Main menu

header

de Cristina Tache

Compotul este o băutură naturală răcoritoare, preferată de mulţi dintre noi în sezonul estival. Unele dintre aceste băuturi au şi calităţi nutritive şi chiar terapeutice nebănuite. Vă prezentăm câteva reţete deosebite, ideale pentru zilele toride de vară, dar şi foarte benefice pentru sănătatea noastră.

De pepene verde
Ingrediente: un pepene verde de dimensiune medie, două mere, 100 g de vişine, 120 g de căpşuni, 100 g de zmeură, un pahar cu zahăr, trei linguri cu vin alb, puţină sare de lămâie.
Mod de preparare: se curăţă merele de seminţe şi se taie felii. Se pun în apă clocotită împreună cu zahărul şi se adaugă sarea de lămâie. Se iau imediat de pe foc şi se lasă să se răcească. Zmeura, căpşunile şi vişinile se spală şi se curăţă de impurităţi. Pepenele se taie în jumătate, se scoate miezul cu o lingură, se curăţă de seminţe şi se taie în cubuleţe. Se pun toate fructele într-un vas de sticlă şi se toarnă siropul deasupra. Se păstrează  la frigider câteva ore. Se bea rece. Compotul de pepene este un diuretic natural, pentru că ajută la eliminarea toxinelor din organism.

De corcoduşe
Ingrediente: 600 g de corcoduşe coapte, 230 g de zahăr, un litru de apă, sare de lămâie, scorţişoară.
Mod de preparare: se pune zahărul într-o cratiţă smălţuită, se toarnă apă clocotită deasupra şi se fierbe timp de cinci-şapte minute. În timp ce fierbe siropul se spală fructele şi se scot sâmburii. Se pun fructele în sirop, se adaugă puţină sare de lămâie şi se fierb două-trei minute. Se bagă la frigider şi se bea rece. Compotul de corcoduşe se serveşte cu prăjituri sau cu torturi extrem de dulci, pentru că are un gust dulce-acrişor. Compotul de corcoduşe este purgativ, răcoritor şi tonifiant.

De piersici
Ingrediente: 500 g de piersici, trei sferturi de pahar cu zahăr, două pahare cu apă fiartă, vanilie.
Mod de preparare: se pun persicile în apă clocotită. După două-trei minute se scot fructele, se curăţă de coajă, se taie în jumătăţi şi se scot sâmburii. Se pune zahărul într-o cratiţă, se toarnă două pahare cu apă fierbinte, se amestecă, se adaugă piersicile şi se lasă să dea în clocot. Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă vanilia. Se lasă la răcit şi apoi se serveşte. Compotul de piersici este gustos, frumos colorat şi aromat. Ca „medicament”, îmbunătăţeşte digestia şi întăreşte sistemul imunitar.

De morcovi
Ingrediente: 400 g de morcovi, 100 g de zahăr, un litru de apă, o lămâie, scorţişoară, ghimbir.
Mod de preparare: se fierbe apa cu zahărul, scorţişoara şi ghimbirul. Când dau în clocot, se adaugă morcovul tăiat rondele şi se lasă până fierbe bine. Când morocovul se înmoaie se ia vasul de pe foc şi se pun sucul de lămâie şi coaja rasă. Se bea, în special, dimineaţa. Compotul de morcovi este un adevărat elixir al frumuseţii şi al tinereţii. Conţine multe elemente benefice organismului, datorită cantităţii mari de antioxidanţi.

De piersici cu trandafiri
Ingrediente: şase piersici mari, 50 g de petale de trandafiri, o lămâie, 200 g de zahăr pudră, 750 g de iaurt sau de brânză dulce de vacă.
Mod de preparare: cu o seară înainte, se culeg petalele de trandafiri din grădină sau se cumpără de la piaţă. Se taie partea albicioasă de la baza petalelor pentru că este amară. Petalele se pun într-un castron şi se acoperă cu 500 ml de apă rece. Se lasă la macerat peste noapte, timp de 12 ore. În ziua în care se prepară compotul, piersicile se scufundă pentru 30 de secunde într-un vas cu apă clocotită. Apoi, se curăţă pieliţele, se scot sâmburii şi se taie fructele în bucăţi potrivite. Petalele de trandafiri se strecoară cu grijă, cu ajutorul unui săculeţ de tifon. Maceratul de trandafiri se pune într-o crăticioară. Se adaugă zahărul, sucul de lămâie, coaja rasă şi petalele de trandafiri cu tot cu săculeţ. Se pune totul la fiert timp de zece minute, la foc mic. Se adaugă piersicile, se lasă să fiarbă încă 15 minute. Siropul se lasă la răcit, iar apoi se bagă la frigider. Înainte de a fi servit se strecoară siropul. În cupe se pun iaurtul sau brânza moale şi dulce de vaci, bucăţi de piersici şi, deasupra, câteva linguri cu sirop. Se serveşte cât mai proaspăt. Această băutură parfumată este hrănitoare şi vitaminizantă.

De banane
Ingrediente: 80 g de banane, 500 ml de apă, 200 g de zahăr.
Mod de preparare: se prepară un sirop subţire din apă şi zahăr. Bananele se taie rondele, se adaugă în sirop şi se fierbe totul încă 20 de minute. Se dă la frigider două ore şi apoi se serveşte rece.