Main menu

header

de Cristina Tache

Fie că este vorba despre legume în diverse aluaturi, brânzeturi sau carne în compoziţii speciale, preparatele pane sunt gustoase şi apreciate la orice masă. Vă propunem să încercaţi câteva reţete deosebite, pentru toate gusturile.

Legume în aluat
Ingrediente:
200 g conopidă, 300 g dovlecei, doi ardei graşi, 250 g ciuperci albe, trei ouă, 120 ml vin alb sec, 120 g făină, un praf de nucşoară, două pahare cu ulei, un praf de sare.
Mod de preparare: conopida se fierbe în apă cu sare timp de cinci minute, apoi se desface în bucheţele. Dovlecelul se curăţă de coajă, se taie în bucăţele şi se înăbuşă puţin. Ardeii graşi se taie rondele, iar ciupercile se fierb. Gălbenuşurile se separă de albuşuri, apoi se amestecă bine cu vin, făină, sare, nucşoară, iar la final se încorporează albuşurile bătute spumă. Legumele se trec prin acest amestec, apoi se prăjesc. Se pun pe o farfurie şi se presară nuci mărunţite şi prăjite. Se servesc calde.

Vinete
Ingrediente:
două vinete potrivite, 12 felii de caşcaval, 12 rondele de roşii, sare după gust, două albuşuri, un gălbenuş, un pahar cu pesmet.
Mod de preparare: vinetele se dau cu sare şi se lasă 30 de minute. Apoi, se spală şi se şterg bine. Se taie rondele, peste care se pune o felie de caşcaval şi una de roşii şi încă una de vinete. Se prind cu o scobitoare pentru a rămâne fixate legumele. Albuşurile se bat spumă, se adaugă gălbenuşul şi se mai bat puţin, se adaugă pesmetul şi se bat din nou. Legumele se pun într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu, se toarnă peste ele amestecul din ou şi pesmet, se presară puţin pesmet şi se lasă la cuptor pentru 20 de minute, la foc potrivit. Se servesc calde, cu rulouri de şuncă, umplute cu caşcaval şi măsline.

Dovlecei
Ingrediente: patru dovlecei de mărime mijlocie, două ouă, trei linguri cu făină, ulei pentru prăjit, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se curăţă dovleceii, se taie rondele, se presară cu sare şi se lasă la scurs. Se prepară un sos din cele două ouă bătute, cu sare, piper şi două linguri cu făină. Se dau rondelele de dovlecei prin făină, apoi prin compoziţia de ouă şi se scufundă în uleiul încins. Se întorc pe ambele părţi, se scurg bine de ulei şi se servesc cu caşcaval sau cu brânză rasă deasupra ori cu mujdei.

Calamari
Ingrediente: 500 g calamari, un litru de lapte, 100 g pesmet alb, două-trei ouă, 300 ml ulei de floarea-soarelui, 100 g făină, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: calamarii se spală bine şi li se îndepărtează pielea. Se opăresc în lapte, cât să fie acoperiţi, maximum cinci-şase minute. Se lasă să se răcească în laptele în care a fiert. Apoi se taie felii potrivite şi se scurg bine. Ouăle se bat bine şi se adaugă sare şi piper. Se trec feliile de calamari de două ori prin oul bătut, făină şi pesmet. Se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins. Se servesc cu felii de lămâie şi cu cartofi natur.

Crap
Ingrediente: opt felii de crap, o lingură cu pesmet, ulei pentru prăjit, o lămâie, câteva fire de pătrunjel verde, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se spală feliile de peşte, se usucă, se condimentează cu sare şi se stropesc cu zeama de la jumătate de lămâie. Se acoperă şi se lasă la frigider timp de 30 de minute. Între timp, se bat ouăle cu un praf de sare şi piper, iar făina şi pesmetul se pun separat în câte un bol. Fiecare felie de peşte se dă prin făină, ou şi pesmet. Se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins, se lasă la scurs, iar apoi se pun feliile de peşte pe un platou şi se ornează cu felii de lămâie şi pătrunjel verde tocat.

Crevete
Ingrediente: 250 g crevete decorticate, două ouă, 200 g făină, delikat, ulei pentru prăjit, câteva fire de mărar, piper şi sare după gust.
Mod de preparare: crevetele se spală bine, se condimentează cu sare şi piper după gust. Se bat ouăle cu puţin delikat, se adaugă mărarul tocat şi se pune făină până se obţine o compoziţie cremoasă şi groasă. Apoi, crevetele se dau prin amestecul obţinut şi se prăjesc în ulei pe ambele părţi. Se scot pe o farfurie pregătită din timp cu câteva şerveţele din hârtie, pentru a absorbi uleiul. Se servesc cu garnitură de cartofi natur, orez sau cu legume sote.