Main menu

header

945 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Nu întâmplător oamenii iubesc porumbul - aliment-medicament, cu numeroase beneficii pentru sănătate, acest ingredient este atât de versatil, încât poate fi o vedetă pentru feluri de mâncare clasice sau pentru meniuri exotice ori personalizate.

Chowder

945 26 2Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi tocaţi, 1 ceapă tocată, 1 ardei gras tăiat, 1 morcov mare tăiat cubuleţe, 3 tulpini de ţelină tăiate, 330 g porumb, 500 ml apă, 750 ml supă de legume, 1 crenguţă de oregano proaspăt, 1 linguriţă cu boia afumată, 1 frunză de dafin, 230 ml lapte de cocos, 220 g caşcaval vegan, răzuit, 1 mână cu mentă proaspătă, porumb şi cremă de cocos pentru servire, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se încălzeşte o cratiţă mare cu ulei de măsline pe foc mediu, se adaugă usturoiul şi ceapa şi se sotează timp de un minut, apoi ardeiul gras, morcovul, ţelina şi porumbul. Se gătește pentru încă patru minute, apoi se „stinge” cu supa de legume, apa și se presară boiaua. Se adaugă crenguţa de oregano şi frunza de dafin şi se aduce compoziţia la fierbere, după care se dă focul mic, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă timp de încă 15 minute. Se scot frunza de dafin şi crenguţa de oregano și se toarnă jumătate din compoziţie într-un robot de bucătărie. Se completează cu laptele de cocos şi se mixează până se obţine o compoziţie omogenă. Această cremă se pune peste lichidul din cratiță. Se presară cașcavalul și se amestecă. Se servește cu cremă de cocos și mentă proaspătă.

Supă mexicană

945 26 3Ingrediente: 4 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă mare tocată, 1 ardei iute tocat, 1 roşie mare decojită şi tăiată, 3 căţei de usturoi zdrobiţi, 2 linguri cu făină de tapioca, 2 linguri cu chimen, praf, 1 l supă de legume, 1 kg porumb dulce, 1 lingură cu zahăr, 1 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu piper negru, 400 ml lapte de cocos, neîndulcit. Pentru servire: 3 linguri cu coriandru proaspăt tocat, 1 ardei iute tăiat felii, 225 g cremă de brânză vegană. Pentru baconul vegan: 1/2 cutie cu tofu afumat tăiat în fâşii subţiri, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu boia afumată.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o oală mare, la foc mediu, se adaugă ceapa, ardeiul iute, usturoiul şi se găteşte, amestecând, timp de cinci minute. Se adaugă tapioca şi chimenul, apoi roşiile tăiate şi se lasă încă două minute. Se completează cu porumbul şi supa, se condimentează cu sare, piper şi zahăr. Se amestecă bine și se mai fierbe șapte minute. Se toarnă laptele de cocos, se amestecă şi se lasă deoparte. Pentru bacon, se pune uleiul într-o tigaie la foc mediu, se pun feliile de tofu împreună cu boiaua afumată și se gătește aproximativ opt minute. Se serveşte supa de porumb cu coriandru tocat, felii de ardei iute, cremă de brânză vegană şi bacon deasupra.

Salată de porumb

945 26 4Ingrediente: 330 g porumb proaspăt, boabe, 1 ceapă mică roşie tăiată, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 2 linguri ulei cu măsline extravirgin, 1/2 linguriţă cu sare, 1 lingură cu coajă de lămâie, 1 linguriţă cu frunze de mentă uscate, 1/2 linguriţă cu piper negru proaspăt râşnit, 1/2 linguriţă cu seminţe de coriandru măcinate, 2 linguri cu frunze de busuioc proaspete tăiate.

Mod de preparare: într-un castron mare se amestecă boabele de porumb, ceapa roşie tăiată şi frunzele de busuioc. Într-un alt castron se combină zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea, coaja de lămâie, piperul, seminţele de coriandru şi menta - acest amestec se adaugă peste cel anterior. Se serveşte cu busuioc proaspăt deasupra.

Chifteluţe de porumb

945 26 5Ingrediente: pentru aluat: 250 g porumb dulce, 1 lingură cu făină, 2 linguri cu apă, 1 linguriţă cu pastă de curry verde, 1 linguriţă cu praf de copt, 120 g făină, 1 linguriţă cu sare, 1/3 linguriţă cu piper, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1/2 linguriţă cu praf de usturoi. Suplimentar: 250 g porumb dulce, 4 g coriandru proaspăt, tocat, 2 linguri cu ulei pentru prăjit. Pentru servit: 120 g brânză rasă vegană. Pentru sos: 250 g iaurt vegan, 1 lingură cu suc de lămâie, 1/2 linguriţă cu pudră de usturoi, 1/2 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu piper alb.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele pentru aluat într-un robot de bucătărie şi se mixează până se încorporează complet, dar nu foarte mult. După ce s-a răcit timp de câteva minute, compoziția se completează cu restul ingredientelor. Pentru sos, se mixează toate ingredientele până la încorporare și se dă la frigider. Se pune o tigaie cu puțin ulei pe foc mediu. Folosind o lingură, se formează chiftelele şi se frig pe ambele părţi, timp de aproximativ cinci minute, până devin rumene. Se servesc cu sosul pregătit.

Taco vegetarian

945 26 6Ingrediente: 210 g orez galben, 250 g pico de gallo (amestec în părți egale de bucăți mici de roșii și felii de ceapă, stropit cu zeamă de lămâie), 80 g porumb la conservă, 80 g fasole roşie, 2 linguri cu guacamole (miez de avocado mixat cu sare, ierburi aromatice și sare), 1 lime, 1/2 ardei iute. Pentru „carne”: 100 g buchete de conopidă, 40 g nuci, 1/4 linguriţă cu praf de chili, 1 linguriţă cu chimen pulbere, 1/4 linguriţă cu praf de usturoi, 1/2 linguriţă cu ierburi, 1 lingură cu sos pentru taco, sare, piper.

Mod de preparare: se fierbe orezul conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se mixează conopida şi nucile într-un robot de bucătărie până sunt mărunţite, se mută într-un bol şi se adaugă chili, chimenul, usturoiul, ierburile, sosul pentru taco, sare şi piper. Se amestecă şi se lasă deoparte cinci minute, apoi se transferă pe o tavă şi se coace în cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 20 de minute. Pentru asamblare, se pune orezul într-un bol, se adaugă conopida, porumb, fasole, pico de ggallo, ardeiul iute şi guacamole. Se servește cu suc proaspăt de lime deasupra.

Brioşele cu porumb, spanac, ardei dulce roşu şi galben, ceapă şi usturoi sunt delicioase şi uşor de făcut

Brioşe sărate

Ingrediente: pentru aluat: 180 g făină de năut, 240 ml lapte vegetal, 180 ml apă, 3 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu oţet de mere, 4 linguri cu fulgi de drojdie inactivă, 1 linguriţă cu turmeric, 1/4 linguriţă cu praf de copt, 1/2 linguriţă cu praf de usturoi, 1/2 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu piper negru. Pentru umplutura de legume: 1/2 ardei dulce roşu, mărunţit, 1/2 ardei dulce galben, mărunţit, 60 g spanac proaspăt, tăiat, 35 g ceapă verde, mărunţită, 160 g porumb dulce.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se unge tava de brioşe cu ulei de măsline. Într-un bol mare, se combină făina de năut cu laptele şi apa până se încorporează, apoi se adaugă restul de ingrediente şi se amestecă din nou. Se pun și legumele în aluatul format şi se lasă la odihnit timp de cinci minute. Se distribuie egal compoziția în orificiile pentru brioşe. Se lasă în cuptor pentru 25 de minute, până s-au rumenit. Se scot din forme după răcirea completă.