Main menu

header

647 30 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Oricât de multe obiceiuri ar fi îmbrățișate din alte culturi, există repere fixe ale tradițiilor românești care se păstrează cu sfințenie. Unul dintre acestea este colacul de nuntă, încărcat de simboluri ancestrale.

Dulcea întâmpinare

647 30 3Prin tradiție, majoritatea etapelor nunţii la români sunt însoţite de prezenţa unui colac. Pâinea de sărbătoare coaptă pentru această ocazie se deosebeşte de cea obișnuită prin conţinutul aluatului, forma ce i se dă şi felul în care este împodobită. Colacii se fac de diferite forme şi mărimi, în funcţie de rolul îndeplinit. Astfel, colacul de întâmpinare are 1,6 kilograme, este dulce, în formă de pâine rotundă din făină de grâu superioară, împodobit cu împletituri şi cuflori. Este folosit pentru întâmpinarea naşilor.

Ingrediente: 650 g făină de grâu, 1,5 pahar cu lapte, 2 ouă, 2 linguri cu margarină, 2 linguri cu zahăr, 2 g vanilie, sare, 10 g drojdie, 1 ou pentru ungere.

Mod de preparare: se amestecă 150 ml lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zahărul şi sarea, apoi se adaugă 325 g făină, 1 ou şi o lingură cu margarină. Se frământă aluatul, apoi se lasă la cald, acoperit cu o pânză, timp de 20-25 de minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente. Se frământă şi se ţine la dospit, la cald, acoperit, pentru 35-40 de minute. După ce şi-a triplat volumul, se împarte în două, în proporţie de 90% şi 10%. Din bucata mai mare se face o bilă, se acoperă cu pânză şi se lasă pentru un timp să se odihnească. Din restul aluatului se formează o fâşie care se poate împleti în două sau în trei bucăţi şi elemente decorative (flori, frunze). Fâşia de aluat împletit se aplică în jurul bilei (în partea de jos), se pun elementele decorative, se unge cu ou bătut şi se lasă pentru 15-20 de minute. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 40-45 de minute.

Turta miresei

Colacul miresei este un preparat spectaculos, rotund, împodobit cu diverse ornamente. Motivul caracteristic este împletitura, decorată cu păsări sau cu flori. Ingredientele și modul de preparare a aluatului sunt identice cu cele în cazul colacului de întâmpinare. Deosebirile intervin după ce aluatul este dospit. Astfel, acesta se împarte în trei bucăţi inegale - de aproximativ 40%, 40% şi 20% - şi se lasă să se odihnească timp de câteva minute. Fiecare dintre cele două bucăţi mai mari de aluat se împarte în mai multe părţi egale, care se modelează sub forma unor fâşii, care, la rândul lor, se împletesc în două, trei, patru, şase, opt sau mai multe, până ce iau forma unei cosițe. Fiecare astfel de element se apasă uşor cu un făcăleţ din lemn, iar capetele se unesc ca să se obţină doi colăcei. Se pun unul peste altul, în așa fel încât sutura celui de sus să fie cât mai departe de cea a celui de jos. Se unge cu ou bătut. Din restul aluatului se formează flori sau ghirlande cu care se împodobeşte colacul, apoi se lasă încă 10-15 minute să crească. Se dă la cuptor, la o temperatură de 175-180 de grade Celsius, pentru 40-45 de minute.

Miere pentru mire

647 30 4Colacul mirelui este dulce și simbolizează bucuria tânărului însurățel.

Ingrediente (pentru doi colaci): 1 kg făină, 40-50 g drojdie, 1/2 l lapte, 100 g unt sau ulei, 3-4 ouă, 100 g zahăr, 1 linguriţă cu sare, 1 ou pentru uns, coajă de lămâie rasă, vanilie, rom (la alegere).

Mod de preparare: într-un castron călduţ se pune drojdia și se dizolvă, frecându-se cu două-trei linguri cu lapte călduț. Se lasă să dospească. Separat, într-un vas, se bat ouăle întregi cu zahărul și cu puțină sare, se adaugă făina cernută, laptele, maiaua de drojdie și, după gust, coajă de lămâie rasă, vanilie, rom. Se amestecă până se absoarbe toată făina și, dacă aluatul este prea tare, se mai poate adăuga puțin lapte. Apoi se frământă 20-30 de minute și, între timp, se pune, câte puțin, grăsimea uşor încălzită, până ce aluatul se desprinde de pe mână şi de pe pereţii vasului. Apoi se unge cu unt sau cu ulei, se acoperă cu un prosop gros și încălzit și se lasă să crească între o oră și trei ore. Se pune pe masa presărată cu făină, se taie în șase-opt bucăți care se răsucesc pe rând și se împletesc, astfel încât să încapă într-o formă rotundă de copt cu diametrul de aproximativ 30 de centimetri, rămânând mijlocul gol. Se împletesc pe rând un colac mai mic și unul mai mare, apoi se așază unul peste altul și se împodobesc cu flori din aluat. După ce se pun în forme, colacii se ung cu unt, se acoperă și se mai lasă să crească până ce îşi dublează volumul. Apoi se ung cu gălbenuş frecat cu o linguriţă cu zahăr şi cu tot atâta ulei şi apă. Se pun la copt în cuptorul bine încins, unde se lasă timp de 40-50 de minute, până se rumenesc. După ce se scot din cuptor, imediat se ung cu miere.

Cadou pentru nași

647 30 5La nunțile din Moldova se fac colaci și pentru nași. Sunt de regulă doi sau trei colaci mari, dulci, care se dau cadou naşilor, în timpul nunţii sau a doua zi, de fini sau de socri.

Ingrediente (pentru doi colaci mari): 2,5 kg făină de grâu, 1 pahar cu zahăr, 1 lingură cu sare, 1 pahar cu ulei, 8 ouă pentru aluat, ouă pentru ungere, 100 g drojdie, 6 pahare cu apă.

Mod de preparare: într-un pahar cu apă caldă se dizolvă drojdia, apoi se adaugă două linguri cu făină, două linguriţe cu zahăr, sare şi se amestecă până se obţine o compoziţie de consistența smântânii. Se pune la loc cald pentru 20-30 de minute. Într-un vas adânc se cerne făina, se adaugă ouăle, zahărul, uleiul, apa şi compoziția cu drojdie. Se frământă până se obţine un aluat elastic şi se pune să se odihnească timp de 1,5 ore. Se frământă din nou şi se mai lasă la cald, acoperit cu o pânză, pentru 35-40 de minute. Mai departe, procedura este aceeaşi cu cea folosită la turta miresei. La final se coace la temperatura de 175-180 de grade Celsius, timp de 40-45 de minute.

În semn de mulţumire pentru socri

Pentru socri se pregătesc patru colaci mari. La o săptămână după nuntă, însurăţeii merg cu părinţii mirelui la cei ai miresei şi le duc colaci, ca mulţumire de cinstea fetei. Se păstrează și astăzi, în unele zone, obiceiul ca între socri să se facă schimb de colaci cu această ocazie, simbolizând încuscrirea.