Main menu

header

de Cristina Tache

Ceapa este ingredientul ce dă un plus de savoare ciorbelor, supelor şi mai ales salatelor de vară. Însă, ea poate constitui un fel de mâncare de bază dacă este preparată după reţete ingenioase şi simplu de realizat. Vă propunem să pregătiţi pentru următorul prânz o altfel de mâncare.

Murată în oţet
Ingrediente: 2 kg de ceapă, 1 l de oţet alb, 100 g de zahăr, câteva frunze de busuioc, patru foi de dafin, câteva boabe de piper negru şi sare.
Mod de preparare:
se curăţă ceapa şi se pune într-un vas în care s-a adăugat apă caldă, sare şi câteva linguri cu oţet. Se lasă timp de trei minute, după care se scoate, se zvântă şi se pune în borcane, apăsând uşor pe fiecare ceapă. Oţetul, zahărul, busuiocul şi foile de dafin se amestecă şi apoi se dau în clocot. Se strecoară amestecul şi se toarnă în borcane. În fiecare recipient se pun câteva boabe de piper şi frunze de busuioc proaspăt. Borcanele se închid ermetic şi se depozitează într-un spaţiu răcoros şi întunecat.

Inele crocante
Ingrediente:
trei cepe mari, trei linguri cu făină albă, trei linguri cu mălai, o linguriţă cu piper, o linguriţă cu boia, o linguriţă cu sare, 250 ml de lapte bătut, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare:
se curăţă cepele şi se taie felii rotunde. Se desfac inelele cele mai mari şi se pun într-un bol, în lapte bătut. Se lasă 15-30 de minute la frigider. Restul ingredientelor se amestecă într-o farfurie lată, iar într-o tigaie se încinge uleiul. Inelele de ceapă se trec prin amestecul din farfurie, iar apoi se prăjesc în ulei. Se scot pe hârtie absorbantă şi se servesc cu lapte bătut.

Umplută cu legume
Ingrediente:
1 kg de ceapă, trei morcovi, doi căţei de usturoi, 150 g de fasole boabe, pătrunjel, o lingură cu sos de roşii, o jumătate de pahar mic cu ulei, o lingură cu făină, o lingură cu chimen, sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
se fierbe fasolea şi se zdrobeşte. Se taie un capac la fiecare ceapă, se îndepărtează mijlocul cu ajutorul unei linguriţe, după care se opăresc legumele în apă fiartă. Morcovii şi usturoiul se curăţă şi se rad. Pătrunjelul se toacă mărunt. Se amestecă morcovii cu fasolea şi pătrunjelul tocat, usturoiul şi sosul de roşii. Se adaugă sare şi piper şi se umplu cepele cu amestecul obţinut. Se aşază într-o tavă şi se acoperă cu capacul tăiat mai devreme. Se adaugă puţină apă şi se lasă la cuptor 40-45 de minute. În acest timp se prepară sosul. Se toacă miezul de ceapă rămas şi se căleşte în ulei. Se toarnă sosul de roşii şi se lasă la fiert până se îngroaşă compoziţia. Se adaugă chimenul, sarea, piperul şi puţin pătrunjel tocat. Înainte să se scoată de la cuptor se toarnă sosul peste ele şi se mai lasă la copt încă cinci minute. Se servesc calde.

Tocăniţă
Ingrediente:
şase cepe, patru roşii, un morcov, trei căţei de usturoi, o legătură de mărar, un pahar cu ulei, două linguri cu oţet, o linguriţă cu boia, zahăr, sare şi piper.
Mod de preparare:
ceapa se curăţă, se taie solzişori şi se căleşte în ulei împreună cu morcovul ras şi boiaua. Când ceapa s-a înmuiat se adaugă roşiile tăiate mărunt, oţetul, zahărul, sarea şi piperul după gust şi se lasă la fiert timp de zece minute. La final se adaugă mărarul tocat mărunt, şi tocăniţa se serveşte caldă.

Salată
Ingrediente:
trei cepe roşii, sare, ulei de măsline, oţet balsamic.
Mod de preparare:
se taie ceapa fideluţă, se presară sare, se amestecă bine cu mâinile, frământând ca la prepararea unui aluat. Apoi se adaugă uleiul şi oţetul aromat. Se serveşte cu diverse fripturi.

Supă
Ingrediente:
un sfert de pachet de unt, patru cepe mari, două linguri cu făină, o legătură de praz, sare, piper, nucşoară, o cană cu vin alb, caşcaval ras sau telemea, o legătură de pătrunjel verde, un ardei gras roşu, o cană cu supă de vită sau de pui.
Mod de preparare:
se fierb oasele de vacă sau carnea de pui până se obţine o supă concentrată. Se adaugă un păstârnac şi o bucată de ţelină în timpul fiertului. Ceapa se taie julien, iar prazul şi ardeiul se toacă mărunt. Se încinge untul şi se căleşte ceapa amestecând fără oprire, pentru a nu se arde. Se pun sare, piper şi nucşoară după gust, se adaugă şi ardeiul roşu şi se mai lasă la călit puţin. În acest amestec se încorporează făina, vinul alb, supa şi se lasă să fiarbă la foc mic. La final se presară pătrunjel tăiat fin şi se serveşte în castroane, cu smântână şi crutoane.