Main menu

header

629 30 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Filcu

Blake Lively este o femeie căreia pare să nu-i lipsească nimic și care mărturisește că este pasionată nu doar de actorie, ci și de gătit. În plus, soția lui Ryan Reynolds arată impecabil la 29 de ani după ce a adus pe lume doi copii. S-ar spune deci că Blake ține cură de slăbire tot timpul. Nimic mai fals! Actrița spune că detestă curele de slăbire. În schimb, ea adoră să gătească sănătos, ceea ce o ajută și să se mențină în formă. Și, în curând, promite vedeta, gastronomia se va transforma într-o afacere pentru ea.

Gastronomia, prima dragoste

Înclinația lui Blake Lively pentru gătit datează dintotdeauna. Tânăra actriță a declarat în câteva rânduri că, atunci când va renunța la actorie, cu siguranță se va reorienta către design interior și bucătărie. Grație talentului pentru delicii culinare, Blake se descrie pe sine drept „o gurmandă și o bucătăreasă”, admiratoare împătimită a celebrelor Martha Stewart și Nigella Lawson. Pe prima dintre cele două faimoase chef a vizitat-o chiar pe platoul de filmare a show-ului de gastronomie în 2008. Cu ocazia Halloweenului din acel an, Blake s-a costumat în Cleopatra, în timp ce Martha Stewart a personificat-o inegalabil pe zeița greacă Medusa. În timpul filmărilor, cele două s-au distrat copios, dar au și gătit un delicios tort cu ciocolată în formă de dovleac.

Tort cu ciocolată în formă de dovleac

629 30 2Ingrediente: 3 căni cu făină, 2 și 1/4 lingurițe cu scorțișoară, 3/4 linguriță cu nucșoară, 3/4 linguriță de cuișoare englezești, 1 și 1/2 linguriță cu praf de copt, 3 căni cu zahăr granulat, 15 linguri cu unt nesărat, 3 ouă, 1 și 1/2 căni cu conservă de dovleac, 3/4 cană cu lapte fierbinte, 1/4 cană cu cacao, 1/4 cană cu cremă de lapte din conservă, 4 și 1/2 linguri cu zahăr pudră, 7 linguri cu lapte, 1 linguriță cu extract de vanilie.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un bol mare se pun împreună făina, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, sarea și praful de copt. Se amestecă și se dau la o parte. Într-un blender se bat zahărul granulat și untul timp de două minute. Se adaugă ouăle și se amestecă în continuare. Dovleacul din conservă se pune peste laptele fierbinte și apoi peste compoziția cu unt, ouă și zahăr. Se amestecă până ce se omogenizează. Apoi se adaugă și compoziția pe bază de făină și se amestecă. Se transferă 1 și 1/2 cană cu compoziție într-un bol mediu și se adaugă cacaua. Se amestecă până ce se omogenizează. Cu aluatul cu dovleac se tapetează în strat gros două forme unse cu puțin ulei. Se coc timp de 60-70 de minute și se transferă pe un platou, pentru a se răci. După 20 de minute, blatul în formă de jumătăți de dovleac poate fi scos din forme și încrustat cu un cuțit foarte ascuțit, pentru a crea impresia de striații. Apoi se umple jumătatea inferioară cu compoziția pe bază de cacao. Se pune drept capac cealaltă jumătate de dovleac. Întregul tort se unge apoi cu crema de lapte. În partea superioară se face un mic orificiu prin care se toarnă restul de compoziție cu cacao, astfel încât întregul dovleac să fie umplut cu cremă de ciocolată. La nivelul orificiului se lasă un muștiuc din cremă de cacao, care imită tija uscată a dovleacului. Într-un bol mic se amestecă zahărul pudră cu laptele și cu vanilia, pentru a obține glazura cu care mai apoi se unge tortul. Se pune la frigider pentru câteva ore înainte de a fi servit.

Școlită la Paris

629 30 3În paralel cu activitatea de actriță, Blake Lively nu a renunțat niciun moment la pasiunea pentru gătit. Ba mai mult, în 2010, ea a participat la un workshop gastronomic inițiat de vestitul chef Franck Poupard, la „Le Cordon Bleu”, din Paris. Actrița, care insistă că, la un moment dat, își va deschide un restaurant, s-a întrecut pe sine gătind bibilică în legume rădăcinoase de iarnă sotate, iar la desert, prăjitură fondant cu ciocolată și compot de portocale. „Visul meu în materie de gătit a fost să ajung la «Le Cordon Bleu». Niciodată nu mi-aș fi imaginat însă că visul meu va deveni realitate. Mâncarea, sfaturile, ingredientele sunt cel mai bune. Acum îmi doresc doar să am ocazia să revin aici și să pot rămâne câteva luni, să învăț să gătesc cât mai bine”, spunea ea la vremea respectivă despre experiența alături de chef Franck Poupard. În același an, Blake Lively și-a pus din nou șorțul și a făcut prăjituri la restaurantul „Per Se”, din New York, cu ocazia redeschiderii acestuia după un îndelung proces de renovare. Iar un an mai târziu, ea a inventat prăjiturica „S’mores”, care, ulterior, a fost inclusă pe lista produselor puse la vânzare în cofetăriile „Sprinkles”. Toți banii câștigați de pe urma comercializării prăjiturii au fost donați organizației „Oxfam”, care ajută persoanele afectate de sărăcie în Somalia.

„S’mores” cea delicioasă

629 30 4Ingrediente. Pentru crustă: 7 cracker graham, 2 și 1/2 linguri cu unt topit. Pentru brioșă: 1 cană cu făină, 2/3 cană cu pudră de cacao neîndulcită, 3/4 lingură cu praf de copt, 1/2 lingură cu bicarbonat de sodiu, 1/2 lingură cu sare de mare fină, 2/3 cană cu zer, 1 lingură cu extract de vanilie, 10 linguri cu unt nesărat, 2/3 cană cu zahăr, 1/3 cană cu zahăr brun, 2 ouă. Pentru ganaș: 220 g ciocolată semidulce, 1 cană cu smântână. Pentru bezea: 1 cană cu zahăr, 1/4 linguriță cu cremă de tartar, 1 praf de sare de mare fină, 2 ouă, 1 linguriță cu extract de vanilie.

Mod de preparare: pentru crustă se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se pregătesc 12 forme de brioșe. Într-un blender se fărâmițează timp de câteva secunde crackerii graham. Apoi se varsă într-un bol, alături de unul topit, și se amestecă. Se toarnă câte o lingură cu această compoziție în fiecare formă de brioșă și se presează cu o altă lingură pentru a se forma un strat ferm. Se pun formele la cuptor și se coc pentru șapte minute, după care se scot și se lasă la răcit, în timp ce cuptorul rămâne pornit. Pentru a face brioșa, într-un vas mediu se amestecă făina, cacaua pudră, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Într-un bol mai mic se amestecă zerul și extractul de vanilie. În blender se mixează untul și ambele tipuri de zahăr până ce rezultă o compoziție pufoasă. Se adaugă pe rând ouăle și se bate în continuare, până ce devine cremoasă. Încet, se toarnă mixtura pe bază de făină, apoi cea pe bază de zer şi se omogenizează compoziția. Aluatul obținut se împarte în 12 părți și se pune în forme de brioșe în care s-a copt deja crusta. Se dau formele din nou la cuptor pentru 18-20 de minute. La final, formele se scot și se lasă la răcit. Pentru ganaș se pune ciocolata într-un bol mediu. În alt vas se pune la foc smântâna. Când aceasta începe să fiarbă se ia de pe foc, apoi se varsă peste ciocolată și se amestecă până ce totul devine o compoziție omogenă. Cu un cuțit ascuțit se crestează fiecare brioșă. După ce ganașul se răcește, se toarnă câte puțin în fiecare brioșă prin orificiul respectiv. Pentru a face bezelele, într-un bol mic se pun 1/3 cană cu apă, zahărul, crema de tartar și sarea și se dă la foc mediu. În paralel, într-un blender se mixează ouăle timp de două minute. Atunci când mixtura pe bază de zahăr începe să facă bule, se toarnă compoziția în blender și se mixează timp de șapte minute. La final se adaugă și extractul de vanilie. Apoi se lasă puțin la răcit și se decorează brioșele.

Fel principal inedit

629 30 5În 2012, Blake Lively s-a căsătorit cu Ryan Reynolds, iar ceremonia a fost prezentată în emisiunea Marthei Stewart despre nunți celebre. Evident, mâncarea servită la eveniment a fost punctul central al documentarului. Cuplul de actori a angajat faimoasa firmă de produse de patiserie „Bakehouse Bakery Cafe” pentru a se ocupa de desertul nunții lor și se pare că cei de la firmă au ales ca, în materie de dulciuri, să facă variante ale prăjiturii „S’mores”. „Am făcut minibrioșe umplute cu ganaș de ciocolată. Am făcut, de asemenea, batoane S’mores din crackers graham și cu bezea de vanilie”, a mărturisit un reprezentant al cofetăriei. Anul următor, în 2013, neobosita Blake Lively a filmat un segment pentru website-ul „Vogue”. Alături de Elettra Wiedemann, binecunoscută pentru emisiunile sale gastronomice, actrița a recreat una dintre rețetele sale preferate pe bază de cârnați.

Foietaj cu cârnați și smochine

Ingrediente: 8 smochine coapte, 1 cană cu zmeură, 4 cepe franțuzești, 6 cârnați, foi de patiserie, 1 rotiță de brânză brie, 1/4 cană cu sirop de arțar, 1/2 cană cu apă, 2 linguri cu oțet, 1 lingură cu unt, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 ou, sare de vanilie, zahăr, sare.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se taie ceapa mărunt, se mărunțesc smochinele și se porționează cârnații. Se pun smochinele, zmeura, apa, oțetul și sarea de vanilie într-un vas. Se țin la foc mediu până ce apa se evaporă. Se adaugă sare și zahăr după gust și se îndepărtează de pe foc. Într-o tigaie se încing untul și uleiul, se sotează ceapa franțuzească și se prăjesc cârnații. Se întinde foaia de patiserie pe o hârtie de pergament. Se taie brânza brie în două și se așază pe foia de patiserie. Se adaugă compoziția pe bază de smochine, ceapa și cârnații. Apoi se împăturește foaia de patiserie și se unge cu ou. Se dă la cuptor timp de 30-35 de minute. Se stropește la final cu sirop de arțar.

Un meniu care a devenit celebru

Fără o clipă de liniște când vine vorba despre lucruri noi și interesante, în 2014, Blake Lively a lansat „Preserve”, un magazin digital și website de „e-commerce”. Aici, printre altele, actrița, devenită între timp mămică pentru prima oară, a documentat diverse călătorii, și-a detaliat talentul de design interior și, desigur, a publicat rețete delicioase. Din această ultimă categorie fac parte și rețeta de supă de pui cu praz și cea de conopidă cu rodie, care, împreună, au devenit peste noapte unul dintre cele mai delicioase meniuri de gătit acasă. Iar dacă adăugăm și unul dintre deserturile anterioare, nu este de mirare că Ryan Reynolds se declară îndrăgostit până peste cap de mama copiilor săi.

Supă de pui cu praz

629 30 6Ingrediente: 4 foi de patiserie, 4 bucăți piept de pui fără os și piele, 2 frunze de dafin, 6 boabe de piper, 1 cană cu unt nesărat, 4 tije de praz tăiate rondele, 2 morcovi mărunțiți, 2 bucăți de țelină mărunțite, 2 linguri cu sare, 3/4 cană cu făină, 2 căni cu supă de pui, 1 cană cu lapte, 1 cană cu smântână, 1 ou bătut spumă, piper.

Mod de preparare: foile de patiserie se țin la frigider peste noapte. Într-un bol se amestecă foile de dafin, carnea de pui și piperul și se acoperă cu apă. Se fierbe compoziția la foc intens timp de 10-14 minute. Se transferă carnea de pui pe un tocător și se lasă la răcit, apoi se taie bucățele. În paralel, într-un alt vas, se topesc patru linguri cu unt, se adaugă prazul, morcovii, țelina și se condimentează cu 1/2 lingură cu sare și piper, după gust, se sotează timp de zece minute. Într-un alt bol se amestecă făina cu supa de pui, laptele, smântâna și restul de sare. Se adaugă carnea de pui și legumele sotate și se amestecă bine. Cu foile de patiserie de tapetează patru miniforme din aluminiu de pus la cuptor, tapetate anterior cu hârtie de pergament. Se umplu formele cu compoziția pe bază de carne de pui, praz și smântână și se acoperă cu marginile foii de patiserie. Se unge cu ou și se lasă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de 35-40 de minute.

Conopidă cu rodie Ingrediente. Pentru conopidă:

629 30 72 căpățâni de conopidă, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 cană cu parmezan, semințe de rodie, 1/2 cană cu nuci de pin prăjite, 1 praf de condimente râșnite, sare. Pentru sos: 1 cană cu stafide aurii lăsate câteva ore în apă, 1 cană cu ulei de semințe de struguri, 1/3 cană cu oțet de orez, 2 lingurițe cu sare, 1 praf de paprika, 1 praf de piper măcinat.

Mod de preparare: se pune la fiert o oală cu apă cu o lingură cu sare. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se curăță conopida, se îndepărtează frunzele și se spală. Atunci când apa fierbe, se pune conopida în apă și se lasă timp de patru-cinci minute. Apoi se scoate și se scurge pe o farfurie, după care conopida se pune într-un vas termorezistent, se toarnă uleiul de măsline, se asezonează cu sare și condimentele râșnite. Se dă vasul la cuptor. Se lasă până ce conopida devine aurie. După ce se scoate din cuptor, se adaugă parmezanul ras, semințele de rodie și de pin. Sosul se obține mixând toate ingredientele. La final, se stropește conopida cu sos din abundență.