Main menu

header

790 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Dacă vreți să vă creșteți imunitatea și să fiți feriți de infecții, dereglări metabolice, boli de inimă și cancer, găsiți un ajutor prețios în caisele uscate. Și dacă v-ați săturat să le consumați simple, iată câteva rețete inedite de mâncăruri și dulciuri, al căror ingredient principal sunt caisele uscate.

Mâncare din carne de gâscă cu caise uscate

790 26 2Ingrediente: 1 kg carne de gâscă, 500 g caise, sare, 2 linguri cu zahăr, ulei, apă, 2 linguri cu vin alb.

Mod de preparare: pipota, pulpele și spatele de la gâscă se rumenesc în ulei și se toarnă deasupra apă cât să le acopere. Se lasă să fiarbă. Caisele se pun în apă pentru câteva ore ca să se înmoaie, după care se spală bine și se așază într-un vas împreună cu carnea fiartă. Se face un sos de zahăr ars, care se adaugă alături de vin și puțină sare peste carne și caise. Se lasă totul să fiarbă la foc mic și să scadă. Preparatul se servește cald.

Salată din morcovi şi caise

Ingrediente: 3 morcovi, 2 pahare cu caise uscate, 1 lămâie, 2 mere, 1/2 pahar cu miez de nucă tocat, 150 g smântână, 2 linguri cu zahăr sau miere de albine, frunze de mentă pentru design.

Mod de preparare: morcovul crud și merele se rad pe răzătoarea mare. Caisele înmuiate cu trei ore înainte, se scot din apă, se scurg printr-o sită și se toacă mărunt. Lămâia se curăță și se taie în cubulețe mici. Se amestecă toate ingredientele și se ornează cu mentă.

Linte cu caise uscate

790 26 3Ingrediente: 1 pahar cu linte, 100 g caise, 1/2 pahar cu miez de nucă, 1 ceapă mare, 3 linguri cu ulei, mărar tocat.

Mod de preparare: lintea se spală în câteva ape, se pune la fiert în 750 ml apă și se lasă pe foc o oră sau până devine moale. Ceapa și caisele se toacă mărunt și se prăjesc împreună în ulei. Nucile pisate, caisele și ceapa prăjită se pun în vasul cu linte. Se adaugă sare și alte condimente după gust și se mai fierb 10-15 minute. Se servește presărată cu mărar tocat.

Pui cu caise uscate

Ingrediente: 1 pui de 1,5 kg, 200 g caise uscate, 3 roșii, 2 cepe, 4 căței de usturoi, sare, unt, condimente (după preferințe).

Mod de preparare: puiul se taie în porții potrivite, se sărează și se freacă cu condiment, după gust. Se prăjește la foc mic în unt topit, acoperit cu capac, până devine moale. Caisele uscate, înmuiate în prealabil în apă, se taie în fâșii subțiri. Se scoate coaja de pe roșii (după ce le opăriți cu apă clococită), usturoiul se toacă fin, ceapa se taie fideluță. Se adaugă legumele și caisele la carnea de pui și se fierbe totul la foc mic, acoperit, timp 30 de minute.

Budincă cu brânză și caise uscate

Ingrediente: 1 pahar cu caise uscate, 3 mere, 2 portocale, 500 g brânză de vaci proaspătă, 2 linguri cu făină de grâu, 2 ouă, 3/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu, ulei, griș.

Mod de preparare: se taie cubulețe caisele, merele și portocalele curățate de coajă. Se amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu. Se bat ouăle și se amestecă cu brânza și toate ingredientele pregătite. Se unge cu ulei o formă de tort sau de chec și se presară cu griș. Se coace la foc mediu, timp de 25 de minute.

Ruladă de pui cu caise uscate

790 26 4Ingrediente: 1 bucată de piept de pui, caise uscate, curmale fără sâmburi, sare sau puțină Vegeta, piper, ulei, 100 g cașcaval.

Mod de preparare: pieptul de pui îl feliați astfel încât să obțineți bucăți cât mai mari. Folosind bătătorul de șnițele bateți bucățile de pui și le condimentați cu sare, piper și stropiți-le cu puțin ulei. Pe fiecare bucată de pui așezați fructele uscate și bucăți de cașcaval tăiate bastonașe. Rulați cu grijă și legați cu sfoară. Puneți ulei într-o tavă antiaderentă și așezați rulada. Introduceți la cuptor. Lăsați să se răcească și feliați.

Tajine de pui cu caise uscate

Ingrediente: 1/2 de pui sau 4 pulpe de pui, sare, piper, coriandru praf, șofran, curry, boia, praf de chimen, ghimbir praf, sos picant, 10 prune uscate, 10 caise uscate, supă de pui, ulei, 1 ceapă, 4 căței de usturoi, 1 cană cu cuşcuş.

Mod de preparare: spălați și uscați carnea, condimentați cu sare, piper și puțin usturoi. Lăsați aproximativ o oră la frigider. Puneți ulei într-o cratiță și rumeniți carnea pe toate părțile. Scoateți carnea, puneți într-o farfurie și în acel ulei adăugați ceapa și usturoiul și lăsați până se înmoaie. Condimentaţi apoi cu sare, piper, șofran, chimen și pudra de ghimbir, curry și boia, toate în cantități moderate. Adăugați din nou puiul, dar și puțină supă de pui. Acoperiți vasul și lăsaţi-l la fiert la foc mic. Verificați lichidul, pentru că scade foarte repede și adăugați supa până aproape e gata. Cu un sfert de oră înainte ca preparatul să fie fiert, puneți prunele și caisele. Se servește alături de cuşcuş.

Compot de caise uscate cu stafide

790 26 5Ingrediente: 200 g caise uscate, 200 g stafide, zahăr după gust, 2,5 litri de apă purificată.

Mod de preparare: caisele uscate și stafidele se lasă timp de zece minute în apă caldă, apoi se trec printr-un jet de apă rece. Puneți fructele uscate într-o cratiță, acoperiți cu apă și adăugați zahăr, amestecați. Lăsați să fiarbă aproximativ zece minute.

Chec cu caise uscate

Ingrediente: 300-400 g mix de fructe uscate (stafide, prune, merișoare, caise, smochine, curmale, migdale, nuci), 2 ouă, 6 linguri cu zahăr brun, 6 linguri cu făină, 1 plic cu praf de copt, un praf de sare.

Mod de preparare: tăiați fructele în bucăți mici și amestecați bine. Procedați la fel și cu nucile. Adăugați peste fructe ouăle bătute, sarea, praful de copt, făina și zahărul. Amestecați bine folosind o lingură. Tapetați o tavă cu hârtie de copt și turnaţi compoziția. Introduceți în cuptor pentru 45-50 de minute. Lăsați să se răcească complet, înainte de a tăia.

Chec cu banane, nucă şi caise uscate

Ingrediente: 100 g făină integrală + 100 g făină albă, 3 banane coapte, 50 ml lapte sau iaurt natural, 2 ouă, 1 linguriță cu esență de vanilie + 1 linguriță cu esență de rom (sau la alegere una dintre ele), 70 g caise uscate, 60 g miez de nucă, 1 plic mic cu praf de copt, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 1 vârf de sare, 3 linguri cu ulei cocos sau ulei vegetal (opțional).

Mod de preparare: într-un bol se pun ingredientele uscate, respectiv făina integrală, făina albă, praful de copt, scorțișoara și un vârf de sare și se amestecă. Într-un alt bol încăpător pasați bine bananele cu ajutorul unei furculițe și adăugați cele două ouă, iaurtul, cele două esențe și, optional, uleiul. Amestecați. Tăiați miezul de nucă și caisele uscate în bucăți mai mici și adăugați-le în bolul cu ingredientele uscate. Puneți peste ele ingredientele lichide și amestecați totul bine. Așezați această compoziție într-o tavă de chec acoperită cu hârtie de copt. Introduceți-o la cuptor pentru 40-45 de minute. Scoateți banana bread cu grijă din forma de copt și lăsați să se răcească complet pe un suport de lemn sau un grilaj. După ce s-a răcit, tăiați.