Main menu

header

707 25 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Un start-up din Indonezia a lansat paharul comestibil, realizat din alge de cultură, menit să înlocuiască recipientele din plastic.

Recipiente din alge de cultură

Alternativele biodegradabile sunt o preocupare tot mai pregnantă, în special a tinerilor care își deschid afaceri. Unul dintre aceste exemple este un start-up din Indonezia, „Evoware”, care folosește alge de cultură, fără chimicale, pentru a crea pahare comestibile. Totul a pornit de la încercarea producătorilor de a combate recordul negativ pe care îl înregistrează această țară din perspectiva deșeurilor din plastic: locul doi în lume, după China. „Am văzut cât plastic este aruncat în Indonezia și știu că aceste resturi au nevoie de sute de ani pentru a se dezintegra și contaminează totul în jur”, spune David Christian, unul dintre fondatorii „Evoware”.

Textură de jeleu

Indonezia produce 10 milioane de tone de alge pe an și și-a propus să ajungă la o producție de 19 milioane de tone în 2020. În paralel, autoritățile indoneziene au țelul de a reduce deșeurile marine cu 70% până în 2025. „Există foarte multe alte direcții pe care putem crește și utiliza aceste alge”, adaugă Christian. Paharele comestibile din alge, în care pot fi servite doar băuturi reci, vin în patru variante de aromă și au o textură similară cu a jeleului. Aceste produse vin după ce aceeași firmă a lansat paharele comestibile pentru înghețată, cu arome de mentă sau de ceai verde, ori pachetele care se dizolvă, pentru cafea sau pentru condimente. Răspunsul consumatorilor la această inițiativă este deocamdată rezervat, din cauza faptului că produsele din aceste recipiente comestibile sunt ceva mai scumpe decât cele servite în plastic.

Un pahar comestibil este de cinci ori mai scump decât unul din plastic. În plus, acesta trebuie înfăşurat tot în hârtie sau în plastic pentru a-şi păstra textura