Main menu

header

de Cristina Tache

Cireşul creştea în stare sălbatică în Asia Occidentală, apoi a fost adus în Europa în Antichitate de un roman. De atunci şi până în prezent, fructele acestui arbore au fost folosite în diverse scopuri, de la cele medicinale până la cele gastronomice. Pentru că au apărut cireşele şi ne bucurăm de savoarea lor, vă propunem câteva reţete ce vă vor încânta papilele gustative.

Supă
Ingrediente: un kilogram de cireşe, două linguri cu făină, patru linguri cu zahăr, trei-patru linguri cu smântână, sare după gust.
Mod de preparare: se spală cireşele, se scot sâmburii şi se pun să fiarbă în doi litri de apă rece, timp de 12-15 minute, cu două linguri cu zahăr şi puţină sare. Se amestecă făina cu restul de zahăr şi se toarnă în supă, amestecând ca să nu se formeze cocoloaşe. Se lasă să mai fiarbă cinci minute, se drege cu smântână sau iaurt. Se serveşte rece.

Lichior de cireşe amare
Ingrediente: 500 g de cireşe amare, 200 g de sâmburi de cireşe sfărâmaţi, un litru de alcool de 90 de grade, un kilogram de zahăr.
Mod de preparare: într-o sticlă de doi litri se pun cireşele, sâmburii şi alcoolul. Se acoperă etanş şi se lasă cam zece zile, agitând zilnic sticla. După cele zece zile se adaugă un sirop rece, preparat dintr-un litru de apă şi un kilogram de zahăr. Se mai lasă zece zile, după care se strecoară, se filtrează şi se îmbuteliază în sticle.

Cireşe în aluat
Ingrediente: 500 g de cireşe, trei linguri cu făină, trei linguri cu bere, o lingură cu untdelemn, două linguri cu zahăr pudră, două ouă, grăsime pentru prăjit.
Mod de preparare: se spală cireşele cu codiţe. Se amestecă făina, berea, untdelemnul şi gălbenuşurile. Se bat până se obţine un aluat ca acela pentru clătite, la care se adaugă albuşul bătut spumă. Se înmoaie cireşele în aluat, lăsând codiţele afară şi se prăjesc în grăsimea încinsă. Se scurg pe hârtie absorbantă, se pudrează cu zahăr vanilat şi se servesc.

Clătite
Ingrediente: 200 g de făină, două ouă, 500 ml de lapte (sau 400 ml de apă minerală şi 100 ml de lapte), puţină sare, 50 ml de ulei, 400 g de cireşe.
Mod de preparare: cireşele se spală, se curăţă de codiţe, se scot sâmburii şi se lasă la scurs într-o sită. Într-un vas mai adânc se amestecă făina cu ouăle, o ceaşcă de lapte, sare şi ulei. Aluatul se bate bine cu telul până se obţine o pastă omogenă, ce se diluează treptat cu restul cantităţii de lapte. Se încorporează şi cireşele şi apoi se ia cu polonicul câte o cupă din aluatul diluat şi se întinde în tigaia unsă cu puţin ulei în prealabil. Odată prăjite, clătitele se împăturesc în două sau în patru şi se servesc cu zahăr pudră presărat peste ele. Se pot mânca şi cu puţină smântână dulce deasupra.

Ruladă de pui cu umplutură de cireşe
Ingrediente: patru bucăţi de piepturi de pui, 900 g de cireşe, 300 ml de vin roşu, un baton de scorţişoară, trei linguri cu pesmet, trei ramuri de rozmarin verde, trei căţei de usturoi, o ceapă, sare, piper, ulei de măsline, salată verde.
Mod de preparare: cireşele se spală, se scurg de apă şi se curăţă de sâmburi. Jumătate din cantitate se pune într-un castron, iar restul, într-o oală, împreună cu vinul, batonul de scorţişoară şi câteva frunze de rozmarin. Se fierb la foc mediu, până când se formează un sos mai gros. Se scot batonul de scorţişoară şi frunzele de rozmarin, sosul se acoperă cu un capac şi se lasă să se răcească. Piepturile de pui se spală, se dezosează şi se taie în aşa fel, încât din fiecare piept să rezulte o felie lată de carne. Cireşele din castron se toacă mărunt, se amestecă bine cu pesmetul, ceapa, usturoiul şi rozmarinul tocat, sarea şi piperul după gust. Se adaugă două linguri din sosul cald, se amestecă şi se lasă să stea cinci minute. Piepturile de pui se condimentează, se pune compoziţia la mijloc şi se rulează. Se prind cu scobitori, ca să nu se desfacă în timpul coacerii, se ung cu ulei şi se condimentează. Se aşază într-o tavă unsă cu ulei, se adaugă o jumătate de pahar cu apă, două linguri cu ulei şi se introduc în cuptorul încins, unde se ţin 30-45 de minute. Se servesc fierbinţi sau reci, alături de sosul de cireşe şi de salată verde.

Salată cu cireşe
Ingrediente: două căni cu cireşe proaspete, fără sâmburi, un castravete de mărime medie, o cană cu ridichi roşii, trei linguri cu oţet din vin alb, două linguri cu oţet balsamic, o jumătate de lingură cu ulei de sâmburi de struguri, o lingură şi jumătate cu seminţe de floarea-soarelui, piper, ghimbir şi sare după gust.
Mod de preparare: se spală în apă rece legumele şi cireşele şi se scurg bine. Castraveele şi ridichile se taie cubuleţe. Se amestecă împreună cu celelalte ingrediente şi se lasă cel puţin o oră la frigider.

Clafoutis
Ingrediente: un kilogram de cireşe, patru ouă, 300 ml de lapte, 25 g de unt sau margarină, 125 g de făină, 150 g de zahăr tos, un vârf de cuţit de sare, zahăr pudră, scorţişoară sau zahăr vanilat.
Mod de preparare: se scot sâmburii de la cireşe. Într-un vas uns bine cu unt sau cu margarină se aşază un strat de cireşe. Se presară 100 g din zahărul tos deasupra fructelor. Separat se amestecă restul ingredientelor cu aroma aleasă (scorţişoară sau zahăr vanilat). Se varsă amestecul peste cireşe şi se introduce vasul în cuptorul încălzit în prealabil la 200 de grade Celsius. Se lasă 45 de minute şi se serveşte la temperatura camerei, presărat cu zahăr pudră deasupra.