Main menu

header

794 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Sursă importantă de nutrienți, dovleceii sunt perfecți pentru zilele de vară. Iată câteva rețete de dovlecei extrem de gustoase și foarte ușor de realizat.

Dovlecei gratinați cu roșii și brânză de capră

794 26 2Ingrediente: 800 g dovlecei, 400 g roșii, sare, piper, 2 linguri cu făină, ulei pentru prăjit, 1 lingură cu unt, 2 linguri cu pesmet, 5 ouă mari, 100 g cașcaval ras, 30 g parmezan ras fin, 100 g brânză de capră, 2 crenguțe cu frunze de busuioc.

Mod de preparare: tăiați dovleceii în felii groase de aproximativ patru-cinci milimetri. Asezonați cu sare și dați prin făină. Prăjiți pe ambele părți până se rumenesc, în ulei încins, la foc mediu. Scoateți dovleceii și lăsați să se răcorească, pe un șervet absorbant. Puneți apoi un strat de dovlecei într-un vas termorezistent, tapetat cu o lingură cu unt rece și două linguri cu pesmet. Puneți roșiile timp de un minut în apă fierbinte, curățați pielițele și tăiați-le cubulețe. Bateți ouăle cu sare și piper. Adăugați brânzeturile și amestecați până la omogenizare. Peste primul rând de dovlecei din vas puneți cuburi de roșii, frunze rupte sau tocate de busuioc, felii de brânză de capră și 1/3 din cantitatea de ouă cu brânză. Acoperiți cu dovlecei si continuați aranjarea în această ordine. Peste cel de-al treilea strat de dovlecei turnați ouăle cu brânzeturi și introduceți vasul în cuptor.

Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi

794 26 3Ingrediente: 2 dovlecei mari, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, 150 g iaurt grecesc, 1-2 căței de usturoi, 6 frunze de mentă de mărime medie.

Mod de preparare: dacă iaurtul are apă, puneți în sită și lăsați să se scurgă. Se rad dovleceii și se lasă la scurs. Storceți bine dovleceii și puneți-i la călit pentru câteva minute. Dacă observați că lasă apă, aşezaţi-i în strecurătoare, să se mai scurgă. Puneți sare în timp ce se călesc. Lăsați să se răcească complet. Amestecați dovleceii căliți și răciți cu iaurt, usturoi și câteva frunze de mentă tocate. Puteți pune și un amestec de mentă și busuioc. Introduceți la frigider pentru o jumătate de oră.

Dovlecei împănați cu cașcaval și șuncă

Ingrediente: 3 dovlecei micuți, 30 g cașcaval feliat, 30 g cașcaval ras, 40 g șuncă slabă, 60 g unt (20 g unt pentru fiecare dovlecel), sare, piper proaspăt măcinat, un sfert de legătură de pătrunjel verde.

Mod de preparare: spălați dovleceii, uscați bine și tăiați în felii de aproximativ doi centimetri. Umpleți cu șuncă și cașcaval felii, alternând cele două ingrediente. „Îmbrăcați” dovleceii pe jumătate în folie de staniol. Puneți sare și piper proaspăt măcinat și la final unt. Strângeți folia de staniol în jurul dovleceilor, astfel încât aceștia să fie cât mai bine închiși. Introduceți în cuptor și, din când în când, verificați dacă sunt gătiți în interior. Când mai au puțin să se coacă, presărați cașcaval ras și mai lăsați câteva minute la cuptor.

Tartă cu dovlecei și ciuperci

794 26 4Ingrediente. Pentru blat: 250 g făină, 8 g drojdie proaspătă, 2-3 linguri cu lapte, 1 gălbenuș și 1 ou întreg, 70 g unt topit, 1 linguriță rasă cu sare, piper după gust. Pentru umplutură: 250 g mozzarella, 50 g telemea rasă, 150 g urdă, 2 ouă, sare, piper, puțin cimbrișor. Pentru topping: 1/2 dovlecel, 1/2 zucchini galben, 1/2 zucchini verde, 6-7 ciuperci champignon de mărime medie, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 cățel de usturoi, 1 ou, 2 linguri cu lapte.

Mod de preparare: pentru a prepara blatul, amestecați toate ingredientele și lăsați să crească. Cât timp stă la dospit, curățați dovleceii de coajă, feliați, sărați și lăsați să se înmoaie 20 de minute. Puneți aluatul într-o tavă. Adăugați brânzeturile amestecate cu ouă, sare, piper și verdețuri. Căliți ciupercile puțin în uleiul în care ați pus și un cățel de usturoi. Scoateți ciupercile și aşezaţi-le pe un prosop de hârtie, ca să absoarbă surplusul. Aranjați și feliile de dovlecel, şi ciupercile şi introduceți preparatul la cuptor. Când compoziția este coaptă, turnați peste tartă oul bătut cu lapte. Se mai lasă în cuptor până ce capătă o culoare aurie.

Tocăniță picantă de dovlecei

Ingrediente: 3 dovlecei medii, 1 ceapă mare sau 2 medii, 1 morcov mic, 1/2 ardei gras roșu, 1/2 linguriță cu fulgi de ardei iute, 2 căței de usturoi, 1 ceșcuţă cu suc de roșii, 1 frunză de dafin, 1/4 linguriță cu oregano uscat, sare, boabe de piper.

Mod de preparare: căliți ceapa cu morcovul, fulgii de ardei iute și ardeiul gras. Adăugați dovlecelul curățat de coajă și tăiat în cuburi. După câteva minute, puneți 150 ml apă și fierbeți zece minute. Turnați și sucul de roșii, usturoiul tocat, frunza de dafin, boabele de piper, sare și puțin oregano uscat. Puneți preparatul într-un vas termorezistent și introduceți la cuptor. Lăsați până se îngroașă sosul.

Zacuscă de dovlecei

794 26 5Ingrediente: 1,5-1,7 kg dovlecei fără cotoare, 500 g ardei kapia, 200 g gogoșari, 300 g morcovi rași, 1-2 ardei iuți (opțional), 1 kg ceapă, 500 ml suc (gros) de roșii, 300 ml ulei, 2 lingurițe cu sare, piper proaspăt măcinat, 1/2 linguriță cu boabe de piper, 1 frunză de dafin, 1/2 linguriță cu oregano, 4-5 linguri cu ulei pentru sigilare.

Mod de preparare: prăjiți ardeii kapia, gogoșarii și ardeii iuți la grătar și puneți-i într-un vas. Presărați sare peste ei. Acoperiți cu un prosop și lăsați în jur de 30 de minute, apoi curățați-i. Lăsați să se scurgă pe un plan înclinat. În acest timp se curăță dovleceii, se taie cuburi mari și se fierb în apă cu sare până devin moi. Se pun la scurs în strecurătoare. Se taie ceapa julienne și se călește în 200 ml ulei. Când devine puțin lucioasă, se adaugă morcovii rași. Se călește până devine morcovul moale. Pasați dovleceii, ceapa cu morcovii și ardeii, adăugați condimente, restul de ulei și suc de roșii și puneți la fiert. Din momentul în care începe să fiarbă, se lasă o jumătate de oră la foc mic, timp în care se amestecă. Puneți zacusca în borcane sterilizate și încălzite. Turnați puțin ulei deasupra, puneți capacul și sigilați.

Chifteluțe de dovlecei și brânză

Ingrediente: 2 dovlecei medii, 50 g brânză sărată, 2 ouă, 1 cartof, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, sare, piper, 4 linguri cu făină, 3-4 linguri cu pesmet.

Mod de preparare: dovleceii se curăță de coajă și se rad pe răzătoare mare. La fel se procedează cu ceapa și cartoful. Usturoiul se rade pe ochiurile mici. Se pun toate la scurs pentru zece minute. Se adaugă sarea, piperul după gust, ouăle bătute, făina, pesmetul și brânza sărată. Se amestecă bine și se lasă puțin să se odihnească. Dacă totuși compoziția e prea moale, se mai poate pune puțină făină și pesmet. Se prăjesc chifteluțele la foc mediu.