Main menu

header

796 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Yotam Ottolenghi este unul dintre cei mai apreciat chefi și, în același timp, scriitor pe teme gastronomice. În vârstă de 51 de ani și de origine israeliano-britanică, Yotam Ottolenghi este deja autorul a patru cărți cu rețete dintre cele mai diverse. De la delicioase antreuri simplu de gătit, la feluri principale pe bază de carne sau vegane, dar și deserturi delicioase, toate purtând o notă duioasă a gustului autentic al bucătăriei israeliene.

Orez prăjit cu ouă și sos de lămâie

796 26 2Ingrediente. Pentru orez: 60 ml ulei de măsline, 1 ardei verde iute fără semințe, 6 căței de usturoi, 1 ardei roșu, 4 fire de ceapă verde, 6 linguri cu frunze de cimbru, 1 lămâie, 350 g orez alb fiert, 2 ouă. Pentru dressing: 15 bucăți de anșoa în ulei, 2 căței de usturoi, 1/2 linguri cu semințe de chimion, 2 linguri cu ululei de măsline, 1 lingură cu suc de lămâie, 1 lingură cu frunze de pătrunjel mărunțite, sare și piper.

Mod de preparare: pentru început, se prepară dressingul. Se pun anșoa, chimionul, usutroiul, uleiul și un praf de piper într-un vas la foc mediu. Când amestecul începe să fiarbă, să opește focul, se toarnă sucul de lămâie, se lasă la răcit și se presară pătrunjelul. Apoi se gătește orezul punând o lingură cu ulei într-o tigaie cu capac care se dă la foc mediu. Se adaugă ardeiul verde tăiat bucățele și se sotează pentru câteva minute. După aceea se pune usturoiul, ardeiul roșu și ceapa și se gătește totul timp de două minute. La final se presară cimbru și câteva bucățele de coajă de lămâie și se mai lasă un minut la foc. Se adaugă orezul, sare și piper și se gătește timp de trei minute. În timp ce orezul este în tigaie, se formează două mușuroaie de orez și se toarnă puțin ulei în vârful fiecărui mușuroi care se lasă să se încingă, după care se sparge câte un ou și se adaugă în deschizătura mușuroiului. Se lasă oul să mustească precum un vulcan peste orez.

Salată de conopidă, rodie și fistic

796 26 3Ingrediente: 1 conopidă (800 g), 1 ceapă medie, tăiată felii (130 g), 80 ml ulei de măsline, 25 g pătrunjel, tocat mărunt, 10 g mentă tocată, 10 g tarhon, tocat mărunt, semințe din 1/2 rodie (80 g).

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se rade 1/3 din conopidă și se pune deoparte într-un bol. Restul de conopidă se rupe în flori, cu lățimea de aproximativ 3 cm și se adaugă într-un bol separat cu frunzele de conopidă. Peste tot se pun două linguri cu ulei și 1/4 linguriță cu sare, se amestecă, apoi se întinde pe o tavă mare de gătit tapetată cu pergament. Se dă la cuptor aproximativ 20 de minute, până se fierbe și se rumenește conopida. Se scoate din cuptor și se lasă deoparte să se răcească. După ce se răcește, se pune conopida prăjită într-un bol mare, se adaugă restul de ulei și ingredientele rămase, împreună cu o linguriță cu sare. Se amestecă și se servește cu cușcuș.

Cartofi dulci prăjiți cu pecan și arțar

796 26 6Ingrediente. Pentru cartofi: 2 cartofi dulci (aproximativ 850 g în total), 3 linguri cu ulei de măsline, 35 g nuci pecan, 4 cepe verzi tocate, 4 lingurițe cu frunze de pătrunjel tocate, 2 linguri cu coriandru tocat mărunt, 1/4 linguri cu fulgi de ardei uscat, sare și piper. Pentru dressing: 4 linguri cu ulei de măsline, 2 lingurițe cu sirop de arțar, 1 linguriță cu oțet de sherry, 1 lingură cu suc de lămâie, 2 lingurițe cu suc de portocale, 2 linguri cu ghimbir proaspăt ras, 1/2 lingură cu scorțișoară măcinată.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se taie cartofii în cuburi de 2 cm, se întind pe o tavă de copt unsă cu uleiul de măsline. Se presară puțină sare și piper, se amestecă bine cu mâinile și apoi se prăjesc la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până când sunt fragede. Într-o tavă separată de copt, se păjește nuca pecan timp de cinci minute. Apoi se toacă mărunt. Când cartofii sunt gata, se transferă într-un castron mare, cât sunt încă fierbinți. Se adaugă ceapa verde, pătrunjelul, coriandrul, ardeiul uscat, nucile pecan. Pentru dressing se amestecă toate ingedintele, iar combinația obținută se toarnă peste cartofi.

Iepure cu sos de mentă și cicoare roșie

796 26 4Ingrediente. Pentru iepure: 1 bulb de usturoi întreg, 3 şi 1/2 linguri cu ulei de măsline, pulpă de iepure dezosată (750 g), 1 cicoare roșie desfăcută în foi, 90 g nuci de pin, 1 lingură cu suc de lămâie, 1 şi 1/2 lingură cu praf de sumac, 30 g pătrunjel tocat. Pentru dressing: 1 şi 1/2 lingură cu sumac, 1 şi 1/2 linguriță cu mentă uscată, 1 şi 1/2 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180°C. Se pune bulbul de usturoi curățat și o linguriță cu ulei într-o tavă de copt suficient de mare pentru a ține iepurele. Se amestecă, se sărează și se lasă la foc două minute, apoi se dă la o parte. Se leagă carnea de iepure cu un șnur. Se prăjește carnea de iepure în tavă cu ulei și usturoi timp de patru-cinci minute pe fiecare parte. Într-o tigaie separată, se adaugă cicoarea roșie într-o lingură cu ulei, sare și se sotează. Apoi se pune cicoarea peste carnea de iepure și se presară nucile de pin. Se toarnă dressingul format prin amestecul sucului de lămâie cu sumacul și menta și se omogenizează. Carnea de iepure se servește tăiată felii alături de foi de cicoare ro     șie și sos de mentă.

Tort cu sirop de clementine și migdale

796 26 5Ingrediente: 200 g unt nesărat, 380 g zahăr, 4 clementine, 1 lămâie, 280 g migdale măcinate, 5 ouă, 100 g făină, 1/8 lingură cu sare, coajă de portocală. Pentru glazura de ciocolată: 90 g unt nesărat, tăiat cubulețe, 150 g ciocolată neagră, 1/2 linguriță cu miere, 1/2 lingură cu coniac.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 160°C. Se unge ușor o tavă cu formă de arc de 24 cm și se tapetează cu pergament de copt. Se pune untul, 300 g zahăr (restul de 80 g sunt pentru sirop) și coaja de la citrice într-un bol și se mixează. Se adaugă jumătate de migdale măcinate și se amestecă în continuare. Se adaugă ouă treptat, migdalele rămase, făina și sarea și se acționează până când amestecul este neted. Întreaga compoziție rezultată se întinde în interiorul tăvii. Se coace 50-60 de minute. Când prăjitura este aproape gătită, într-o tigaie mică se caramelizează restul de zahăr, ciocolata, untul pentru glazură, mierea și coniacul și sucurile de citrice. Se toarnă glazura peste tort lăsându-o să se scurgă în mod natural pe părțile laterale, fără a acoperi tortul complet.