Main menu

header

941 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cu 17 ani în urmă debuta peste Ocean show-ul fenomen Top Chef, care a „rulat” cu un succes enorm serii de competiții cu bucătari și provocări culinare. De-a lungul timpului s-au evidențiat unele preparate care au fost lansate în faimoasa emisiune cu numeroase adaptări internaționale și care au devenit foarte populare.

Laksa (Buddha Lo)

941 26 2Ingrediente: pentru pastă: 3 șalote tocate, 4 tulpini de lemongrass, 60 ml ulei de canola, 60 g ghimbir proaspăt, feliat, 60 g galangal, 4 ardei iuți roșii, uscați, 3 căței de usturoi, zdrobiți, 250 ml supă de pui, 120 g alune, 2 lingurițe cu pastă de creveți, 2 lingurițe cu turmeric măcinat, 2 lingurițe cu coriandru măcinat, 1 linguriță cu zahăr brun. Pentru supă: 2 linguri cu ulei de canola, 1 l supă de pui, 500 g cremă de nucă de cocos, 2 linguri cu sos de pește, 220 g tăiței de orez, 250 g piept de pui fiert, feliat, 8 creveți poșați, 250 g muguri de fasole, 20 g frunze de ceai verde, 20 g frunze de mentă, 20 g frunze de coriandru proaspăt, 50 g ceapă prăjită, 1 lime, tăiată în sferturi.

Mod de preparare: pentru pastă, combinați eșalota, lemongrass, uleiul, ghimbirul, galanga, ardeiul iute, usturoiul și 150 ml supă într-un blender. Procesați până când amestecul formează o pastă groasă. Adăugați arahidele, pasta de creveți, turmericul, coriandrul, zahărul și încă 150 ml supă și procesați până la omogenizare. Pentru supă, încălziți uleiul la foc mediu, adăugați pasta și gătiți, amestecând constant, timp de patru minute, puneți crema de cocos, aduceți la fierbere, reduceți flacăra și gătiți, în vasul acoperit, timp de zece minute. După ce se ia de pe foc, se amestecă bine cu sosul de pește. În timp ce amestecul fierbe, preparați tăițeii conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi împărțiți-i uniform în patru boluri. Aranjați puiul tăiat felii și creveții poșați și turnați deasupra pasta fierbinte. Decorați cu germeni de fasole, frunze de ceai verde, mentă, coriandru, ceapă prăjită și felii de lime.

Oala cu orez a lui Hung Huynh

941 26 3Ingrediente: 240 g orez cu bob scurt, 70 g ciuperci shiitake, 2 frunze de ceai verde, tocate grosier, 1 lingură (plus 1 linguriță) cu sos de soia, sare și piper proaspăt măcinat, 120 g felii groase de bacon gras tăiate cubulețe, 2 căței de usturoi tocați, 2 lingurițe cu ghimbir proaspăt tocat, 100 g nuci tăiate, 250 ml apă, 1 lingură cu ulei vegetal.

Mod de preparare: într-un castron se acoperă orezul cu apă și se lasă 60 de minute, apoi se scurge. Într-un alt castron, se amestecă ciupercile și ceapa cu o lingură de sos de soia și se condimentează cu sare și piper; se lasă la marinat zece minute. Într-o oală mică de lut se gătește slănina la foc moderat până când este crocantă, aproximativ cinci minute. Se adaugă usturoiul și ghimbirul și se gătește, amestecând, un minut. Se pune orezul înmuiat și se combină bine, se completează cu bucățile de nuci, ciupercile și frunzele de ceai verde, apa și restul de sos de soia. Se aduce la fierbere, la foc moderat, se acoperă vasul și se menține pe foc timp de zece minute, apoi se intensifică flacăra și se mai gătește, în vas descoperit, încă cinci minute. Se ia vasul de pe foc și se lasă acoperit încă cinci minute.

Ton Tiradito (Stephanie Izard)

941 26 4Ingrediente: 200 g frunze proaspete de coriandru, tocate grosier, 100 ml suc proaspăt de lămâie, 60 g maioneză, 50 g ardei iute proaspăt, tocat mărunt, 50 g ardei verde, tocat grosier, 2 linguri cu suc proaspăt de portocale, 2 lingurițe cu sare, 60 ml (plus 4 lingurițe) cu ulei de măsline extravirgin, 200 g ton, 2 linguri cu jicama tocată mărunt, 2 linguri cu pulpă de fructul-pasiunii, 2 linguri cu mango tăiat cubulețe, sare.

Mod de preparare: combinați coriandrul, sucul de lămâie, maioneza, serrano, ardeiul verde, sucul de portocale, sarea şi 80 ml ulei într-un robot de bucătărie. Procesați până se omogenizează, transferați conținutul într-un castron și dați la rece cel puţin 30 de minute. Încingeți două lingurițe cu ulei de măsline într-o tigaie medie, la foc mare, puneți tonul și gătiți bucățile câte un minut pe fiecare parte, apoi scoateți-l pe o farfurie și feliați-l. Puneți câte două linguri cu sos de coriandru pe fiecare din cele patru farfurii de servire, așezați felii de ton, două lingurițe cu jicama, o linguriță cu fructul-pasiunii și aceeași cantitate de mango la fiecare porție. Stropiți la final cu 1/2 linguriță cu ulei și presărați cu sare, după gust.

Paste cu cireșe murate (Tom Colicchio)

941 26 5Ingrediente: 2 linguri (plus 2 lingurițe) cu ulei de măsline extravirgin, 150 g fistic nesărat, sare, piper, 1 kg paste, 500 g cârnați italieni, cu învelișul îndepărtat, 1 lingură cu frunze de cimbru, tocate, 1 cățel de usturoi, feliat subțire, 1 linguriță cu piper, 200 g cireșe murate, fără sâmburi, mărunțite, brânză Pecorino Romano mărunțită, pentru servire.

Mod de preparare: într-o tigaie mică, încălziți o linguriță cu ulei de măsline în care frigeți fisticul pentru trei minute. Condimentați cu sare, lăsați să se răcească, apoi tocați fisticul în bucăți mari. Într-o cratiță mare cu apă clocotită cu sare gătiți pastele al dente, scurgeți-le (păstrând 250 ml) și amestecați-le cu o lingură cu ulei de măsline. Încălziți restul de ulei, frigeți cârnații timp de cinci minute, adăugați cimbrul, usturoiul și gătiți un minut, apoi adăugați pastele și lichidul păstrat deoparte și lăsați pe flacără, amestecând permanent, pentru trei minute. Completați cu cireșele murate și fisticul prăjit, condimentați cu sare și piper negru, transferați în boluri și presărați brânză.

Biscuiţi cu unt (Sala Carla)

Ingrediente: 600 g făină (plus mai multă, pentru pudrat), 1 lingură cu praf de copt, 1 linguriță cu zahăr tos, 1 linguriță cu sare fină, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 100 g unt nesărat, congelat sau foarte rece, spray cu ulei, 300 ml zară.

Mod de preparare: amestecați făina, praful de copt, zahărul, sarea și bicarbonatul de sodiu într-un castron mare, dați untul pe răzătoarea mare în făină și amestecați cu degetele până când toate bucățile de unt sunt bine acoperite. Pulverizați ușor bancul de lucru cu ulei și presărați cu făină. Adăugați zara în amestecul de făină din castron și frământați până devine un aluat lipicios, care se pune pe suprafața pregătită. Ungeți ușor mâinile cu făină, tamponați aluatul pentru a forma un dreptunghi de un centimetru grosime, apoi îndoiți-l în trei, ca pe un plic, repetând operațiunea de încă două ori. Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius, tăiați aluatul cu o formă rotundă, ușor înfăinată, stivuiți biscuiții, remodelați aluatul rămas și tăiați în continuare, până când se termină. Aranjați rondelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați-le la rece pentru 15 minute. După acest răstimp coaceți biscuiții în cuptor până când devin aurii și ușor crocanți (20 de minute).