Main menu

header

776 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De Sfânta Înviere a Domnului se știe: nu există masă îmbrăcată în straie de sărbătoare fără tradiționalul drob de miel, dar și delicioasele ouă umplute. Iată câteva rețete inedite pentru toate gusturile.

Ouă umplute iepurași

Ingrediente: 5 ouă, 100 g pate de ficat, 2 linguri cu maioneză, 2 linguri cu muștar, măsline, morcov, gogoșari, mărar.

Mod de preparare: se fierb ouăle, apoi se țin în apă rece pentru a se curăța mai repede. Tăiați un căpăcel în partea mai lată a oului și scoateți cu grijă gălbenușurile. Fărâmițați folosind o furculiță, apoi adăugați pateul, maioneza și muștarul. Atenție! Pateul trebuie să fie la temperatura camerei ca să se încorporeze bine în compoziție. Omogenizați bine compoziția, apoi adăugați sare și piper. Umpleți ouăle cu acest preparat, apoi dați la rece. În vârful oului se face o crestătură în care se introduc urechile făcute dintr-un morcov. Se fac apoi ochii din măsline, gura din gogoșar și mustățile din mărar. Tot din mărar puteți face și iarba pentru decor.

Cu pastă de avocado

776 26 2Ingrediente: 5 ouă fierte, 3 avocado, 5 linguri cu smântână, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 2 linguri cu ulei, sare, piper.

Mod de preparare: alegeți fructe de avocado bine coapte, apoi le tăiați în două pe lungime și cu ajutorul unui cuțit scoateți sâmburele, apoi folosind o lingură, miezul. Puneți în mixer bucățile de avocado, gălbenușurile, smântâna, uleiul, sarea și piperul. Mixați până se obține o pastă fină. Ulterior, aceasta se va pune într-un poș și se vor umple jumătățile de albușuri. Pentru un aspect frumos, decorați cu fâșii de ardei roșu și ceapă verde.

Cu brânză și frunzulițe de ceapă

Ingrediente: 5 ouă mari, 200 g cremă de brânză, câteva fire de ceapă, 1 lingură cu maioneză, sare, piper.

Mod de preparare: fierbeți ouăle tari și curățați-le de coajă. Tăiați ouăle în două pe lățime și scoateți gălbenușurile. Puneți într-un vas crema de brânză și amestecați-o cu maioneza, sarea și piperul. Gălbenușul îl faceți pastă, apoi îl puneţi puțin câte puțin în crema de brânză, până ajungeți la consistența unei creme mai groase. Adăugați şi ceapa tocată mărunt şi omogenizați compoziția. Puneți într-un poș crema și umpleți jumătățile de ouă. Decorați cu frunzulițe de ceapă.

Cu pastă de ciuperci

776 26 3Ingrediente: 5 ouă, 1 conservă cu ciuperci, 1 ceapă mică, 2 linguri cu maioneză, 1 lingură cu muștar, zeama de la o jumătate de lămâie, 1 lingură cu unt, sare, piper alb, mărar, tarhon.

Mod de preparare: puneți ciupercile la fiert și pentru a nu se înnegri, adăugați în apă și puțină zeamă de lămâie. După ce s-au fiert, se scot și se lasă la scurs. Într-o cratiță se topește untul și se călesc ciupercile și ceapa tocată mărunt. Se lasă apoi la răcit. Fierbeți ouăle, curățați-le, tăiați-le în două pe lungime și scoateți-le gălbenușurile. Ulterior, acestea se vor pasa bine cu furculița. Compoziția de ciuperci se transformă într-o pastă cu ajutorul unui blender. Amestecați pasta de ciuperci cu gălbenușurile și subțiați cu o lingură cu muştar și două linguri cu maioneză. Adăugați zeama de lămâie după gust. Puneți mărarul și tarhonul, condimentați cu sare și piper alb și omogenizați compoziția. Cu ajutorul unui poș umpleți jumătățile de ou, apoi le așezați pe un platou și decorați-le cu mărar verde.

Cu ficăței de pasăre

Ingrediente: 9 ouă, 25 g unt, 3-4 ficăţei de pasăre, 10-12 măsline verzi, 1 linguriță cu muştar, câteva fire de pătrunjel verde, sare, piper, măsline verzi şi negre, câteva fire de arpagic sau ceapă verde.

Mod de preparare: într-o oală cu apă şi un praf de sare, se pun la fiert opt ouă. Se lasă să fiarbă bine, apoi se trec printr-un jet de apă rece şi se curăţă de coajă. Ulterior, ouăle se taie în două, iar gălbenuşurile fierte se scot uşor şi se pun într-un castron. Se pasează cu o furculiţă şi se freacă cu untul şi un gălbenuş crud. Se adaugă ficăţeii fierţi şi măslinele verzi tăiate cubuleţe. Se adaugă apoi sare, piper, muştar şi pătrunjel verde tocat mărunt. Se umplu albuşurile cu această compoziţie şi se ornează cu măsline şi câteva fire de arpagic.

Cu ton

Ingredinte: 10 ouă fierte tari, 1 conservă cu ton, 1 fir de ceapă verde, 1 castravete murat, 2 lingurițe rase cu muștar, 2 linguri cu suc de lămâie, 2 fire de mărar, 2 fire de pătrunjel, sare, piper, 2 linguri cu maioneză.

Mod de preparare: fierbeți zece ouă tari. Lăsați să se răcească, apoi decojiți-le. Se taie ouăle în două pe lung și se scot gălbenușurile. Scurgeți bine de ulei tonul din conservă. Tăiați ceapa verde rondele, iar castravetele murat cubulețe mici. Tocați foarte mărunt mărarul și pătrunjelul. Într-un bol, adăugați toate ingredientele pentru umplutură, plus gălbenușurile de la ouăle fierte și condimentați cu sare și piper. Amestecați bine cu o furculiță până ce compoziția devine aproape ca o pastă. Adăugați maioneza și amestecați până se omogenizează. Umpleți adânciturile ouălor cu această pastă și decorați cu ardei murați.

Cu șuncă și ardei

776 26 4Ingrediente: 6 ouă, 1 conservă mică cu pateu, 2 linguri cu unt moale, 1 ardei gras roșu, 1-2 felii de șuncă, tăiată mărunt, sare, piper, 1 linguriță cu muștar, mărar pentru ornat.

Mod de preparare: fierbeți șase ouă, iar după ce se răcesc, curățați-le de coajă. Tăiați ouăle pe lungime și scoateți din fiecare gălbenușurile într-un castron. Pasați bine gălbenușurile cu puțină sare, adăugați pateul, muștarul și untul, apoi amestecați până se omogenizează. Adăugați și ardeiul tăiat cubulețe, apoi șunca tăiată cât mai mărunt. Omogenizați bine și umpleți cu o linguriță jumătățile de albușuri, apoi decorați cu frunze de mărar.

Puișori din ouă umplute

776 26 5Ingrediente: 6 ouă fierte tari, 3 lingurițe cu turmeric, 100 g brânză cremoasă, 2 linguri cu smântână, sare, piper, morcov pentru cioc, boabe de piper pentru ochișori.

Mod de preparare: puneți într-un vas un litru de apă și trei linguri cu turmeric și dați în câteva clocote. Fierbeți ouăle, lăsați să se răcească apoi curățați-le și introduceți-le în acest lichid. Lăsați să stea 30 de minute, scoateți ouăle și le treceți printr-un jet cu apă. Cu ajutorul unui cuțit cu vârful ascuțit tăiați la fiecare ou un capac în zig-zag în partea de sus și scoateți gălbenușul. Amestecați crema de brânză cu gălbenușul, smântâna, sarea și piperul. Umpleți ouăle cu crema obținută, apoi puneți capacul. Din morcov decupați triunghiuri ce vor reprezenta ciocul puișorilor. Ochii se fac din boabe de piper sau puteți să folosiți măsline mai mici. Așezați puișorii pe un strat de rucola.