Main menu

header

823 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Pentru iubitorii de carne, savoarea raței este incomparabilă. Carne cu o textură specială, bogată, rața permite stil, personalizare, ingrediente inedite și combinații spectaculoase, care îi pun mereu în valoare gustul de lux.

Raţă cu ghimbir

823 26 2Ingrediente: 700 g carne de rață de casă, sare, piper negru măcinat, 1 pahar cu vin rozé, 1 linguriţă cu rozmarin uscat, 1 linguriţă cu pudră de ghimbir, 1 linguriţă rasă cu boia afumată, 1 linguriţă cu fulgi de usturoi, 1 lingură cu oţet balsamic.

Mod de preparare: bucăţile spălate de carne se usucă cu un prosop absorbant, apoi se sărează și se piperează. Se prăjesc într-o tigaie tip wok, fără grăsime, după rumenire se adaugă vinul, rozmarinul, ghimbirul, usturoiul, boiaua şi oţetul. Se acoperă tigaia și se lasă pe foc până când se înmoaie carnea și sosul a scăzut. Se servește cu orez fiert.

Raţă cu lichior de portocale

823 26 3Ingrediente: 500 g piept de raţă, 30 g unt, 1 linguriţă rasă cu zahăr, sucul de la 1 portocală mare, sucul de la 1/2 lămâie, coajă de portocală, tăiată fâşii, 100 ml lichior de portocale, sare după gust.

Mod de preparare: se încălzește o tigaie de tuci. Se crestează cu cuțitul pieptul de rață, se așază în vas, cu pielea în jos, și se lasă șapte minute, după care se întoarce și se frige același timp pe partea cealaltă, după care se scoate și se pune deoparte. În grăsimea rămasă în tigaie se pun untul şi zahărul, se încing trei minute, apoi se toarnă sucul fructelor şi se presară coajă de portocală. Se amestecă și se lasă pe flacără câteva clocote, după care se stropește totul cu lichior și se menține pe foc până se evaporă alcoolul. La servire, pieptul de rață se taie felii și se stropește cu sos. Garnitura ideală pentru acest preparat este piureul de rădăcinoase.

Raţă în stil chinezesc

823 26 4Ingrediente: 500 g piept de raţă dezosat, sare, piper, 3 linguri cu oţet balsamic, 2 linguri cu miere, sare și piper după gust, 2 linguri cu ulei, 1 morcov tocat grosier, 6 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 1 zucchini tocat mare, 6 ciuperci tăiate fâşii mai mari, 3 linguri cu muguri de bambus, frunze proaspete de coriandru, 2 linguri cu sos de soia.

Mod de preparare: pe partea cu piele a bucăților de carne se fac crestături în formă de plasă, se sărează și se piperează, apoi se așază într-o tigaie bine încinsă, cu partea cu pielea în jos. Se menține carnea pe foc iute timp de trei minute pe fiecare parte, iar excesul de grăsime se înlătură cu lingura. Se toarnă pe rând oțetul și mierea, la interval de trei minute, apoi se mai lasă totul pe flacără câteva minute și se oprește focul. În altă tigaie se încinge uleiul, se pune usturoiul, apoi, după un minut, se adaugă morcovul și ciupercile. Se sotează trei minute, după care se completează cu zucchini, mugurii de bambus şi sosul de soia. Se mai lasă pe flacără trei minute, iar la final se potrivește de sare și piper. Pe platou se pun legumele sotate, apoi pieptul de raţă, peste care se toarnă sosul şi se ornează totul cu frunze proaspete de coriandru. Se serveşte imediat, ca atare sau cu garnitură de orez simplu.

Piept de raţă cu spanac

823 26 5Ingrediente: 1 piept de rață, 1 portocală, 2 mâini cu spanac verde, 1/4 linguriţă cu usturoi granulat, fulgi de chilli, pudră de nucşoară, sare.

Mod de preparare: pieptul de raţă se spală şi se încrestează pe partea cu grăsimea, se sărează, se pudrează cu fulgi de chilli râşniţi şi se stropeşte cu puţină zeamă de portocală. Carnea se lasă la marinat circa o oră, apoi se așază cu pielea în jos, într-o tigaie rece, şi se pune la foc. Între timp, se încălzește cuptorul. Din momentul în care începe să sfărâie pielea, se lasă carnea la fript cinci minute, apoi se întoarce și se lasă la rumenit tot cinci minute, după care se transferă într-o tavă și se lasă la 200 de grade Celsius zece minute. Între timp, se spală spanacul, iar după ce se scoate carnea din cuptor, se sotează în uleiul lăsat de aceasta și transferat într-o tigaie. La final, se sărează ușor și se condimentează cu usturoi și nucșoară. La servire, se feliază pieptul și se servește alături de spanacul sotat.

Raţă cu sos de afine

823 26 6Ingrediente: 2 pulpe de raţă, 1 ceapă mică, 1 mână cu hribi fierţi, 3 cartofi mici, 2 căţei de usturoi, sare, piper măcinat, piper boabe de mai multe culori, boia dulce, 1 linguriţă cu ierburi, 150 g afine proaspete sau congelate, 1 linguriţă cu unt, sare, piper, 1 foaie de dafin, 50 ml vin roşu.

Mod de preparare: pulpele se pârlesc pe flacăra aragazului, pentru a se îndepărta orice urmă de puf, apoi se spală bine și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se presară cu sare, piper, boia dulce şi ierburi. În tavă se mai pun, alături de carne, cartofii curățați şi tăiaţi pe jumătate, ceapa bucăţi mai mari și cățeii de usturoi tăiați pe jumătate. Se adaugă hribii, se toarnă 50 ml apă, se presară boabe de piper, se acoperă tava și se introduce în cuptorul încins la 190 de grade Celsius, unde se lasă 70-80 de minute, plus alte 15 minute la o temperatură ușor mărită, descoperită. Între timp, într-o tigaie se pun untul și afinele, se trec pe foc potrivit, se lasă cinci minute, se adaugă puțină zeamă lăsată de rața care se face în cuptor, se presară sare și piper și se adaugă foaia de dafin. Se fierbe sosul până capătă consistență, apoi se toarnă vinul și se mai lasă pe foc două minute, cât să se evapore vaporii de alcool. La servire, se pune sos de afine pe farfurie, apoi rață, cartofi, hribi şi încă puţin sos peste carne.

Raţă cu pepene galben

Ingrediente: 200 g piept de raţă fără grăsime, 1/2 pepene galben, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 40 g unt, 1/4 ardei roşu, 1/2 linguriţă cu piper, 1/2 linguriţă cu sare neagră, 1 anason stelat, 1 linguriţă cu miere, 1 linguriţă cu sos pentru grătar.

Mod de preparare: se taie pepenele în două, se îndepărtează semințele și coaja, apoi din miez se fac câteva bile. Carnea se asezonează cu sare și piper, se unge cu sos și se pune la fript într-o tigaie încinsă, împreună cu untul, timp de patru minute pe fiecare parte. În acelaşi timp, în altă tigaie se sotează bucățile de pepene în 20 g unt, împreună cu anasonul, apoi se adaugă piper, sare și ardeiul roșu tăiat bucăţele. După trei minute, se toarnă mierea şi zeama de lămâie. Se menține încă două minute pe flacără, se scoate pepenele și se reduce sosul. Carnea se servește cu bucățile de fruct și sosul rezultat.