Main menu

header

942 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Vedete culinare ale verii, tartinele sunt versatile, ușor de preparat, aspectuoase și permit orice combinații gastronomice pe care le poate genera imaginația. 

Tartine cu rucola şi piersici prăjite

Ingrediente: 4 felii de pâine, 1 piersică, 1 burrata, 1 mână cu rucola, 1 lingură cu migdale, puțin ulei de măsline, sare, piper, busuioc.

Mod de preparare: se spală rucola și fructul, care se taie felii, se zdrobesc migdalele. Feliile de piersică se frig într-o tigaie fierbinte (sau pe un grătar), apoi se rumenește pâinea pe care se așază rucola, după care bucățile de fruct. Se toarnă un strop de ulei de măsline deasupra tartinelor, se condimentează cu sare și piper, iar la final se pun burrata și migdalele.

Tartine cu cremă de brânză, pesto şi roşii cherry

942 26 2Ingrediente: 2 felii mari de pâine prăjite, 2 linguri cu cremă de brânză, 8 linguriţe cu pesto, 6 roşii cherry, 15 muguri de pin, 8 frunze proaspete de busuioc.

Mod de preparare: se întinde un strat generos de cremă de brânză pe felia de pâine, se așază roşiile tăiate în jumătate, se umplu spațiile rămase cu pesto și se decorează cu frunze de busuioc. La final, se presară muguri de pin.

Tartine cu dovleac

942 26 3Ingrediente: 100 g dovleac, 3 linguri cu ricotta, 2 felii de pâine, sare, piper, ulei de măsline, rozmarin uscat.

Mod de preparare: dovleacul se taie cuburi și se gătește la aburi, apoi se călește cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Se frig feliile de pâine, se ung cu ricotta și se așază bucățile de dovleac. Se presară cu rozmarin. Aceste tartine se pot servi și ca brunch, cu câte un ou poșat deasupra.

Tartine cu vinete și brânză de capră

942 26 4Ingrediente: 1 vânătă, 4 linguri cu sos de roșii, 1 lingură cu miere, 200 g brânză de capră, 10 măsline verzi (fără sâmburi), 1 lingură cu ulei de măsline, cimbru, sare, semințe de susan.

Mod de preparare: vânăta se taie felii, se așază într-o tavă tapetată cu hârtie, se înțeapă cu o furculiță. Uleiul se amestecă bine cu cimbrul și puțină sare, se ung feliile de vânătă și se dau la cuptorul încins la 200 de grade Celsius, pentru zece minute. Se întinde sosul de roșii peste vinete, se adaugă felii de brânză de capră și câteva măsline feliate și se mai coc zece minute. După ce se scot din cuptor, tartinele cu vinete se presară cu susan.

Tartine reni

Ingrediente: 1 felie de pâine toast, 4 triunghiuri de brânză topită, 8 minicovrigei, 8 seminţe de pin, 4 boabe de piper roşu.

Mod de preparare: se taie felia de pâine în sferturi, se pune pe fiecare bucată un triunghi de brânză topită pe diagonală, apoi câte doi minicovrigei în lateral, ca să imite coarnele de ren, după care se formează „ochii” cu două seminţe de pin şi nasul cu un bob de piper roşu.

Tartine cu sfeclă şi macrou afumat

942 26 5Ingrediente: 200 g macrou afumat, 1 castravete de seră, 2 linguriţe cu zahăr, 2 linguriţe cu oţet de cidru, 2 linguriţe cu mărar tocat, 1 lingură cu muştar, pâine neagră prăjită, 1 sfeclă fiartă, curăţată.

Mod de preparare: macroul se curăţă de piele şi oase, apoi se mărunţeşte şi se pune într-un bol. Într-un alt vas se pune castravetele tăiat cubuleţe, acoperit cu o linguriţă cu zahăr şi una cu oţet. Sfecla fiartă se taie cubuleţe. Într-un alt vas se combină muştarul cu restul de zahăr şi de oţet, până la omogenizarea completă. Feliile de pâine prăjită se ung cu sosul de muştar, apoi se pun deasupra peştele şi sfecla. La final se presară salata de castravete.

Tartine cu pastramă de pui

Ingrediente: 50 g pastramă din piept de pui, 1 roșie, 2 frunze de salată verde, 50 g brânză cottage, 1 vârf de linguriţă cu praf de usturoi, 1 lingură cu mărar proaspăt, sare.

Mod de preparare: roșiile și pastrama se taie rondele. Brânza se amestecă bine cu usturoiul și mărarul tocat și se condimentează cu sare și piper. Pe câte o felie de roșie se așază un sfert dintr-o frunză de salată, o felie de pastramă și o linguriţă cu brânză. Se decorează cu un fir de mărar.

Tartine cu creier

942 26 6Ingrediente: 1 creier de porc, 20 ml ulei, zeamă de lămâie, 1 ceapă tocată, sare, piper, boia dulce.

Mod de preparare: creierul fiert se dă prin sită, se freacă cu ulei, turnat în fir subțire, se adaugă zeama de lămâie și se potrivește de sare. La sfârşit se adaugă ceapă tăiată foarte mărunt. Rezultă o pastă spumoasă, cu care se ung felioare de pâine. Se pudrează cu boia dulce.

Tartine cu unt de cafea

942 26 7Ingrediente: 125 g unt, 2 linguriţe cu cafea instant, 2 linguri cu apă fierbinte, 1 vârf de cuțit cu sare, 1 vârf de cuțit cu zahăr, pâine de secară, şuncă, brânză Feta sau, după preferinţe, somon afumat, ouă fierte, pui prăjit, diferite legume verzi, salată verde, ceapă verde, susan, nuci, migdale, hrean, roşii cherry, măsline etc.

Mod de preparare: cafeaua instant se dizolvă în apa fierbinte și se lasă să se răcească. Sarea, zahărul și untul moale se mixează până când devin spumă, apoi se toarnă cafeaua dizolvată și se amestecă bine. Feliile de pâine se decupează, se acoperă miezul cu crema de unt de cafea, apoi se decorează după preferință cu bucăți de brânză, ouă, pește, legume etc. Se presară cu nuci și migdale.

Tartine cu avocado şi anşoa

Ingrediente: 1 avocado, 2 roşii, 4 căţei de usturoi, 1 baghetă, 200 g anşoa marinat, ulei de măsline, frunze de busuioc proaspăt.

Mod de preparare: miezul de avocado se zdrobește cu o furculiţă, se adaugă usturoiul pisat, trei frunze de busuioc tocate şi câteva picături de ulei de măsline. Se amestecă până la omogenizare. Bagheta se feliază și se frig feliile pe grătar sau pe o plită direct pe flacăra aragazului. Pe fiecare tartină se pune cremă de avocado, apoi se adaugă bucăţi de anşoa şi cubuleţe de roșie. Se ornează cu frunze de busuioc.

Tartine cu şuncă şi brânză

942 26 8Ingrediente: 3 ouă, bătute, 150 g şuncă, tăiată cubuleţe mici, 50 g brânză cheddar, 250 g aluat de plăcintă, pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă ouăle cu brânza, şunca, pătrunjelul, sarea şi piperul. Se întinde aluatul, se taie în pătrate și se aranjează în forme de minibrioşe, unse cu puţin unt. În fiecare formă cu aluat se pune câte o linguriţă din compoziţia cu şuncă şi brânză, apoi se dă totul la cuptor, timp de 25 de minute.

Tartine cu prosciutto şi smochine

942 26 9 Ingrediente: 8 felii de pâine albă, 8 felii de prosciutto, 4 smochine proaspete, 100 g cremă de brânză, 10 g miez de nucă, ulei de măsline, câteva frunze de busuioc, sare, piper.

Mod de preparare: se ung feliile de pâine pe ambele părţi cu ulei de măsline și se coc în cuptor până devin aurii, apoi se scot și se lasă să se răcească pe un grătar. La servire, se ung cu cremă de brânză, iar deasupra se așază câte o felie de prosciutto și o jumătate de smochină. Se presară piper și se ornează cu busuioc și cu miez de nucă.