Main menu

header

de Cristina Tache

Spanacul provine din Persia şi a ajuns în Europa în secolul al IX-lea, adus de mauri. Abia după cel de-al doilea război mondial, popularitatea acestei legume a crescut datorită americanilor. „Ambasadorul” spanacului a fost eroul de desene animate - Popeye marinarul, care mânca spanac pentru a prinde forţă. Calităţile curative ale legumei se cunoşteau din timpuri străvechi, fiind numită „mătura intestinului”, deoarece curăţă şi regenerează sistemul digestiv. De asemenea, spanacul este bogat în săruri minerale, vitamine, aminoacizi şi lipide. Primăvara este un moment prielnic pentru consumul de spanac, aşa că vă propunem să încercaţi următoarele reţete gustoase şi sănătoase.

Salată
Ingrediente: 500 g spanac, două ouă, zeamă de lămâie, sare, trei linguri cu ulei, o lingură cu hrean, o ceapă, pătrunjel.
Mod de preparare: spanacul se spală în câteva ape, se scurge, iar apoi se taie fideluţă. Se amestecă bine cu ulei, zeamă de lămâie, hrean, ceapă şi verdeaţă tocată. Se garniseşte cu ridichi şi ouă fierte.

Spanac cu orez
Ingrediente: un kilogram de spanac, patru linguri cu ulei, o lingură cu făină, 200 g orez, două linguri cu lapte, o legătură cu  mărar, două-trei linguri cu smântână, sare, piper.
Mod de preparare: spanacul ales, spălat şi fiert în apă clocotită cu sare, se strecoară. Orezul se înăbuşă în două linguri cu ulei, se stinge cu două ceşti cu apă clocotită şi se lasă să fiarbă. Spanacul se taie puţin cu cuţitul şi se căleşte în uleiul care a rămas. Se adaugă făina desfăcută cu două linguri cu lapte, sare, piper, după gust şi mărarul tocat. După aproximativ zece minute se amestecă împreună cu orezul fiert, cu smântâna şi se dă la cuptor timp de 15 minute.

Plăcintă
Ingrediente: un kilogram de spanac, două ouă, o ceapă, 200 g de brânză Feta, jumătate de linguriţă cu piper negru măcinat, două linguri cu unt sau cu margarină, două linguri cu ulei vegetal, foi de plăcintă.
Mod de preparare: în două linguri cu ulei se căleşte ceapa tocată mărunt. Când ceapa devine transparentă se adaugă spanacul şi piper şi se găteşte în tigaie, la foc mic. Între timp se bat ouăle, se dă brânza prin răzătoare, se amestecă şi se adaugă împreună în tigaia cu ceapă şi cu spanac. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Foile de plăcintă se împart în două părţi egale. Se tapetează o tavă de cuptor cu o lingură cu ulei, apoi se presară făina şi se aşază primul strat de foi de plăcintă. Se întinde toată compoziţia de spanac, apoi se aşază şi al doilea strat de foi de plăcintă. Deasupra se unge cu două linguri cu unt şi se dă la cuptor. Este gata în aproximativ 30 de minute.

Spaghete cu spanac
Ingrediente: 500 g spanac, 500 g spaghete, 100 g brânză telemea, o lingură cu făină, două ouă, 100 g unt, trei linguri cu ulei de măsline, sare după gust.
Mod de preparare: spanacul se spală bine cu apă rece şi se pune la fiert într-o oală cu apă clocotită, timp de şapte-zece minute. După ce a fiert se scurge, se toacă şi se amestecă împreună cu un gălbenuş fiert şi zdrobit, cu un alt gălbenuş crud şi cu o lingură cu făină. Se pune din nou pe foc şi se amestecă bine, până scade apa din spanac. Când amestecul s-a îngroşat se ia de pe foc şi se adaugă uleiul de măsline, brânza rasă şi untul. Separat se fierb spaghetele, se strecoară şi se servesc împreună cu amestecul de spanac.

Spanac cu ouă
Ingrediente: un kilogram de spanac, două linguri cu făină, un litru de lapte, două linguri cu smântână, trei căţei de usturoi, ouă, o foaie de dafin, ulei, sare.
Mod de preparare: spanacul se spală bine cu apă rece şi se pune la fiert în apă cu sare timp de 15 minute. Apoi se strecoară spanacul şi se toacă mărunt. Usturoiul se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Apoi se stinge cu lapte, se adaugă spanacul tocat şi se completează cu restul de lapte. Se adaugă sarea şi foile de dafin şi se lasă să fiarbă cinci minute. Separat se căleşte făina în puţin ulei, apoi se adaugă în spanac, se lasă să fiarbă încă zece minute şi se adaugă smântâna la sfârşit. Se pune compoziţia de spanac obţinută într-un vas, se sparg ouăle deasupra şi se dă pentru şapte-zece minute la cuptorul încălzit, până se fac ouăle.

Supă-cremă
Ingrediente: 300 g spanac, o lingură cu făină, 50 g unt, sare, piper, apă.
Mod de preparare: se curăţă spanacul, se spală foarte bine şi se pune la fiert. După zece minute se scurge şi se pasează. Separat se căleşte făina în unt şi se stinge cu zeama în care a fiert spanacul, turnată câte puţin. Se amestecă împreună cu piureul de spanac, se adaugă sare, piper şi se mai dă într-un clocot.