Main menu

header

de Cristina Tache

Miros de portocale, ghetuţe date cu cremă aşezate la uşă. E ziua lui Moş Nicolae, ce aduce în case aerul festiv al Sărbătorilor de iarnă. În timp ce vă ajutaţi copiii să-şi lustruiască cizmuliţele, puteţi prepara câteva dintre bunătăţile tradiţionale ce se servesc în ajunul acestei sărbători.

Lapte aromat pentru copii
Ingrediente: şofran, opt cuişoare, scorţişoară, patru ceşti cu lapte, o jumătate de ceaşcă de zahăr, două linguri cu amidon de porumb.
Mod de preparare: toate condimentele se pun într-un săculeţ de pânză, ce se leagă strâns. Săculeţul se introduce într-o oală cu lapte şi se lasă să fiarbă o jumătate de oră, adăugând şi zahărul. Se amestecă bine şi se mai lasă să fiarbă încă cinci minute. La final se scoate săculeţul cu condimente şi se serveşte băutura caldă.

Punch
Ingrediente: trei-patru portocale roşii, două lămâi tăiate felii, cidru de mere, o jumătate de ceaşcă de stafide, o linguriţă cu cuişoare, o jumătate de ceaşcă de zahăr brun, unt.
Mod de preparare: feliile de portocale şi de lămâie se rumenesc într-o tigaie cu unt. Într-o oală se storc fructele, se adaugă cidrul, zahărul, stafidele şi condimentele. Se lasă să fiarbă. Punchul se serveşte cu scorţişoară, frunze de mentă şi boabe de cafea.

Ciocolată caldă
Ingrediente: o ceaşcă de lapte, opt linguriţe cu zahăr, o tabletă de ciocolată cu lapte, o tabletă cu ciocolată amăruie, o linguriţă cu zahăr brun, vanilie.
Mod de preparare: într-o tigaie se pun toate ingredientele, cu excepţia vaniliei, şi se lasă până se dizolvă ciocolata şi zahărul. Apoi, jumătate din compoziţie se toarnă în blender şi se amestecă, până se obţine o spumă. Se adaugă vanilia şi cu cealaltă jumătate din compoziţie se amestecă bine şi se serveşte caldă.

Bomboane fondante
Ingrediente: 500 g de zahăr, 125 ml de frişcă sau de lapte, trei linguriţe cu cacao, unt.
Mod de preparare: se unge tava de copt cu puţin unt. Laptele sau frişca se fierb împreună cu zahărul şi cacaua, amestecând continuu. Apoi, se lasă să se răcească şi se amestecă din nou. Compoziţia se toarnă în tava pentru copt şi se lasă să se răcească. Se taie în forme diferite şi se servesc.

Turtă dulce
Ingrediente: 300 g de făină, 125 g de zahăr brun, zece grame de ghimbir, 150 g de unt, praf de copt, patru linguriţe cu lapte.
Mod de preparare: se cerne făina într-un vas. Se adaugă zahărul, ghimbirul, untul, praful de copt şi laptele. Aluatul se frământă bine şi se lasă la dospit. Se presară făina în forme speciale pentru copt. Se adaugă coca în fiecare formă şi se elimină surplusul. Se scot formele şi se aşază bucăţile de cocă într-o tavă unsă cu unt. Se coace timp de 15 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.

Prăjitură cu fructe uscate
Ingrediente: o ceaşcă de unt la temperatura camerei, o ceaşcă de zahăr, şase ouă mari, un sfert de ceaşcă de melasă, un kilogram de făină, două linguri cu scorţişoară, o linguriţă cu miez de nucă, o linguriţă cu cardamon, câteva cuişoare, trei ceşti cu caise uscate, două ceşti cu alune, două ceşti cu ananas uscat, două ceşti cu afine uscate, o jumătate de ceaşcă de jeleu de caise, două linguriţe cu lichior de portocale.
Mod de preparare: se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu hârtie de copt. Într-un bol se amestecă o ceaşcă de unt cu zahăr până se obţine o spumă. Se adaugă ouăle şi melasa şi se amestecă în continuare. Într-un alt vas se pun: făina, scorţişoara, miezul de nucă, cardamonul şi cuişoarele şi se încorporează în compoziţia din ouă şi din melasă. Se amestecă bine până se omogenizează şi se adaugă fructele. Se pune compoziţia în tavă şi se introduce în cuptor. Se coace timp de trei ore, la o temperatură de 275 de grade Celsius. Prăjitura se lasă să se răcească timp de două ore şi jumătate. Din jeleul de caise şi din lichiorul de portocale se prepară un sirop ce se toarnă deasupra prăjiturii. Se decorează cu bucăţi de fructe uscate. Prăjitura se înveleşte apoi în hârtie şi se lasă să se răcească timp de o zi. Se poate servi şi cu frişcă.