Main menu

header

647 31 1de Luana Mare şi Florica Pintea

Un artist complex, Crina Matei face adevărate opere de artă şi în bucătărie. Talentului în teatru, muzică, dans i se adaugă şi cel culinar. Îi place să experimenteze mâncăruri noi, dar şi să îmbogăţească şi să transforme reţete clasice. Actriţa a acceptat să ne dezvăluie câteva dintre reţetele sale preferate.

„Un desert pentru adulţi: Banană coaptă la cuptor, lângă pat de îngheţată de mandarină cu ciocolată încremenită”

647 31 2„Îmi place să gătesc, dar nu prea am răgaz. Gătesc în salturi, dar atunci când o fac pun pasiune şi imaginaţie. Sunt atentă la ceea ce mănânc, prefer mâncărurile sănătoase, dar savuroase totodată. Am, de exemplu, un desert minunat. Se numeşte banană coaptă la cuptor, lângă pat de îngheţată de mandarină cu ciocolată încremenită şi se prepară în felul următor: se ia o banană, se spală, se taie cotorul. Se crestează partea concavă a bananei cu un cuţit, se rulează şi se obţine un fel de corăbioară. Se înfige în partea rulată a cojii o scobitoare. În partea unde a rămas pulpa bananei se presară zahăr brun şi se toarnă alcool. Alcoolul cu zahărul intră în pulpa bananei. Este un desert pentru adulţi. Se preîncălzeşte cuptorul la 220 de grade Celsius şi apoi se lasă cam la 160 de grade Celsius şi se pune într-o tavă. Mai presar un pic de alcool acolo, până când capătă o culoare arămie. Între timp, topesc unt, ciocolată menajeră cu concentraţie mare de cacao, mai pun alcool şi mentă şi pregătesc sosul de ciocolată, care trebuie să fie consistent. Pe un sfert de mandarină sau de portocală, o cupă destul de generoasă de îngheţată, de preferat de vanilie sau de orice altceva, dar nu ciocolată, după care, la final, vine ciocolata peste ea. Zic încremenită pentru că ea va rămâne acolo. Scoatem banana, o punem acolo. Se serveşte cu linguriţa. Gustul este indestructibil”.

„Sufleul de broccoli este o reţetă ideală pentru cină”

647 31 3„O cină ușoară, precum acest sufleu de broccoli, nu numai că îi va impresiona pe cei dragi, dar îi va și convinge să mănânce cu plăcere substanțele nutritive de care au nevoie. Secretul acestei reţete este să nu deschideți cuptorul mai devreme, pentru că se va lăsa sufleul”.

Ingrediente: 3 ouă mari, 4 linguri cu unt, 2 buchete de broccoli, 2 linguri cu făină, 1/4 linguriță cu sare, 1/4 linguriță cu piper, 1 și 1/2 ceșcuțe cu lapte semidegresat, 2 ceșcuțe cu brânză Cheddar rasă, 1 linguriță cu muștar Dijon, 2 linguri cu pesmet.

Mod de preparare: sufleul de broccoli se prepară în şase paşi. Pasul unu: trebuie să scoatem ouăle din frigider şi să le lăsăm la temperatura camerei timp de 30 de minute. Se unge un vas cu o lingură cu unt și se dă deoparte. Pasul doi: se taie mănunchiul mare de broccoli în bucăţele, se curăţă şi se mărunţesc tulpinile. Se gătește broccoli la aburi - se adaugă într-un coș de aburi, se aduce o oală cu apă la punctul de fierbere, se acoperă și se lasă broccoli pentru patru-șase minute sau până când se gătește. Pasul trei: într-o cratiță mare se topește restul de unt. Se adaugă făina, sarea și piperul și se amestecă până când se omogenizează totul. Treptat, se toarnă laptele, se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă două minute sau până când se îngroașă compoziția. Se adaugă 1 și 1/2 ceşcuţe cu brânză rasă și muștarul și se amestecă până când se topește brânza. Pasul patru: se pune o cantitate mică de compoziţie fierbinte împreună cu gălbenușurile, după care se adaugă înapoi în tigaie, amestecând constant. Se pune și broccoli și se lasă să se răcească ușor. Pasul cinci: se bat albușurile bine într-un bol mare. Cu ajutorul unei spatule, se pune un sfert din compoziția de albușuri în tigaia cu broccoli, amestecând bine. Se repetă procedeul cu albușurile rămase. Se adaugă în vasul de sufleu, se presară brânză rasă și pesmet. Pasul şase: se gătește sufleul la 176 de grade Celsius pentru 35-40 de minute sau până când partea de sus se umflă, iar centrul pare gătit. Se lasă să se răcească pentru 15 minute. Cina poate fi servită. Este un fel de mâncare gustos şi sănătos”.

„Pregătesc salată de peşte în zilele de vară”

„Un alt fel de mâncare preferat este salata de peşte, rapid de preparat şi, de asemenea, foarte sănătoasă. Se poate găti în doar zece minute. Pentru acest fel de salată putem pune peşte afumat, marinat sau sărat, după preferinţe.

Ingrediente: 300 g peşte afumat, marinat, sărat, la oţet, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1 morcov, 100 g măsline, 1 lingură cu ulei de măsline, oţet sau zeamă de lămâie, sare, piper, ardei iute (opţional).

Modul de preparare este foarte simplu: ceapa şi ardeiul gras se taie felii, morcovul se dă pe răzătoare, peştele se taie felii (se poate folosi şi ton din conservă), se pun toate într-un bol, se adaugă condimente, uleiul, măslinele şi oţetul şi se amestecă uşor. Se lasă zece minute la rece, apoi se serveşte. Se mai poate presăra pătrunjel verde sau rădăcină de fenicul. De asemenea, se pot pune crutoane sau felii de pâine prăjită sau se adaugă un căţel de usturoi. Se poate improviza după gusturile fiecăruia. Este o salată pe care eu o prepar des vara”.