Main menu

header

940 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Fragedă, suculentă, cu o aromă de excepție, carnea de berbecuț este irezistibilă pentru milioane de oameni. Grație unei versatilități deosebite a texturii sale, această carne este delicioasă și cu cartofi, și cu orez, și cu morcovi, și cu fructe…

Ciorbă de spanac cu berbecuț

940 26 2Ingrediente: 2,5 kg spanac, 200 g ceapă, 4 ouă, 150 g făină, 250 g smântână, 100 g ceafă de berbecuț.

Mod de preparare: carnea se pune la fiert în apă cu sare. Spanacul se curăţă, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare şi ceapa tocată mărunt. După ce a fiert, se lasă să se scurgă şi se toacă mărunt, se pune din nou în apa în care a fiert, nu înainte de a-l stoarce bine în mână, deasupra unei căni. Se prepară un sos din ulei şi făină, care se stinge cu sucul din cană, se toarnă peste spanac, se adaugă carnea tăiată foate fin, amestecându-se tot timpul. După ce oala se ia de pe foc, se toarnă ouăle bătute cu smântâna.

Berbecuț cu varză

940 26 3Ingrediente: 1 kg carne de berbecuț, 2 verze, 2 cepe, 3 linguri cu ulei, 2 linguri cu bulion, piper boabe (zdrobit), foi de dafin, cimbru.

Mod de preparare: carnea se opăreşte în prealabil (cam 20 de minute în apă clocotită şi se taie în bucăţele mai mici. Într-o cratiță se pune la prăjit ceapa tăiată mărunt, se adaugă carnea şi câteva linguri cu apă. Se lasă apoi să fiarbă la foc mai mic, acoperită cu un capac. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă varza tocată fideluţă, mirodeniile şi bulionul diluat cu două linguri cu apă. Se lasă la fiert, la foc mic, iar în final, cratiţa se dă la cuptor, pentru ca preparatul să se rumenească la suprafață.

Berbecuţ cu fasole boabe

940 26 4Ingrediente: 1 kg carne de berbecuț, 700 g fasole boabe, 6 căţei de usturoi, 200 g slănină afumată, 2 linguri cu bulion, 1 foaie de dafin, 1 pahar cu vin, sare, piper boabe, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 ceapă, 1 ceșcuță cu ulei.

Mod de preparare: se spală carnea, se usucă cu şerveţele de hârtie, se împănează cu bucăţi de slănină şi usturoi curăţat. Astfel pregătită, carnea se pune în tavă de friptură, se acoperă cu apă sau supă strecurată și se lasă la foc mediu o oră, în vasul acoperit. După acest răstimp, carnea se întoarce şi se continuă frigerea după ce se pun peste friptură dafinul, sare, piper boabe și vinul. Între timp, fasolea muiată de cu seară în apă rece se fierbe cu legumele feliate, iar când este gata, se răstoarnă peste friptură. Se completează cu bulion și se mai lasă preparatul în cuptor 20 de minute. 

Cotlete de berbecuț cu ratatouille

940 26 5Ingrediente: 1 kg cotlete de berbecuţ, sare, piper proaspăt râşnit, condimente marocane, 4 linguri cu ulei de măsline, 80 g unt, 100 ml supă de vită, 20 g căţei de usturoi decojiţi, fierţi în 100 ml lapte, 1 lingură cu zahăr. Pentru legume: 4 linguri cu ulei de măsline, 3 căţei de usturoi tocaţi, 1 ardei gras roşu tăiat cuburi, 1 ardei gras galben tăiat cuburi, 1 dovlecel tăiat cuburi, 1/2 vânătă tăiată cuburi, 1 roșie tăiată cuburi, sare, piper, 2 linguri cu cimbru tocat, 1 lingură cu rozmarin tocat, 1 lingură cu pătrunjel tocat.

Mod de preparare: se sărează şi se piperează carnea, se tăvăleşte prin condimente şi se lasă să se marineze timp de două ore. Se încinge uleiul şi se prăjeşte carnea la foc iute, apoi se scoate din tigaie şi se stinge zeama cu supa. Se lasă să dea în clocot şi se sărează, se ia de pe foc şi se adaugă 60 g unt rece, tăiat bucăţele. Căţeii de usturoi se rumenesc în unt, într-o tigaie. Se adaugă zahărul şi se lasă să se caramelizeze puţin. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc pe rând cuburile de ardei, apoi dovleceii şi după trei minute vânăta cu ierburi. După alte două minute se adaugă roşia şi se călesc toate trei minute, cu restul de legume. La final, se sărează şi se piperează. Legumele se repartizează în farfurii şi se aşază deasupra cotletele acoperite cu usturoi caramelizat. Deasupra se toarnă sosul cu unt.

Friptură de berbecuţ cu sos barbeque

Ingrediente: 4 felii pulpă de berbecuţ, salată. Pentru sos: 1 lingură cu ulei de floarea-soarelui (plus extra pentru prăjit), 1 ceapă tocată mărunt, 150 ml ketchup, 3 linguri cu sos Worcestershire, 2 linguri cu zahăr brun, 2 linguri cu oţet de vin roşu.

Mod de preparare: se asezonează carnea pe ambele părţi şi se unge cu puţin ulei. Pentru sos, se încinge uleiul rămas într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa şi se sotează cinci minute, până se înmoaie şi se caramelizează uşor. Se pun ingredientele rămase şi se ţine totul pe foc încă cinci minute. Se încinge grătarul, se pune carnea şi se frige timp de trei minute pe fiecare parte. Se serveşte friptura cu sosul barbeque.

Berbecuţ înăbuşit

940 26 6 Ingrediente: 1,5 kg pulpă de berbecuț, 50 g slănină afumată, 1 căpăţână de usturoi, 1 lingură cu untură, 3 cepe, 1 morcov, 1 pahar cu vin alb, 1 l supă de carne, 1 foaie de dafin, sare, piper.

Mod de preparare: se curăţă pulpa de pieliţe şi de grăsime, se împănează cu slănină şi usturoi dat prin sare, se așază într-o cratiţă cu untura şi se lasă la prăjit până se rumeneşte. Când e gata, se scoate carnea şi se aşază pe fundul cratiţei felii de slănină, de ceapă şi de morcovi. Deasupra stratului de legume se pune friptura uşor rumenită, se toarnă un pahar cu vin şi se lasă pe foc, descoperită, până scade aproape tot sosul. Se stinge cu zeama de carne, se completează cu foaia de dafin, se acoperă şi se lasă la înăbuşit aproximativ o oră. În acest timp, se unge carnea de câteva ori cu sosul lăsat. Când friptura este pătrunsă, se curăţă grăsimea de la suprafața sosului şi se dau legumele prin sită, apoi se amestecă cu acesta. Se servește lângă carne.

Plăcintă fragedă cu berbecuţ

Ingrediente: 1,5 kg pulpă spate de berbecuţ, 50 ml ulei de măsline, 200 g ceapă albă tocată, 450 ml vin roşu sec, 2 batoane de scorţişoară, 1 pachet de aluat pentru foietaj, 3 legături de mărar, 250 g brânză Roquefort, 25 g nucşoară, sare, piper, 25 g scorţişoară măcinată, 2 ouă, 50 g miere.

Mod de preparare: carnea de berbecuţ tocată se pune la călit cu ceapă tocată, se adaugă batoanele de scorţişoară, se acoperă totul cu vin roşu şi se lasă la fiert până este gătită, apoi după răcire, se dă la frigider timp de 24 de ore. După acest răstimp, se amestecă bine carnea cu mărarul tocat, nucşoara şi scorţişoara pulbere, sarea şi piperul. Într-o tavă unsă cu grăsime se aşază foitajul întins, se unge cu ou bătut cu miere, apoi se adaugă compoziţia de carne. Peste carne se pun bucăţi de brânză, apoi se acoperă cu foietaj. Se repetă operaţiunea încă o dată şi se pune la gătit la 180 de grade Celsius la cuptor, până se rumeneşte bine aluatul.