Main menu

header

de Cristina Tache

Ce poate fi mai plăcut într-o zi călduroasă de vară decât un ceai aromat? Englezii cunosc secretul după-amiezilor liniştite în care servesc ceaiul de la five o’clock (ceaiul de la ora 17:00, o veche tradiţie britanică, păstrată cu sfinţenie până în zilele noastre). Dar nu doar ei se bucură de aceste mici plăceri, ci şi indienii, chinezii, japonezii, ruşii sau africanii. Există sute de reţete de ceaiuri, care mai de care mai aromate şi mai gustoase, perfecte pentru a încheia o zi de muncă agitată. Vă propunem câteva dintre aceste reţete, care să vă îndulcească zilele lungi de vară.

Englezesc
Ingrediente:
apă fierbinte, ceai negru.
Mod de preparare:
se încălzeşte în prealabil un ceainic de porţelan cu apă fierbinte. Se pun în ceainic atâtea linguriţe cu ceai câte căni se vor prepara şi încă una în plus. Se toarnă deasupra apă clocotită, îndeajuns pentru cantitatea de ceai ce se va servi. Ceainicul se acoperă cu o husă specială din pâslă şi se lasă 20 de minute. Apoi se serveşte în ceşcuţe de porţelan, alături de fursecuri sau de prăjiturele.

Ceai verde cu scorţişoară
Ingrediente:
un baton de scorţişoară, câteva cuişoare, şase linguriţe cu ceai de iasomie, şase linguriţe cu ceai verde, zahăr brun.
Mod de preparare:
se taie mărunt scorţişoara şi se pisează într-un mojar, alături de cuişoare, apoi se amestecă împreună cu frunzele de ceai. Se fierbe apa, se lasă câteva minute să se răcească, iar apoi se toarnă peste mixtura de ceai şi condimente. Se lasă între trei şi cinci minute să infuzeze şi se îndulceşte după gust.

Nord-african, cu mentă
Ingrediente:
cinci linguriţe cu ceai verde, câteva tulpini de mentă verde, roiniţă, trei linguri cu zahăr.
Mod de preparare:
ceaiul se infuzează cu 300 ml de apă fierbinte, se lasă un minut, după care se pune în alt vas. A doua infuzie se prepară cu 600 ml de apă şi se aşteaptă cinci minute înainte de a-l strecura. Tulpinile de mentă se opăresc cu 300 ml de apă, se lasă trei minute şi se îndulceşte infuzia cu zahăr. Se amestecă împreună ceaiurile, se toarnă în pahare şi se decorează cu câteva frunze de roiniţă.

Punch de ceai
Ingrediente:
o jumătate de litru din ceaiul preferat, zeama şi pulpa de la o portocală, patru linguriţe cu suc de lămâie, o portocală tăiată felii, un pahar cu limonadă, două cutii cu bere, zahăr după gust.
Mod de preparare:
se amestecă zahărul cu ceai, până ce acesta se dizolvă. Se adaugă zeama şi pulpa de portocală şi se amestecă, apoi se lasă la răcit. Înainte de servire se combină  berea, limonada şi feliile de portocală şi se toarnă peste ceai. Se pune gheaţă şi se serveşte dintr-un bol mare cu un polonic. Este o băutură potrivită pentru petrecerile de vară.

Exotic
Ingrediente:
o ceaşcă de apă, două linguri cu miere, o ceaşcă de suc de mere, un sfert de linguriţă cu praf de scorţişoară, trei pliculeţe cu ceai de căpşuni.
Mod de preparare:
se combină apa cu sucul de mere şi se fierbe până dă în clocot. Se amestecă mierea şi scorţişoara, se adaugă pliculeţele de ceai şi apoi se ia de pe foc. Se lasă o oră. Se adaugă două ceşti cu apă rece şi se pune în pahare cu gheaţă.

Kashmir
Ingrediente:
o linguriţă cu ceai rusesc, scorţişoară, şofran, două linguriţe cu migdale tocate mărunt, zahăr sau miere după gust, un litru de apă.
Mod de preparare:
se pun toate condimentele într-un ceainic. Se fierbe apa până dă în clocot şi se toarnă peste condimente. Se adaugă ceaiul rusesc. Se lasă cinci minute. În fiecare cană se pun câteva migdale şi se toarnă peste ele ceaiul fierbinte. Se adaugă zahăr sau miere şi se serveşte.