Main menu

header

628 30 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Apa de roze este un ingredient cunoscut încă din Antichitate, atunci când persanii o foloseau pentru a infuza cu ea grăsimea de oaie, folosind-o apoi ca să dea gust preparatelor. Persanii foloseau apa de roze și pentru a prepara băuturi dulci și deserturi. De la persani, apa de roze a ajuns la indieni și la turci, aceștia din urmă fiind cei care au adus acest ingredient în Balcani și în Europa Occientală. Aici, europenii foloseau apa de roze atât în bucătărie, cât și ca produs cosmetic și chiar antidepresiv. În prezent, apa de roze se utilizează peste tot în lume la prepararea unora dintre cele mai delicioase dulciuri și băuturi.

Apă de roze preparată în casă

Ingrediente: 1 kg petale proaspete de trandafiri, apă distilată sau demineralizată, cuburi de gheață.

Mod de preparare: într-o oală mare se așază o cărămidă termorezistentă. Deasupra cărămizii se așază un vas de sticlă termorezistentă. Se adaugă petalele în jurul cărămizii până ce îi ating partea superioară, fără însă a o depăși. Se toarnă apă distilată/demineralizată cât să acopere petalele. Se pune oala inițial la foc mare, apoi, când apa începe că clocotească, se dă focul la minimum. Se acoperă oala cu capacul pus cu partea concavă în interior, iar deasupra capacului se pune gheața, care se va completa pe măsură ce se topește. În timp ce apa fierbe, aburii se vor ridica pe capacul răcit, se vor condensa, transformându-se în picături care se vor strânge și vor picura în vasul din interiorul oalei așezat pe piatra termorezistentă. Se fierbe apa cu petale cât timp miroase a trandafiri. Când mirosul începe să-și piardă din intensitate, se oprește fierberea. Apa de roze se colectează într-o sticluță închisă bine, care se va ține la frigider.

Prăjitură cu iaurt și apă de roze

628 30 2Ingrediente: 4 ouă, 6 linguri cu xylitol, 800 g iaurt 0,1% grăsime, 1 plic cu budincă de frișcă (sau vanilie), 1 lingură cu apă de roze, 1 praf de sare, 1 praf de colorant roșu sau esență de rom, 1 linguriță cu esență de vanilie.

Mod de preparare: se mixează ouăle cu sarea și xylitolul timp de două minute. Se adaugă iaurtul, praful de budincă și esența de vanilie. Se mixează în continuare la viteză minimă până ce compoziția se omogenizează. Se opresc separat patru-cinci linguri din compoziție și se amestecă împreună cu colorantul alimentar/esența de rom și cu apa de roze. Se toarnă compoziția într-o tavă de 21x25 cm tapetată cu hârtie de copt. Din loc în loc se toarnă câte o lingură din compoziția roz cu apă de trandafiri, apoi, cu un băț de frigăruie, se marmorează prăjitura. Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și se lasă prăjitura la copt timp de 35-40 de minute.

Nopți libaneze

Ingrediente. Pentru budinca de griș: 8 căni cu lapte, 1 şi 1/2 cană cu griș, 1 linguriță cu granule de mastică, 8 linguri cu zahăr, 3 linguri cu apă de roze, 3 linguri cu apă de flori de portocal. Pentru topping: 2 căni cu smântână, 1 lingură cu zahăr pudră, 1 plic cu zahăr vanilat. Pentru decor: 1 cană cu fistic zdrobit, 1 cană cu nucă zdrobită, 1 cană cu migdale zdrobite, frunze de mentă verde, cireşe confiate.

Mod de preparare: budinca de griș: grișul, zahărul și laptele se amestecă într-un vas pus la foc mediu, amestecând încontinuu. Când începe să fiarbă, se reduce focul la minimum și se adaugă mastica măcinată pudră și se amestecă pe foc încă cinci minute. Se ia de pe foc și se adaugă apa de roze și apa de flori de portocal. Se amestecă bine pentru a se uniformiza și se toarnă într-un vas termorezistent, lăsând spațiu pentru stratul de smântână. Apoi se lasă să se răcească 30 de minute. Toppingul se prepară într-un bol pus într-un vas cu gheață. În bol se mixează smântâna la viteză mică până ce devine spumoasă. Se adaugă zahărul pudră și zahărul vanilat. Apoi se toarnă peste budinca de griș răcită. Se presară fistic, nucă și migdale după gust. Se decorează cu frunze de mentă proaspătă și cu cireșe confiate. Se ține apoi la frigider cel puțin cinci ore.

Bezele vanilate cu apă de roze

628 30 3Ingrediente: 230 g zahăr, 40 ml sirop de agave, 90 ml apă, 14 g gelatină pudră, 3 albușuri, 4 linguri cu apă de roze, 4 linguri cu zahăr pudră, 4 linguri cu amidon.

Mod de preparare: se tapetează o formă de 10x10 cm cu hârtie pergament. Se pune gelatina într-un bol cu apă rece la hidratat. Se combină siropul de agave, zahărul și apa într-o tigaie. Se pune compoziția la foc mediu și se amestecă până când zahărul se dizolvă și încep să iasă bulbuci. Se stoarce cât mai bine gelatina și se adaugă la compoziția cu sirop de agave, amestecând până ce se obține o soluție omogenă. Se acoperă și se păstrează la cald. Se mixează albușurile până când sunt ferme, se adaugă apa de trandafiri, mixând în continuare, şi se toarnă peste compoziţia de sirop de agave. Se transferă amestecul în vasul tapetat cu foaie de pergament. Se acoperă cu altă foaie de copt, fără a se apăsa, și se lasă undeva la loc răcoros pentru 24 de ore. Apoi se amestecă zahărul pudră cu amidonul. Se ridică hârtia pergament de deasupra și se transferă bezelele pe o suprafață pe care vor fi tăiate în cuburi, cu un cuţit care se înmoaie mereu în apă fierbinte. Cu ajutorul mâinilor se tăvălesc cuburile de bezele prin zahăr pudră, se așază pe o farfurie și se lasă să se usuce timp de două-trei ore.

Băutură Amardeen

Ingrediente: 1 folie amardeen de 400 g, 1 litru de apă, 2 linguri cu zahăr, 1 lingură cu apă de roze.

Mod de preparare: folia de amardeen se taie în bucăți foarte mici, care se pun într-un bol și se toarnă apă peste ele. Se lasă la frigider opt-zece ore, amestecând din când în când cu o lingură pentru a se dizolva uniform bucățile de amardeen. Apoi se pun în blender cu apa de roze, zahărul și se mixează până ce se obține un lichid omogen. Se păstrează la rece. Se poate decora cu seminţe de pin, fistic sau cu frunze de mentă.