Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Pentru gurmanzi, Franţa este o adevărată provocare, fiind considerată ţara cu cea mai rafinată bucătărie, dar şi cu cele mai echilibrate diete. Vă propunem un meniu cu specific franţuzesc, pentru a vă îmbogăţi experienţa culinară şi pentru a descoperi gustul unei cine pariziene.

Consommé
În România, în cele mai multe restaurante care nu au specific franţuzesc, consommé este termenul folosit pentru a desemna orice supă concentrată şi transparentă din carne de pui, homari sau roşii. Încercaţi reţeta originală, pe care o veţi regăsi în restaurantele pariziene.
Ingrediente: 500 g de carne de vită, doi morcovi, o ţelină mare, o tulpină de praz, o rădăcină de pătrunjel, două ouă, sare.
Mod de preparare: se prepară o oală plină cu supă de vită. Se adaugă apoi carnea tocată, mirepoix (amestecul de morcovi, ţelină şi praz, tăiate fin) şi albuşurile de ou. Se pune oala la fiert la foc foarte mic. Fierbând încet, carnea şi legumele îşi lasă aroma impregnată în supă, iar impurităţile se coagulează cu albuşurile de ou. Când a fiert suficient, stratul de ingrediente de la suprafaţă se scoate, iar zeama se strecoară cu grijă, astfel încât să rămână limpede. Un consommé perfect trebuie să fie limpede, aromat şi să nu aibă niciun strop de grăsime. Voilà, primul fel de mâncare şi pro-babil cel mai gustos!

Salade Niçoise
După cum arată şi numele, salata este originară din oraşul francez Nisa, aflat în regiunea Provence, renumită pentru bucătăria tradiţională. Se spune că mâncând o astfel de salată îţi poţi imagina care este aroma verilor provensale.
Ingrediente: o mână de fasole verde, subţire, o căpăţână de salată Cos ruptă în bucăţi, două ouă fierte tari, curăţate de coajă, patru roşii curăţate de pieliţă şi tăiate bucăţele, şase inimi de anghinare din conservă, scurse de zeamă şi tăiate sferturi, opt hamsii sărate, scurse de zeamă, 12 măsline negre, două linguri cu pătrunjel proaspăt tocat. Pentru sos: două linguri cu oţet din vin roşu, o lingură cu muştar Dijon, doi căţei cu usturoi zdrobiţi, 75 ml de ulei de măsline extravirgin, sare, piper.
Mod de preparare: se fierbe fasolea în apă sărată, se pune salata ruptă într-un castron mare şi se aşază peste ea ouăle fierte tari, tăiate în jumătăţi, legumele, hamsiile şi măslinele. Deasupra se presară pătrunjel. Pentru sos: se amestecă oţetul, muştarul şi usturoiul zdrobit, se adaugă treptat ulei de măsline. Se asezonează sosul după gust cu sare şi cu piper şi se toarnă peste salată. Bon appétit!

Mousse au chocolat
Acest desert este foarte uşor de preparat şi poate deveni, astfel, vedeta cinelor dumneavoastră.
Ingrediente: 450 ml de smântână dulce grasă, rece, patru gălbenuşuri de ou, trei linguri cu zahăr, un vârf de cuţit cu sare, o linguriţă cu esenţă de vanilie, 200 g de ciocolată amăruie, tăiată bucăţi.
Mod de preparare: se încălzesc 175 ml de smântână într-o cratiţă, apoi se ia de pe foc. Într-un castron metalic se bat gălbenuşurile, zahărul şi sarea, apoi se toarnă smântâna încălzită, amestecând cu telul până se încorporează. Compoziţia se pune într-o cratiţă şi se lasă să fiarbă la foc mediu, amestecând continuu. Crema se trece printr-o sită fină într-un castron şi se adaugă esenţa de vanilie. Între timp se topeşte ciocolata la bain marie. Se toarnă crema peste ciocolata făcută bucăţi, amestecând cu telul până ce aceasta se topeşte şi amestecul devine omogen. Restul de smântână se bate cu telul într-un castron, iar apoi se toarnă peste mousse-ul de ciocolată, amestecând cu telul în continuare. Spuma se toarnă în cupe de îngheţată şi se lasă la frigider până se răceşte. Se serveşte ornată cu scorţişoară rasă sau cu frişcă. Et… c’est fini!

Moules Farcies
Reţetele în care se folosesc midii sunt concepute în aşa fel, încât să pună în valoare aroma proaspătă a acestor scoici. Trebuie să aveţi grijă să nu le fierbeţi prea mult, pentru că se vor întări şi îşi vor pierde gustul celebru.
Ingrediente: două kilograme de midii mari, 175 g de unt, tăiat în bucăţi mici, 65 g de pesmet uscat, trei cepe tăiate mărunt, doi căţei de usturoi tocaţi, o legătură de pătrunjel tocat, o linguriţă cu piper negru, proaspăt măcinat.
Mod de preparare: se spală şi se curăţă midiile, iar cele care sunt sparte şi deschise se aruncă. Într-o cratiţă mai mare se opăresc la foc mare, în 250 ml de apă, timp de maximum cinci minute, apoi se scurge apa. De la fiecare midie se îndepărtează jumătatea de cochilie care este goală. Se amestecă untul cu pesmetul, ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi piperul. Această umplutură se pune pe fiecare midie, iar apoi se aşază scoicile pe o tavă şi se bagă în cuptor. Se lasă până se rumenesc. Se asezonează cu câteva frunze de pătrunjel. C’est parfait!