Main menu

header

859 26 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fie că dezvoltă noi produse pentru băcănii sau creează noi piețe unde cumpărătorii le-ar putea găsi, mai multe companii din lume arată calea de urmat pentru întreaga industrie alimentară. De la înghețata de laborator la cafeaua fără boabe, hrana viitorului se întrezărește prin inovațiile prezentului.

Cafeaua moleculară - gust impecabil

859 26 2Atomo Coffee a inventat „Molecular Coffee”, primul tip de cafea cu zero boabe. Produsul are un aspect asemănător cu cafeaua măcinată și poate fi trecut prin cafetieră la fel ca rezultatul boabelor standard. Cercetătorul Jarret Stopforth a dezvoltat noua băutură, prin identificarea compușilor-cheie de aromă din cafea, creând apoi o bază asemănătoare. Cafeaua moleculară va ajuta la reducerea numărului de calorii consumate prin adăugarea de frișcă sau lapte în băutura clasică. Pe de altă parte, noul înlocuitor este durabil, întrucât satisfacerea nevoii globale de cafea a ajuns să genereze defrișări masive. Formula moleculară, cu gust impecabil, care nu poate fi deosebit de al produsului din care provine, păstrează și flora planetei, și aroma inconfundabilă a celei mai populare băuturi din lume - un studiu realizat la Universitatea din Washington a constatat că 70% dintre voluntarii care au gustat cafeaua moleculară au preferat-o mărcii Starbucks, arată publicația „Food Navigator”.

Mazăre cu proteine, disponibilă tot anul

Compania de genetică a culturilor Puri a lansat o nouă varietate de mazăre, bogată în proteine, care poate fi cultivată pe scară largă de fermieri. În mod normal limitată la anumite zone, mazărea în noua formulă va putea fi disponibilă tot anul și cultivată pe suprafețe mult mai mari, pe tot parcursul anului, ajutând fermierii să recolteze semnificativ mai mult. În acest fel se va reduce aria altor culturi, ceea ce face din noul produs unul care intră în sfera durabilității. Leguma îmbunătățită va susține și producția de carne de laborator și deja s-a clasat ca fiind cea mai redutabilă cultură din America de Nord în 2020.

Înghețată artificială din… ciuperci

Lumea consumă înghețată în cantități enorme, dar mare parte din produsele comercializate nu sunt recomandate pentru un stil de viață sănătos, întrucât conțin, pe lângă frișcă, lapte și zahăr, multe elemente artificiale. Pentru a contracara aceste efecte, compania Perfect Day a utilizat fermentația cu ciuperci pentru a crea proteine lactate identice cu cele din lapte. Compania a lansat recent primul astfel de desert care nu îngrașă, este delicios și nu conține deloc produse de origine animală.

Castraveți și mere ambalate în plante

Ambalarea în plastic a fructelor și legumelor îi preocupă de ceva vreme pe cei de la compania Apeel, ai cărei cercetători au reușit să pună la punct un sistem de ambalaje pe bază de plante, care să învelească aceste produse alimentare pe termen mult mai lung și cu efecte semnificativ diminuate asupra mediului. Practic, noul tip de ambalare a eliminat 60.000 de kilograme de plastic din lanțul de aprovizionare într-un singur an, în dreptul unui singur brand și la un singur produs - mere. Compania și-a extins unitățile în Peru, Țările de Jos și Mexic, implicând și castraveții printre alimentele vizate de noul procedeu.

Produse de patiserie fără calorii

859 26 3Purecane este primul îndulcitor din lume fără calorii, obținut din trestie de zahăr. După lansarea recentă, compania și-a extins linia de produse cu o formulă pentru copt, fără calorii, cu indice glicemic zero și care acționează ca zahărul. Brandul, care s-a extins tot mai mult la nivel internațional în ultima perioadă, este un pionier al produselor de patiserie care nu dăunează organismului, nu adaugă kilograme în plus și nu dezechilibrează nivelul de zahăr din sânge.

Ketchup și muștar îndulcite cu fructe și legume

Compania de condimente True Made Foods folosește fructe și legume pentru a înlocui zahărul în ketchup și într-o mare varietate de sosuri. Furnizor oficial al celebrei echipe de baschet Boston Red Sox, brandul a lansat recent și un muștar special, care are la bază același concept, și care a înregistrat o explozie de vânzări, de 500% în doar câteva luni.

Mâncare din fungi milenari

Compania Nature’s Fynd a pus „la treabă” o specie de fungi care au supraviețuit în subteranele Terrei la temperaturi de minus 120 de grade Celsius și astfel s-a reușit dezvoltarea unui tip de carne care o imită perfect pe cea de pui, plus alte linii de proteine foarte promițătoare. Potrivit fondatorului Thomas Jonas, fermentarea acestor fungi poate genera o lungă serie de produse alimentare, care ar putea ajunge să combată cu succes foametea la nivel mondial. În spatele obținerii acestor culturi se află finanțări venite dinspre Bill Gates, Jeff Bezos, Richard Branson, Michael Bloomberg sau Al Gore.

Carnea fără… carne, un succes mondial

859 26 4Când Impossible Burger s-a lansat în restaurantele de lux, părerile au fost în cea mai mare parte pozitive, carnea de laborator fără... carne, fiind considerată viitorul domeniului. În scurt timp, produsele brandului au intrat în lanțurile de magazine, iar succesul s-a dovedit răsunător. Burgerul Beyond folosește soia modificată și un ingredient special, tot derivat dintr-o plantă. În același timp, „hema” care face ca burgerii să „sângereze” provine din rădăcini de soia, iar Impossible Foods o fabrică și din drojdie, pentru a acoperi cantitățile necesare. Toate aceste aspecte au trecut prin toate sistemele de verificare ale Agenției Federale Americane de profil. O altă companie de carne pe bază de plante, Beyond Meat, este prezentă inclusiv în lanțurile McDonald’s. Statisticile au arătat că noul val de carne fără… carne a intrat în ceea ce este considerat extindere de masă.

Fermele verticale, în care plantele cresc fără a avea nevoie de sol, s-au extins în ultima perioadă din SUA până în Coreea de Sud

Lactate de laborator şi ouă din frunze

Unul dintre pionierii mondiali în domeniul inovațiilor alimentare este Israelul. Aici există un nucleu redutabil de start-up-uri care cercetează permanent pentru a schimba felul în care lumea se alimentează pentru a se adapta la un viitor mai sustenabil. De pildă, DouxMatok dezvoltă soluții de reducere a zahărului cu până la 40% în produsele alimentare, HQ produce carne de pui pe bază de celule SuperMeat, Herzliya creează proteine care nu declanșează răspunsuri alergice, Lumen a creat un sistem care evaluează metabolismul în timp real, printr-un dispozitiv și o aplicație, permițând alimentația zilnică personalizată, Ramat lucrează la formule de băuturi de tipul laptelui care nu implică lactatele standard, Hod Hasharon face ouă din frunze de plante, Hargol FoodTech este prima fermă comercială care crește insecte pentru proteine, iar SavorEat imprimă 3D alternative de carne.