Main menu

header

648 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Preparate în cuptoare de lut sau la foc deschis, coapte, fierte, fripte, prăjite sau pregătite la grătar, delicatesele egiptene satisfac toate gusturile. Mai ales dacă sunt asezonate cu legume cu gust puternic, usturoi și ceapă, considerate adevărate elixire pentru sănătate și consumate din tradiționalele farfurii de lut.

Melci cu cartofi egipteni

Ingrediente: 1 kg melci în cochilie, 500 g cartofi egipteni, cartofi albi mici, 3 linguri cu unt de arahide, 75 ml lapte dulce, 1 lămâie, sos de soia, 6 linguriţe cu zahăr, 100 g unt, 1 legătură de pătrunjel, 3 căţei de usturoi, muştar boabe, sare, piper.

Mod de preparare: melcii se spală, se scurg şi se fierb în apă cu sare. Se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se răcească. Într-un bol se amestecă untul cu usturoiul pisat, sarea, piperul şi pătrunjelul tocat fin. Se umplu cochiliile melcilor cu acest amestec, se aşază într-o tavă şi se introduc pentru zece minute în cuptorul încins. Cartofii se spală, se pun la fiert în apă cu puţină sare, se scurg şi se curăţă de coajă. Se ţin la cald într-un vas, acoperiţi cu un capac. Într-un castron se pun untul de arahide, două linguriţe cu sos de soia, zahărul şi o lingură cu suc de lămâie. Se amestecă, se adaugă laptele şi se mixează până când rezultă un sos mai gros. Se adaugă o linguriţă cu muştar, piper şi se amestecă. Se scot melcii din tavă şi se servesc alături de cartofii calzi şi sosul de unt.

Kishk

648 26 2Ingrediente: 3 căței de usturoi tăiați mărunt, 3 linguri cu făină, 3 cepe medii tocate, 1 l supă de pasăre, 450 g iaurt gros, 50 g unt, 2 linguri cu ulei (pentru prăjit ceapa), sare, piper.

Mod de preparare: se căleşte ceapa într-o tigaie mică în ulei până devine ușor maronie. Separat, într-o oală, se prăjește usturoiul la foc mic în unt, se adaugă făină și se amestecă. Se pune iaurtul câte două linguri o dată și se amestecă, apoi se toarnă puțin câte puțin din supa de pasăre și ceapa călită. Se fierbe aproximativ cinci minute, amestecând din când în când, se sărează și se piperează după gust și se mai fierbe alte cinci minute. Se ia de pe foc, se lasă să stea cinci minute și se servește.

Makluba

648 26 3Ingrediente: carne de pui, cartofi, vinete, conopidă, orez, ceapă, ulei.

Mod de preparare: se pune la fiert carnea de pui, și când apa începe să fiarbă se taie o ceapă solzișori și se pune în oală. Se lasă să fiarbă până ce carnea de pui devine moale. Separat se taie cartofii rondele, la fel și vinetele, și împreună cu conopida desfăcută în bucăți se prăjesc bine în ulei. Când sunt toate gata, se ia o oală mai mare în care se așază în ordinea următoare: pe fundul oalei, cartofii, apoi, carnea, un strat de orez, conopida și vinetele, apoi iar orez. La final se condimentează zeama în care a fiert puiul și se toarnă peste ingrediente în oală, cât să le acopere. Când este fiert orezul, se stinge focul. Preparatul se servește cald, cu iaurt și cu salată.

Bashousa

648 26 4Ingrediente: 380 g griş de grâu dur, 200 g zahăr, 230 g iaurt, 125 g unt topit, coaja de la 1 lămâie, 1 linguriță cu praf de copt, câteva migdale. Pentru sirop: 250 ml apă, 200 g zahăr, zeama de la 1/2 lămâie, 1 lingură cu apă de flori de portocal.

Mod de preparare: într-un bol încăpător se toarnă grișul de grâu dur, apoi se adaugă zahărul, praful de copt și se omogenizează totul bine, după care se pun iaurtul, untul topit și coaja de lămâie și se amestecă bine până ce compoziția devine omogenă. Se aşază aluatul prăjiturii într-o tavă tapetată cu foaie de copt, se nivelează bine prăjitura și se taie superficial în bucăți pătrate cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Se pune o migdală în mijlocul fiecărui cubuleț de prăjitură și se dă la cuptor, pentru 50 de minute, la foc mic. Cât timp prăjitura se coace, se prepară siropul. Se pune la fiert apa cu zahărul și se fierbe amestecul cinci minute din momentul în care zahărul s-a topit. Se adaugă zeama de lămâie și apa de flori de portocal și se ţine siropul la răcit. Se scoate prăjitura din cuptor, se aşteaptă să se răcească și se toarnă apoi peste aceasta siropul călduț. Se lasă 30 de minute pentru a absorbi bine siropul. Se porționează prăjitura și se servește decorată cu puțină nucă de cocos deasupra.

Shakshuka

648 26 5Ingrediente: 1-2 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă roșie tăiată fâșii subțiri, 1 ardei gras tăiat fâșii lungi și subțiri, 1 conservă de roșii cuburi (sau 3-4 roșii proaspete), 1 linguriță cu chimion, 1 linguriță cu paprika afumată, 1 vârf de linguriță cu piper cayenne, 1 linguriță cu turmeric, sare după gust, 5 ouă, 1 mână cu pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare: se pune chimionul la prăjit într-o tigaie cu două linguri cu ulei de măsline. Se adaugă apoi ceapa în aceeași tigaie și se lasă să se rumenească, până devine moale și maronie. Înainte ca să fie ceapa rumenită bine, se pune și jumătate din ardeiul tăiat. Când ceapa devine ușor transparentă, și ardeiul se înmoaie, se adaugă roșiile și condimentele. Se amestecă sosul și se lasă tigaia acoperită, la foc mic, pentru 15 minute. În acest timp, se încearcă din când în când sosul și se potrivește după gust. Când acesta e bine închegat se adaugă și restul de ardei. Se face cu lingura câte un cuib pentru fiecare ou care se sparge în tigaie peste sosul de roșii. Se acoperă din nou tigaia și se lasă totul la foc mic încă cinci minute. Se servește shakshuka cu pătrunjel presărat deasupra și cu pâine neagră.