Main menu

header

697 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Aflată chiar în inima Europei, Slovacia nu se remarcă doar prin castelele medievale unde se simte încă fiorul secolelor trecute, ci și cu o gastronomie surprinzătoare, în care la loc de cinste sunt așezate mirodeniile, laptele și... cârnații. Dacă vi s-a făcut deja poftă, iată câteva dintre cele mai căutate bunătăți slovace.

Supă de varză

Ingrediente: 500 g varză proaspătă, 50 g piept de porc afumat, 2 cârnați afumați, 150 g ciuperci uscate, 200 g fasole boabe gata fiartă, 4-5 cartofi, 1 ceapă, 1 lingură cu semințe de chimen, 2 foi de dafin, 1 lingură cu măghiran uscat, 40 g unt.

Mod de preparare: pieptul de porc se taie cubulețe și se pune în oala cu unt la călit, împreună cu ceapa. Se adaugă varza tăiată fideluță, chimenul, măghiranul, se acoperă cu apă și se lasă la fiert pentru o jumătate de oră. Se pun cartofii tăiați cubulețe, ciupercile uscate și cârnații și se lasă 20 de minute pe foc. Se pune apoi fasolea boabe scursă, foile de dafin și se mai lasă încă zece minute să fiarbă la foc potrivit.

Găluște „Karlovy Vary”

697 26 2Ingrediente: 20 cornuri, 5 ouă, 500 ml lapte, 100 g unt, sare și piper după gust, 1 legătură de pătrunjel.

Mod de preparare: cornurile folosite nu trebuie să fie proaspete, ci cumpărate cu o zi înainte. Se taie cubulețe, se presară cu sare și piper și se stropesc cu lapte. Se toacă pătrunjelul, se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se amestecă bine cu untul topit și pătrunjelul tocat. Se toarnă amestecul de gălbenușuri peste cornuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și se amestecă împreună cu masa de cornuri. Se întinde folie alimentară pe blatul de lucru și se procedează întocmai ca la salamul de biscuiți, formându-se un sul care se presează cât mai bine. Se leagă capetele cu ață și se pune totul la fiert în apă cu sare. Se fierb 30 de minute, se scot cu o paletă și se lasă să se răcească şi se taie felii. Găluștele se servesc alături de gulaș, carne de porc, vită sau vânat cu sosuri diverse, rață friptă cu varză.

Cornuri cu alune

Ingrediente: 150 g făină, 100 g unt, 20 g zahăr, 1 gălbenuș, 50 g alune măcinate fin, 1 plic cu zahăr vanilat, zahăr pudră pentru servit.

Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele și se lasă aluatul 20 de minute la frigider. Ulterior se scoate aluatul și se lucrează cu el pe masă. Se taie bucăți de cinci centimetri, care se pun în tava de copt tapetată cu hârtie. Se coc 15 minute, iar după ce s-au răcit, se presară cu zahăr.

Prăjitura „femeii leneșe”

697 26 3Ingrediente: 2 căni cu făină, 1 cană cu lapte, 1/2 cană cu ulei, 1 cană cu zahăr, 1 pliculeț cu zahar vanilat, 1 pliculeț cu praf de copt, 2 ouă, 350-400 g vișine curățate de sâmburi.

Mod de preparare: se pun ouăle cu zahărul și zahărul vanilat într-un castron și se bat cu mixerul spumă până se albesc și își măresc volumul. Se adaugă apoi laptele și uleiul și se mixează din nou. Se pun făina și praful de copt și se omogenizează compoziția. Se unge o tavă cu ulei și se tapetează cu făină. Se toarnă aluatul în tavă și se așază simetric vișinele. Se servește cu zahăr pudră.

Knedla

697 26 4Ingrediente: 500 g făină, 250 ml lapte, 1 ou, 1/2 cub de drojdie, 1 și 1/2 linguriță cu sare.

Mod de preparare: se pune făina într-un castron și se adaugă 2/3 din lapte, sarea, oul și drojdia frecată cu o linguriță cu zahăr și diluată cu puțin lapte. Se frământă aluatul până devine elastic, apoi se formează două „pâinici”, care se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit timp de o jumătate de oră. Se fierbe apă într-o oală cu gura largă. Când aceasta clocotește se adaugă „knedla” (pâinea) dospită și se fierbe pentru 20 de minute. Se scoate cu o paletă și se servește alături de gulaș, varză cu gâscă, rață sau piept de porc la cuptor.

Leco (tocană de legume)

Ingrediente: 1,2 kg ardei gras verde, 500 g roșii bine coapte, 200 g ceapă, 120 ml ulei, 2 ouă, 1 cârnat picant, puțin afumat și nu foarte uscat.

Mod de preparare: se curăță și se taie legumele, roșiile se descojesc și se dau pe răzătoarea mare. În ulei se călește ceapa tăiată cubulețe și se adaugă roșiile, apoi ardeiul. Se sărează după gust, se adaugă cârnatul tăiat în sferturi și se acoperă cu capac, pentru a se înăbuși legumele în sucul propriu. Se fierbe la foc moderat timp de 20 de minute. Legumele nu trebuie fierte foarte tare, altfel ardeiul va începe să se descojească și tocănița va avea un aspect urât. Când legumele sunt îndeajuns de moi, se împarte compoziția în două. Într-una dintre jumătăți se adaugă cele două ouă bătute ușor, amestecând cu grijă, să nu se zdrobească legumele.

Bryndzove halusky

Ingrediente: 300 g făină, 100 g făină grișată, 150 g brânză de burduf, 200 ml smântână grasă, 200 ml smântână pentru frișcă, 1 ou, sare după gust, 200-250 ml apă, 150 g slănină afumată (kaizer, bacon).

Mod de preparare: într-un castron se pun făina, 50 g brânză, sarea și oul. Pentru început se adaugă 200 ml apă și se mai pune ulterior, în funcție de consistența aluatului. Se pune la fiert o oală cu apă și sare și când aceasta dă în clocot se lasă să cadă în apa clocotită, printr-o sită mare, aluatul. Când găluștele plutesc la suprafață înseamnă că sunt gata. Se iau ulterior cu o paletă și se așază într-un castron. Se presară cu puțin ulei. Pentru pasta de brânză se amestecă brânza rămasă cu smântâna acră și cea dulce până se obține o pastă fluidă. Slănina se taie în feliuțe nu foarte groase, care se prăjesc în tigaie până devin crocante. Găluștele se servesc fierbinți, cu câteva linguri de brânză. Peste acestea se presară bucăți de slănină prăjită și o linguriță cu ulei rămas de la prăjire.