Main menu

header

725 26 1de Florica Pintea şi Adrian Barna

Alegând ingredientele cu grijă și punându-le în combinațiile potrivite, puteți obține rețete delicioase, care să vă umple chipul de fericire, sufletul de bucurie și trupul de sănătate. Hrana vegetariană completată de yoga, mișcare și o gândire pozitivă fac parte din ritualul zilnic al terapeutului Marius Vornicescu. Între emisiunile tv la care participă, cursurile de yoga și reiki pe care le predă și ședințele de terapie pe care le ține, specialistul își face timp să și gătească. Și nu doar o dată a făcut demonstrații de gătit în public, pentru a confirma că preparatele vegetariene pot fi la fel sau chiar mai gustoase decât cele cu carne. Pentru a vă convinge, Marius Vornicescu vă propune să încercați cele patru rețete pe care le gătește cu mare plăcere. „Ciorba de legume cu smântână à la Marius Vornicescu poate fi servită în orice anotimp. O ciorbă care nu te lasă să pleci de la masă dacă ai mâncat doar o farfurie”, ne-a spus vegetarianul când ne-a încredințat rețetele sale, pe care intenționează să le pună curând și într-o carte de bucate.

Ciorbă de legume cu smântână

725 26 2Ingrediente: 7 cartofi de mărime potrivită, 2 morcovi (tineri şi îmbujoraţi), 1 ceapă (lacrimogenă), 1 ţelină mică şi cuminte, 1 ardei iute bătăios, 2-3 linguri cu zarzavat pus la borcan de mama, 1 legătură de pătrunjel sau de leuştean, 1 kg smântână, sare şi piper după pofta fiecăruia, 500 ml borş, 5 linguri mari cu pastă de tomate sau 500 ml suc de roşii.

Mod de preparare: într-o oală de 5 litri puneţi cam 4 litri de apă, sare, un ardei iute, cartofii tăiaţi cuburi, morcovii cubuleţe, ceapa tăiată mărunt, ţelina cubuleţe mici şi cele 2-3 linguri cu zarzavat de la borcan (dacă nu ne-a pus mama zarzavat, se mai găseşte prin piaţă, la ţărani). Se dă la foc molcom 30 de minute, timp în care se amestecă din când în când prin legume, încet, să se cunoască între ele. După ce au fiert legumele se adaugă în oală și borşul, pentru a face cunoştinţă cu restul ingredientelor, că numai aşa e bine primită ciorba în farfurie! Apoi îi daţi culoare punând pasta de tomate. După ce o mai lăsaţi să dea câteva clocote, adăugaţi și smântâna și mai lăsaţi câteva minute. Opriţi focul şi puneţi o mână cu pătrunjel tocat mărunt, să troneze peste albul smântânii şi să vă ascută simţurile prin gust, aromă şi vizual. Se poate mânca imediat, fie cu ceapă - verde, albă sau roşie -, fie cu ardei iute, că tare face bine.

Supă-cremă de cartofi cu roşii

725 26 3Ingrediente: 500 g cartofi, 500 g roşii (sau 500 ml suc de roşii), 1 morcov, 1 ceapă, 1 bucată de ţelină (mai mică, doar pentru gust), 1 pahar cu smântână, 100 g caşcaval ras, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se curăţă cartofii şi se pun la fiert cu roşiile, morcovul, ceapa şi ţelina. După 25 de minute scoateţi cartofii, iar morcovii îi descojiţi de pieliţă. Mixaţi toate legumele fierte cu zeama în care au fiert. Puneţi sarea, piperul şi smântâna şi mai daţi un clocot. Se serveşte cu caşcaval ras presărat. Dacă nu aveţi roşii proaspete şi folosiţi suc, pe acesta îl veţi adăuga la fiert odată cu smântâna.

Deliciul lui Budha

Ingrediente: 3 morcovi măricei, 1 ţelină mare, 4 cepe mici, 500 g ciuperci, conopidă (un pumn cu bucheţele), 3 ardei graşi, viu coloraţi, varză (3-4 frunze mari), bulion după gust (1 cană cu suc de roșii), 50 g alune prăjite în coajă, sare, piper, ulei, curry, sos de soia, 2 linguriţe cu amidon dizolvat în apă.

Mod de preparare: se taie „pai” morcovul şi ţelina, ardeii se taie cuburi mari, ciupercile se taie în felii groase, ceapa se despică în patru, conopida se desface în bucheţele (cantitate - un pumn). În cazul verzei se desfac foi de la baza cotorului şi se taie precum ardeii, în carouri, astfel încât grosimea bucăţilor tăiate să fie mai mare. Alunele se pot sfărâma în mojar sau se pot da prin râşniţă. Într-o tigaie adâncă (preferabil teflonată) se călesc cu puţin ulei morcovul şi ţelina, atât cât să se înmoaie. Se adaugă ciupercile fierte şi scurse în prealabil de apă şi alunele. Se stinge cu un pahar cu apă şi se înăbuşă 10-12 minute, la foc mic. Apoi se pun ardeii graşi, conopida, varza, ceapa, sarea şi piperul, amestecându-se încet, pentru a nu se sfărâma ceapa! Tot atunci adăugaţi două linguriţe cu amidon dizolvat într-un pahar mic cu apă şi se amestecă bine totul, până când în tigaie se formează un sos vâscos. Ceapa nu trebuie înăbuşită mai mult de patru-cinci minute, ci doar atât cât să rămână semicrudă. Spre sfârşit se adaugă sosul de soia, curry, sosul de roşii (o cană) şi se mai dă într-un clocot, apoi se stinge focul. Se consumă alături de orez.

Ciuperci umplute cu sos picant de brânză

725 26 4Ingrediente: 25 de ciuperci medii, 150 g brânză sărată, 1 pahar cu suc de roşii, sare, piper, chili, 1 lingură cu ulei.

Mod de preparare: codiţele ciupercilor se toacă mărunt şi se amestecă bine cu brânza rasă şi sucul de roşii. Se sărează după gust, se adaugă piper şi chili după cum poate fiecare, dar să fie picant. Se amestecă toate până se obține o pastă omogenă. Se ia cu lingura din această compoziție şi se umplu ciupercile. Se unge tava, se aranjează frumos cu puţin ulei şi apoi se adaugă ciupercile. Se lasă la cuptor aproximativ zece minute.

Pentru ca mâncărurile să fie nu doar gustoase, ci și sănătoase, specialistul pune mare accent pe sursa de proveniență a ingredientelor!