Main menu

header

666 30 1de Carmen Ciripoiu

Nu știți ce metode să mai întrebuințați pentru a-i determina pe micuții dumneavoastră să consume mâncare auten- tică, ce conţine ingrediente naturale, hrănitoare, pline de vitamine și minerale? Iată câteva idei creative pentru pachețelul celor mici, care vor fi pe placul lor și îi vor scoate, totodată, pe părinți din încurcătură.

Rulouri de pizza

Ingrediente: 500 g aluat de pâine, 60 g sos de pizza, 120 g mozzarella mărunțită, 30 g ardei gras, 30 g parmezan tocat mărunt, 15 g ulei de măsline.

Mod de preparare: încălziți cuptorul la 230 de grade Celsius. Întindeți aluatul și tăiați-l într-un pătrat cu latura de 25 de centimetri. Deasupra acestuia puneți sosul de pizza, apoi mozzarella și ardeiul. Rulați și tăiați în zece bucăți. Aşezaţi pe o foaie de copt care a fost unsă cu ulei. Ungeți, de asemenea, cu ulei și capetele superioare ale rulourilor. Presărați mozzarella care a mai rămas și parmezan. Lăsați la cuptor 15 minute.

Prăjitură cu fructe și cu iaurt

666 30 2Ingrediente: 370 g făină, 5 g bicarbonat de sodiu, 2 g praf de copt, 5 g scorţişoară, 2 g ghimbir tocat mărunt, 180 g fructe confiate, 70 g nuci mărunţite, 250 g iaurt, 1 ou, 40 g suc de mere, 30 g ulei.

Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un vas se amestecă toate ingredientele uscate, inclusiv fructele confiate şi nucile. În alt vas se combină iaurtul cu oul, sucul de mere şi uleiul. Se face o gaură în mijlocul amestecului de ingrediente solide şi se adaugă compoziţia lichidă, apoi se omogenizează. Într-o tavă de 21x31 centimetri se pune hârtie de copt şi se varsă compoziţia. Se coace în jur de 45-50 de minute. Se lasă zece minute să se răcească înainte de a se felia.

Bastonașe de granola fără coacere

666 30 3Ingrediente: 500 g orez brun fiert, 500 g ovăz, 60 g migdale mărunţite, 60 g miez de floarea-soarelui, 120 g fulgi de nucă de cocos, 120 g fructe confiate, 120 g unt de arahide, 120 g miere, 5 g vanilie, opțional 250 g fulgi de ciocolată.

Mod de preparare: se amestecă orezul brun, ovăzul, migdalele, miezurile de floarea-soarelui, fulgii de cocos şi fructele confiate. Untul de arahide se încălzeşte împreună cu mierea şi vanilia, apoi se toarnă peste mixul de cereale şi se amestecă imediat. Se pune compoziţia într-o tavă de 21x31 centimetri și se apasă foarte bine cu degetele. O altă tavă cu aceleaşi dimensiuni se unge pe spate cu ulei şi se presează deasupra compoziţiei. Dacă se folosesc fulgi de ciocolată, se pun înainte de a presa cu degetele. Cele două tăvi se îmbracă foarte bine cu folie alimentară. Se dă la rece, apoi se taie în 24 de bucăţi. Se pot consuma chiar și două săptămâni dacă sunt ambalate individual.

Covrigei cu brânză

666 30 4Ingrediente: 2 foi de aluat, 1 lingură cu bulion, 50 g brânză cheddar răzuită, 1 ou, 30 g parmezan răzuit.

Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tavă se pune hârtie de copt. Pe una dintre foile de aluat se întinde bulion, apoi se presară cheddar. Pe cealaltă foaie se întinde oul bătut. Cu această parte se pune peste foaia cu cheddar. Se presează foile. Se taie în 12 fâşii. Se unesc marginile şi se presează, ca să se lipească. Se modelează în formă de covrigi. Se pun pe tavă şi se ung cu ou şi se presară parmezan. Se dau la cuptor pentru 15-20 de minute.

Mingiuțe cu semințe de chia

666 30 5Ingrediente: 70 g nuci caju, 70 g nuci de macadamia, 250 g curmale fără coajă, 30 g seminţe de chia, 15 g sirop de malţ, 30 g seminţe de susan.

Mod de preparare: nucile caju, cele de macadamia, curmalele, seminţele de chia, siropul de malţ şi jumătate din susan se pun într-un robot de bucătărie şi se mixează până când totul devine o pastă. Se fac mingiuţe care se trec prin susan. Se dau la rece pentru o jumătate de oră.

Bile de cartofi și legume

666 30 6Ingrediente: 500 g cartofi, 10 g ulei de măsline, 1/2 praz curăţat şi tocat, 1 morcov răzuit, 1 dovlecel răzuit, 10 g tahini, 2 g cuişoare măcinate, 5 g coajă de lămâie, 70 g făină, sare, piper.

Mod de preparare: cartofii se fierb, apoi se zdrobesc. Morcovul şi prazul se sotează timp de cinci minute, apoi se adaugă dovlecelul. Se mai lasă trei minute şi se pun tahini, cuişoarele şi coaja de lămâie. Se mai lasă încă un minut. Peste cartofi se adaugă făina şi legumele. Se asezonează cu sare şi cu piper şi se amestecă bine. Se formează biluţe. Se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se bagă la cuptor pentru 30 de minute.

Batoane de susan și ciocolată

666 30 7Ingrediente: 500 g musli, 1 linguriţă cu scorţişoară, 35 g seminţe de susan, 25 g mălai, 125 ml ulei de cocos, 80 ml miere, 80 ml sirop de arţar, 85 g ciocolată neagră topită.

Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Se unge cu ulei o tavă cu dimensiunile de 30x20 centimetri. Într-un vas se amestecă musli, scorţişoara, seminţele de susan şi mălaiul. Uleiul de cocos, mierea, siropul de arţar se încălzesc câteva minute, apoi se toarnă peste mixul de ingrediente uscate. Se amestecă bine şi se pune în tavă. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, apoi se scoate şi, după ce s-a răcorit, se dă la rece. Se taie în 12 bucăţi. Se toarnă deasupra ciocolata topită.

şi Florica Pintea