Main menu

header

950 26 1de Georgiana Mihalcea

Dacă aveți o boală cronică de rinichi sau o funcție renală redusă, medicul dumneavoastră vă poate sugera o dietă pentru rinichi (numită și dietă renală). Alimentele dintr-un astfel de regim alimentar au cantități mai mici de sodiu, proteine, potasiu sau fosfor. Vă prezentăm 5 rețete care au grijă de sănătatea rinichilor și care sunt și extrem de gustoase!

Ciuperci umplute cu pesto de busuioc

950 26 2Acest aperitiv poate fi pregătit cu o zi înainte. Se dă la frigider până este gata de servire. Are un conținut scăzut de grăsimi și este sărac în sodiu.

Ingrediente: 20 de ciuperci crimini, spălate și cu tulpinile îndepărtate. Pentru topping: 1 şi 1/2 cană cu pesmet panko, 1/4 cană cu unt topit, 3 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat. Pentru umplutură: 2 cești cu frunze proaspete de busuioc, 1/4 cană cu parmezan proaspăt, 2 linguri cu semințe de dovleac, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu usturoi proaspăt, 2 lingurițe cu suc de lămâie și 1/2 linguriță cu sare kosher.

Mod de preparare: încingeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneți ciupercile cu susul în jos pe o tavă de copt. Pentru a pregăti toppingul, într-un castron mic, combinați panko, untul și pătrunjelul și lăsați-l deoparte. Pentru a pregăti umplutura, puneți busuiocul, brânza, semințele de dovleac, uleiul, usturoiul, zeama de lămâie și sarea într-un robot de bucătărie. Procesați până se amestecă uniform. Umpleți generos capacele de ciuperci cu umplutura de pesto de busuioc. Stropiți fiecare ciupercă cu aproximativ 1 linguriță cu topping panko. Coaceți timp de 10 până la 15 minute sau până când se rumenesc.

Supă de pui cu tăiței și ghimbir

950 26 3Dacă sunteți vegetarian, înlocuiți puiul cu nişte cuburi de tofu extraferme și folosiți supa de legume.

Ingrediente: 85 g tăiței făcuți în casă, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 ceapă galbenă mare, tocată, 1 lingură cu ghimbir proaspăt decojit și tocat, 1 morcov, decojit și tocat mărunt, 1 cățel de usturoi, tocat, 4 căni cu supă de pui nesărată, 2 linguri cu sos de soia cu conținut redus de sodiu, 1 kg piept de pui fără piele și dezosat, tocat, 1 cană cu edamame (un fel de mazăre asiatică) decojite, 1 cană cu lapte de soia simplu, 1/4 cană cu coriandru proaspăt tocat.

Mod de preparare: umpleți o cratiţă cu 3/4 apă și puneți-o la fiert. Adăugați tăițeii și gătiți până se înmoaie, aproximativ cinci minute. Se scurge și se dă deoparte. Într-o oală mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugati ceapa și căliți până devine moale și translucidă, aproximativ patru minute. Adăugați ghimbirul și morcovul și căliți-le timp de un minut. Se pune usturoiul și se călește 30 de secunde, fără să se rumenească. Turnați supa și sosul de soia și fierbeți. Se adaugă puiul și edamamele. Reduceți focul la mediu-mic și fierbeți până când puiul este gătit și edamamele sunt fragezi. Adăugați tăițeii și laptele de soia și gătiți până se încălzesc; nu-i lăsați să fiarbă. Luați oala de pe foc și adăugați coriandru. Puneți supa în boluri individuale și serviți imediat.

Brioșe cu mere și scorțișoară

950 26 4Puteți cumpăra ovăz și semințe de in întregi și le măcinaţi acasă într-un robot de bucătărie.

Ingrediente: 1 cană cu iaurt grecesc simplu degresat, 2 ouă, 2 linguri cu ulei de rapiţă, 2 lingurițe cu extract de vanilie, 1 cană cu făină, 1 cană plus 2 linguri cu zahăr, 3/4 cană cu ovăz măcinat, 1/4 cană cu făină din semințe de in, 2 și 1/4 lingurițe cu scorțișoară, 1 și 1/2 linguriță cu praf de copt, 1/2 linguriță cu sare, 2 mere medii decojite și tocate.

Mod de preparare: încălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Stropiți ușor două forme de brioșe cu spray de gătit. Într-un castron, combinați iaurtul, ouăle, uleiul și vanilia. În alt castron mediu, combinați făina, 1 cană cu zahăr, ovăzul, semințele de in, 2 lingurițe cu scorțișoară, praful de copt și sarea. Folosiți mixerul la viteză mică. Adăugați încet ingredientele uscate la cele umede. Se amestecă până când se combină. Încorporați merele cu o spatulă. Puneți 1/4 cană cu aluat în fiecare formă pentru brioșe. Într-un castron mic, combinați cele 2 linguri cu zahăr rămase și 1/4 linguriță cu scorțișoară și presărați peste aluat în fiecare vas. Coaceți aproximativ 22 de minute sau până când blaturile sunt aurii și scobitoarea iese curată când este introdusă.

Prăjitură de cafea cu cereale integrale

950 26 5Fructele proaspete funcționează la fel de bine ca și cele congelate în acest tratament delicios pe tot parcursul anului.

Ingrediente: 1/2 cană cu lapte degresat, 1 lingură cu oțet, 2 linguri cu ulei de rapiţă, 1 linguriță cu vanilie, 1 ou, 1/3 cană cu zahăr brun, 1 cană cu făină integrală, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1/8 linguriță cu sare, 1 cană cu amestec de fructe de pădure congelate, cum ar fi afinele, zmeura și murele (nu se dezgheață) și 1/4 cană cu granola cu conținut scăzut de grăsimi, ușor zdrobită.

Mod de preparare: încălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Pulverizați o tavă rotundă cu spray de gătit și ungeți cu făină. Într-un castron mare, amestecați laptele, oțetul, uleiul, vanilia, oul și zahărul brun până se omogenizează. Se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și sarea doar până se umezesc. Încorporați ușor jumătate din fructele de pădure în aluat. Se pune totul în tava pregătită. Presărați fructele de pădure rămase și acoperiți cu granola. Coaceți 25 până la 30 de minute sau până când devine maro auriu și partea superioară revine când este atinsă în centru. Serviți cald.

Şi medicament, şi deliciu: kebab de vită şi legume

Kebab de vită şi legume

Marinarea cărnii reduce șansa ca substanțele cancerigene să se formeze pe carne în timpul grătarului.

Ingrediente: 1/2 cană cu orez brun, 2 căni cu apă, 120 g mușchi de vită, 1 lingură cu sos italian fără grăsimi, 1 ardei verde, fără sâmburi și tăiat în patru bucăți, 4 roșii cherry, 1 ceapă mică, tăiată în patru felii, 2 frigărui de lemn, înmuiate în apă 30 de minute sau frigărui de metal.

Mod de preparare: într-o cratiță la foc mare se pun la fiert orezul și apa. Dați focul mic, acoperiți și fierbeți până când apa se absoarbe și orezul este fraged, aproximativ 30 până la 45 de minute. Adăugați mai multă apă, dacă este necesar pentru a nu se usca orezul. Transferați într-un castron mic pentru a se menține cald. Tăiați carnea în patru părți egale și puneți-o într-un castron. Deasupra se toarnă dressingul italian. Acoperiți și dați la frigider pentru cel puțin 20 de minute pentru a se marina. Pregătiți un foc fierbinte la grătar cu cărbune sau unul electric. Departe de sursa de căldură, ungeți ușor grătarul sau tigaia cu spray de gătit. Așe- zați două cuburi de carne, două bucăți de ardei verde, două roșii cherry și două felii de ceapă pe fiecare frigăruie. Așezați kebaburile pe grătar și frigeți-le timp de cinci până la zece minute, întorcându-le după cum este necesar. Împărțiți orezul pe farfurii individuale, peste care puneți un kebab și serviți imediat.