Main menu

header

651 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

De fiecare dată când ajungeți ca turiști în diverse părți ale lumii, unele dintre cele mai importante informații pe care le puteți deține sunt cele despre obiceiurile culinare din țara pe care o vizitați. În multe țări și regiuni, acestea sunt cu totul deosebite față de regulile cu care v-ați obișnuit.

Japonia

Sorbiți cu zgomot tăițeii!

Unul dintre obiceiurile cel mai încurajate în Japonia este sorbitul cu cât mai mult zgomot al tăițeilor. Acesta este un semn de respect pentru gazda care i-a pregătit, ca și o credință: aceea că aceste paste sunt mult mai gustoase dacă sunt consumate în acest fel. Așadar, chiar dacă sunteți în public, nu vă sfiiți să sorbiți cu zgomot mare tăițeii din farfurie. Totodată, aveți grijă să nu treceți mâncare de la o persoană la alta folosind bețișoarele, întrucât gestul are o conotație funerară.

Thailanda

Interzis băgatul furculiței în gură

Ca europeni, sunteți obișnuiți să folosiți furculița pentru a savura multe feluri principale. Dar dacă ajungeți vreodată în Thailanda, este bine să știți că aici nici nu poate fi vorba despre așa ceva. Pentru thailan- dezi, furculița este doar un obiect cu ajutorul căruia se pune mâncarea în lingură, și doar aceasta are voie să fie introdusă în gură. Furculița, sub nicio formă!

Orient

Mâncați doar cu mâna dreaptă!

651 26 2În timp ce foarte multe culturi orientale permit mâncatul cu mâna, acest lucru nu înseamnă că se poate mânca, de pildă, cu mâna stângă. Dimpotrivă, acest gest este luat drept o ofensă la adresa gazdei, întrucât mâinile nu sunt considerate de același rang. Dificultățile pot apărea în cazul persoanelor stângace care ajung în aceste părți de lume și se găsesc în postura de a sta la masă cu familii tradiționale.

Coreea

Vârstnicii iau prima înghițitură

În familiile tradiționale din Coreea de Sud există obiceiul ca, în semn de mare respect pentru vârstnici, aceștia să fie primii care se așază la masă. Nimeni nu începe să mănânce până în clipa în care cea mai în vârstă persoană de la masă nu a luat prima înghițitură. Doar după aceea i se pot alătura și ceilalți meseni. De asemenea, unul dintre cele mai neplăcute gesturi la adresa gazdelor este să vă turnați singuri băutura atunci când ajungeți la o masă tradițională. Este bine să știți că întotdeauna trebuie să așteptați să vină altă persoană să facă acest gest și să rămâneți calmi. Dacă totuși așteptarea se prelungește prea mult, puteți, eventual, solicita cuiva să vă toarne de băut.

China

Nu lăsați bețișoarele în bolul cu orez!

651 26 3Un adevărat caleidoscop de obiceiuri se învârte în jurul celebrelor bețișoare pe care le folosesc asiaticii. De pildă, în China este considerat revoltător gestul de a lăsa bețișoarele în bolul cu orez la terminarea mesei. Și asta întrucât ceea ce rămâne după masă reprezintă o ofrandă adusă morților. De asemenea, este considerată grosolănie îndreptarea bețișoarelor către o persoană sau chiar lăsarea acestora pe masă direcționate spre cineva. Iar dacă vă aflați în această țară și mâncați pește, este bine să știți că una dintre cele mai mari greșeli pe care le puteți face este să întoarceți peștele din farfurie pe partea cealaltă. Superstiția legată de acest gest este veche și simbolizează răsturnarea unei ambarcațiuni, ceea ce este considerat îngrozitor.

India

Consumați tot din farfurie!

În India și în Japonia, unul dintre gesturile de onorare supremă a gazdei este acela de a curăța farfuria lună, mai exact de a consuma și ultima firimitură sau cea din urmă picătură de sos. Este semn că v-a plăcut atât de mult ceea ce ați mâncat, încât pur și simplu nu ați rezistat să nu consumați tot. Pe de altă parte, același gest este considerat ofensator în China, unde se crede că, dacă ați curățat farfuria, înseamnă că gazda nu v-a hrănit suficient!

Marea Britanie

Atenție la regulile ceaiului!

651 26 4Ceaiul de la ora 5:00 în Marea Britanie oprește orice activitate. De la cei mai mari oameni de afaceri la englezii obișnuiți, această ceremonie este respectată cu sfințenie. În timp, a acumulat o serie de gesturi aparte, pe care este bine să le cunoașteți, mai ales dat fiind faptul că această țară este una dintre destinațiile preferate de turiști. Așadar, lingurița nu are voie să atingă ceșcuţa cu ceai, prin asta evitându-se clinchetul considerat nepoliticos și riscul ca porțelanul fin să fie ciobit. Totodată, nu cumva să lăsați lingurița în ceașcă! Pentru a bea ceaiul așa cum se cuvine în Regatul Unit, este de preferat s-o plasați pe farfurioara de alături.

Italia

Nu cereți lapte după masă!

Italienii nu vă vor vedea cu ochi buni dacă la finalul mesei cereți... lapte. Nu este recomandat, potrivit obiceiurilor, să solicitați nici măcar un cappuccino, întrucât și acela are lapte, care este văzut ca o cale sigură spre indigestie. Firește, nu vă vor refuza, dar ca turist, în ochii lor, nu veți mai avea aceeași prestanță. Și tot din Italia vine o altă reacție de respingere: în timp ce americanii ar pune parmezan pe orice, a-l presăra deasupra peștelui sau a fructelor de mare, așa cum se vede deseori peste Ocean, este perceput ca o catastrofă culinară. Ideea acestei combinații ofensează la culme simțul culinar al italienilor.

Chile

Folosiți exclusiv tacâmurile

651 26 5În Chile este o impolitețe fără margini să mâncați cu mâna. Folosirea furculiței și cuțitului este obligatorie și în public, și la mese private. Practic, chilienii consumă totul cu ajutorul tacâmurilor, și cred cu sfințenie că acestea au fost inventate tocmai pentru ca oamenii să nu mai mănânce cu mâinile.

Fără sare şi piper în plus!

În multe țări și în numeroase localuri, mai ales cele cu pretenții, este teribil de ofensator pentru bucătar sau pentru gazdă să cereți sare și piper atunci când vi se aduce meniul. Este o jignire de proporții mai ales în Portugalia sau în Egipt, unde chefii se simt îngrozitor atunci când o persoană se declară nemulțumită de asezonarea preparatului și îl consideră atât de prost gătit, încât ar avea nevoie de sare și de piper în plus.