în puţin lapte călduţ - 50 g de zahăr şi o lingură cu făină -, apoi se amestecă bine şi se lasă la crescut. În laptele rămas se pun aromele, 100 g de zahăr, stafidele şi se încălzeşte compoziţia. Se adaugă făina şi se amestecă bine. Apoi se pun gălbenuşurile şi maiaua, continuând să se amestece. Se topeşte untul, apoi se toarnă călduţ peste aluat şi se frământă cu mâna, lăsându-se să crească timp de o oră.
Pentru umplutură se amestecă brânza de vaci cu gălbenuşurile, smântâna, stafidele şi grişul. După ce aluatul a crescut, se împarte în două, pe fiecare foaie de cocă, se pune umplutura şi se rulează. Se împletesc rulourile şi se pun într-o cratiţă unsă cu untură. Se lasă timp de zece minute, apoi se pune la copt. Se fierbe zahărul cu apa până se topeşte. Când pasca este gata, se toarnă peste ea jumătate din sirop şi se mai ţine zece minute în cuptor, apoi se scoate definitiv şi se toarnă restul siropului.