Main menu

header

de Cristina Tache

Se presupune că fasolea are peste 8.000 de ani. Aceasta este una dintre cele „trei surori” ale bucătăriei Americii precolumbiene, alături de porumb şi de dovleac. Fasolea a fost „importată” din America în Europa în anul 1529, de Piero Valeriano, pentru Papa Clement al VII-lea. Astăzi se întâlneşte în bucătăriile tuturor popoarelor. Există 30.000 de soiuri, din care se cultivă peste 500. Fasolea este una dintre cele mai complexe alimente, conţinând proteine şi carbohidraţi complecşi, celuloză solubilă şi insolubilă. De asemenea, mai conţine şi substanţe anticancerigene. Dacă v-am convins şi pentru că suntem în Postul Crăciunului, încercaţi următoarele reţete:

Salată
Ingrediente: 200 g de fasole, 100 ml de ulei, zeamă de lămâie, ceapă, muştar, sare.
Mod de preparare: se fierbe fasolea în trei ape. Cât este încă fierbinte se pasează bine cu zdrobitorul de piure, apoi se trece printr-o sită. Piureul obţinut se freacă adăugând uleiul în fir subţire, ca la maioneză. Apoi se pune sare şi se acreşte cu zeamă de lămâie şi cu puţin muştar, bătând cu furculiţa până ce se albeşte şi compoziţia devine spumoasă. Când este gata se adaugă o linguriţă cu ceapă rasă. Se serveşte cu felii de pâine prăjită.

Supă de fasole cu tarhon
Ingrediente: 500 g de fasole albă, apă, cinci roşii coapte bine, o ceapă, un vârf de linguriţă cu tarhon mărunţit, o lingură rasă cu făină, două linguri cu ulei, sare, piper.
Mod de preparare: se spală bine fasolea în mai multe ape şi se pune la fiert. Când clocoteşte se dă la o parte şi se schimbă apa. Se reia operaţiunea de trei ori. Separat, într-o oală de doi-trei litri, se căleşte ceapa. Când s-a rumenit uşor se adaugă făina şi se amestecă. Se toarnă imediat peste ele zeama clocotită de la ultima apă şi boabele de fasole şi se lasă la fiert la foc mic. Când fasolea este bine fiartă se adaugă roşiile descojite şi tăiate în sferturi, se condimentează cu sare şi cu piper după gust. Când se ia pe de foc, fasolea se amestecă împreună cu praful de tarhon.

Iahnie
Ingrediente: 500 g de fasole albă, două cepe, patru linguri cu ulei, cinci roşii, două linguri cu pastă de tomate, doi ardei graşi galbeni (sau verzi), trei căţei de usturoi, sare, piper, cimbru, foi de dafin.
Mod de preparare: se pune fasolea la fiert în apă rece. Se schimbă apa de trei ori, după ce a clocotit de fiecare dată câte zece minute. În a treia apă se adaugă cimbrul şi foile de dafin. Se curăţă cepele şi ardeiul şi se taie felii, apoi se înăbuşă în ulei, adăugând puţină apă. Spre sfârşit se pun roşiile tăiate, pasta de tomate diluată cu apă şi usturoiul mărunţit. Când fasolea este fiartă se toarnă peste sosul de legume şi se mai fierbe încă 30 de minute. Se adaugă sare şi piper şi se serveşte.

În sos de roşii
Ingrediente: un kilogram de fasole albă boabe, două cepe, bulion sau pastă de roşii, trei linguri cu făină, trei linguri cu ulei, două foi de dafin, frunze de pătrunjel şi de leuştean, sare, piper.
Mod de preparare: fasolea se lasă la înmuiat peste noapte şi apoi se fierbe. După ce a clocotit zece minute se schimbă apa. Se repetă de trei ori. În ultima apă se adaugă sare şi două-trei foi de dafin. Separat, se curăţă cepele, se taie mărunt şi se călesc uşor. Se adaugă făina, se amestecă şi se stinge cu zeama de la fasole, până se obţine un sos consistent. Se adaugă pasta de roşii şi se amestecă bine sosul. Când este gata se pun şi boabele de fasole scurse de zeama în care au fiert. Se amestecă şi se condimentează cu sare. Se adăugă şi frunzele de leuştean şi de pătrunjel tocate mărunt. Se poate servi şi rece.

Zacuscă
Ingrediente: un kilogram de fasole albă, trei kilograme de gogoşari, un kilogram de ceapă, două kilograme de roşii, 500 ml de ulei, sare, piper, foi de dafin, două linguri cu miere sau cu zahăr.
Mod de preparare: se fierbe fasolea în trei ape, după ce a stat peste noapte la înmuiat. În ultima apă se adaugă sare. După ce a fiert, fără să se zdrobească boabele, se scurge apa, iar fasolea se lasă la răcit. Între timp se coc gogoşarii, se scurg bine şi se curăţă. Se fierb în ulei, la foc mic, cu piper, foi de dafin, sare, ceapă tocată şi roşii tăiate. Când a scăzut suficient se adaugă miere sau zahăr. Apoi se toarnă fasolea zdrobită şi se lasă să clocotească încă două-trei minute. Se dă deoparte şi se pune în borcănele fierbinţi, ce se acoperă şi se sterilizează.