Main menu

header

649 30 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De când e lumea și Pământul, românii au fost cafegii. Iar atunci când societatea românească a fost plină de lipsuri, strămoșii noștri au folosit surogatele de cafea. Lucru notat și în cărțile de bucate din secolul al XIX-lea. Potrivit nutriționiștilor, cafeaua preparată din plante sau din cereale are efecte revigorante. Înlocuitorii de cafea nu numai că pot ține locul acestei băuturi în ritualul de dimineață, dar au și incredibile proprietăți terapeutice. Gustul nu diferă aproape deloc de cel al cafelei adevărate, ba chiar este mai interesant.

Cafea moțească din coajă de pâine arsă în cuptor

Ingrediente: coajă de pâine arsă în cuptor, apă, 2 lingurițe cu zahăr, lapte după preferință.

Mod de preparare: se pune apa la fiert, apoi se adaugă în aceasta coaja de pâine. Se completează cu zahărul și se lasă la fiert până la dizolvarea cojii. Ulterior se combină cu lapte. Se servește caldă, cu pâine tăiată în farfurie sau cu pâine cu unt și cu dulceață.

Cafea din rădăcini de andive

Ingrediente: câteva rădăcini de andive, apă, zahăr după gust.

Mod de preparare: se scutură bine de pământ rădăcinile de andive, se curăță, se spală și se taie cât se poate de mărunt, apoi se lasă la uscat câteva zile. Ulterior se așază într-o tavă și se introduc în cuptor, la foc mic, pentru cel puțin trei ore. Din când în când se scoate tava și se amestecă să nu se ardă. Când rădăcina s-a prăjit foarte bine, se lasă să se răcească și se zdrobește în piuă sau se macină în mașina de cafea. Se pun două lingurițe la o cană cu apă și se îndulcește cu zahăr după gust.

Cafea de cartofi

649 30 2Ingrediente: 600 g cartofi, 60 g cacao.

Mod de preparare: cartofii se curăță, se spală și se taie în felii rotunde, apoi se întind pe o scândură și se lasă să se usuce foarte bine timp de patru zile. Ulterior se taie bucățele, se mai lasă încă o zi, două la uscat și se prăjesc întocmai ca o cafea obișnuită. Pentru un gust senzațional, se amestecă bine cu cacao prăjită sau cu câteva migdale prăjite și foarte bine pisate. Pentru o cafea se folosesc două linguri cu amestec la o ceșcuţă cu apă. Se îndulcește cu zahăr brun.

Cafea din sfeclă roșie sau din roșcove

649 30 3Ingrediente: 2-3 sfecle micuțe, esență de rom, apă, miere.

Mod de preparare: sfeclele proaspete se curăță, se taie felii, apoi în fâșii de un centimetru lățime. Bucățelele de sfeclă se înșiră pe o ață și se lasă să se usuce natural, la soare sau în curent de aer. Sunt suficient de uscate atunci când devin casante. Se scot de pe ață, se coc în cuptor. Când sunt rumenite se stropesc, pentru a le da o aromă aparte, cu esență de rom. Se lasă la răcit, apoi se macină. Ca să nu se umezească se păstrează în vase nemetalice închise perfect. Se pune apa la fiert, iar când clocotește se adaugă o linguriță cu vârf cu pudră de sfeclă roșie. Se lasă la infuzat cinci minute și se îndulcește cu miere. În loc de sfeclă roșie se pot folosi roșcove.

Cafea de sânziene

Ingrediente: 1 cană cu apă, 2 lingurițe cu pulbere de sânziene, scorțișoară, 1 linguriță cu miere.

Mod de preparare: se pune apa la fiert, apoi se adaugă pulberea de sânziene și scorțișoara. Se lasă la fiert, iar la final se îndulcește cu miere.

Cafea din orz

Ingrediente: apă, lapte, 2 lingurițe cu cafea din orz, zahăr sau miere.

Mod de preparare: se pune apa la fiert, iar când dă în clocot se adaugă cafeaua din orz, apoi laptele și se amestecă foarte bine. Se poate îndulci atât cu zahăr, cât și cu miere.

Cafea de cupuacu, acai și maca

Ingrediente: pudră de acai, cupuacu și maca, 300 ml apă, miere.

Mod de preparare: o linguriță cu amestec de pudră de acai, cupuacu și maca și una cu miere se amestecă bine în apă caldă și se consumă pe loc. Preparatul are de șapte ori mai multe substanțe antioxidante decât cafeaua normală.

Cafea de ghinde şi năut

649 30 4Ingrediente: 20 de ghinde bine coapte, 30 de boabe de năut.

Mod de preparare: ghindele și năutul bine uscate se pun la prăjit într-o tavă foarte bine încinsă sau pe o plită. Se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn sau se întorc pe toate părțile ca să nu se ardă. Ulterior, ghindele și năutul se lasă să se răcească un sfert de oră, apoi se dau prin mașina de râșnit cafea și se transformă într-o pulbere fină, care se păstrează într-un borcan închis perfect, în loc răcoros. Se pune la fiert o ceșcuţă cu apă și se adaugă o linguriță cu cafea de ghindă și năut. Se lasă să dea în clocot, se ia ibricul de pe foc și se mai adaugă o linguriță cu amestec. Se acoperă vasul cu o farfurioară și se lasă la infuzat câteva minute. Se consumă caldă, de preferință fără să fie îndulcită cu zahăr sau cu miere.

Cafea de cicoare

Ingrediente: 3 lingurițe cu pulbere de rădăcină de cicoare prăjită, apă, lapte, miere, scorțișoară, cardamom sau ghimbir.

Mod de preparare: se pune apa la fiert și se adaugă trei lingurițe cu pulbere de rădăcină de cicoare prăjită. Se strecoară, iar lichidul rezultat se amestecă bine cu lapte. Pentru un gust desăvârșit adăugați scorțișoară, ghimbir sau cardamom. Cafeaua de cicoare se consumă atât caldă, cât și rece.