Main menu

header

623 20 1de Valeria Roman

Cu toții ne dorim să avem pe masa de Paşte toate bunătăţile, dar reţetele tradiţionale sunt cel mai căutate şi mai gustoase. Drobul, friptura de miel, stufatul, cozonacul, pasca şi ouăle roşii nu pot lipsi din casa niciunui român. Radu Cristian, chef bucătar la Restaurantul „Cocoşul Roşu”, ne-a împărtăşit cele mai bune trucuri pentru ca preparatele de pe masa festivă să iasă cu adevărat savuroase în bucătăria gospodinelor.

Borş de miel tradiţional!

623 20 2Ciorba de miel tradiţională este un preparat plin de arome primăvăratice şi proaspete și de carne dulce şi gustoasă. Fiertura se poate face după gustul fiecăruia, cu borş, cu oţet, cu smântână şi cu tot felul de legume şi de verdeaţă.

Ingrediente: 1 kg carne de miel cu os, legume (morcov, ceapă verde, păstârnac, ţelină), 50 g orez, 2 ouă, borş, leuştean sau pătrunjel, smântână sau iaurt (opţional).

Mod de preparare: carnea spălată şi tăiată stă în apă rece cel puţin 30 de minute. Apoi se pune la fiert circa două ore, până este fragedă. Se scoate carnea şi se strecoară supa rămasă, pentru a nu rămâne oase mici sau impurităţi. Supa strecurată se pune la fiert, după care se adaugă zarzavatul. În timp ce fierb legumele, se adaugă orezul spălat bine sub jet de apă rece și carnea, și se fierbe la foc mic. Se adaugă borşul fierbinte, se potriveşte de piper şi de sare, iar după 30 de minute, când este gata, se pune verdeaţa. Luaţi oala de pe foc și o lăsaţi 10-15 minute, apoi bateţi ouăle împreună cu smântâna. Temperaţi amestecul cu zeamă din oală, adăugaţi ouăle bătute cu smântână, amestecând constant, până când ajunge la aceeași temperatură cu ciorba din oală. La final, puneţi o mână cu leuştean proaspăt şi aromat.

Drob de miel

Ingrediente: 1 kg organe de miel, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar, 2 ouă, 100 ml ulei, 3 legături de ceapă verde, 3 legături de usturoi verde, sare şi piper. Pentru aluat: 200 g făină, 2 ouă (+ 1 pentru uns), 50 g unt, 1 linguriţă cu sare.

Mod de preparare: după ce organele s-au fiert se lasă să se răcească şi se toacă foarte mărunt cu un cuţit sau se dau prin maşina de tocat. Organele tocate se pun într-un bol peste verdeaţa tocată, apoi se adaugă cele două ouă, sare, piper şi ulei şi se omogenizează foarte bine. Dacă optaţi pentru a-l înveli în aluat, atunci din ouă, făină, unt şi sare se face o foaie, care se întinde subţire cu sucitorul de aluat, cam de dimensiune dublă faţă de tava în care urmează să coaceţi drobul. Forma de aluat se unge cu puţin ulei şi se îmbracă apoi, cu grijă, cu aluat, lăsând pe margini surplusul. Se umple tava cu compoziţia pentru drob şi se înveleşte. La final se unge cu ou şi se pune în cuptorul preîncălzit pentru 40 de minute. Se lasă să se răcească în tavă. Se serveşte rece cu ridichi, castraveţi şi roşii proaspete.

Stufat de miel

623 20 3Stufatul de miel este un preparat care poate fi gătit şi cu altfel de carne decât miel pentru a vă bucura papilele gustative de câte ori doriţi.

Ingrediente: 1 kg carne de miel, 20 fire de ceapă verde, 20 fire de usturoi verde, pată de tomate, 1 linguriţă cu amidon alimentar, 1-2 linguri cu oţet de mere, 1/2 linguriţă cu sare, pătrunjel proaspăt tocat fin pentru decor.

Mod de preparare: se taie carnea de miel în bucăţi potrivite, după care se prăjește uşor într-o tigaie cu foarte puţin ulei, până se rumenesc bucățile, apoi se scot şi se pun într-o altă tigaie. Firele de ceapă şi de usturoi, spălate, uscate şi tăiate în bucăţi de doi centimetri, se pun în aceeaşi tigaie cu carnea, în care mai adăugaţi puţin ulei, pentru a le rumeni. După ce prind culoare carnea şi verdeaţa, adăugaţi amidonul alimentar dizolvat într-o cană cu apă; se amestecă până se omogenizează. Se pune în cratiţă şi pasta de tomate, dizolvată înainte într-o cană cu apă. Apoi în cratiţă se mai toarnă două linguri cu oţet de mere şi un vârf de linguriţă cu sare. Cratiţa se aşază pe aragaz, la foc mediu; după ce a început să fiarbă, se acoperă cu un capac şi se pune în cuptor aproximativ o oră.

Cozonac cu nucă

Un cozonac bun şi preparat corect are nevoie în primul rând de o făină de calitate, de timpul frământării şi de intensitatea flăcării cuptorului pentru a se coace bine pe toate părţile.

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 500 ml lapte, 4 gălbenuşuri, 250 g zahăr, 50 g unt, 50 ml ulei, 50 g drojdie proaspătă, coajă de lămâie. Pentru umplutură: 3 linguri cu cacao, 1 fiolă cu esenţă de rom, 250 g nucă măcinată, 100 g stafide, 150 g zahăr, 4 albuşuri.

Mod de preparare: făina se cerne de trei ori, ca să fie mai pufoasă. Apoi, într-un vas, se încălzeşte laptele cu tot zahărul şi se lasă la răcit. Se pregăteşte maia din drojdie. Astfel, drojdia se topeşte cu o linguriţă cu zahăr, se adaugă două linguri cu făină şi alte două-trei linguri cu lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină. După ce şi-a dublat volumul, se adaugă toată cantitatea de lapte, patru gălbenuşuri frecate, untul, uleiul şi coaja de lămâie. Apoi se frământă aproximativ o jumătate de oră. Aluatul se lasă la dospit, în bucătăria încălzită, aproximativ 40 de minute. Se împarte în patru părţi. Fiecare bucată se întinde pe masă şi este umplută după preferinţă: cacao, nucă, stafide. Se fac patru suluri şi se împletesc două câte două. Se pun cozonacii în tava tapetată cu hârtie de copt şi apoi se ung cu un gălbenuş amestecat cu o lingură cu lapte. Se lasă la crescut din nou, până când îşi dublează volumul, apoi cozonacii se țin la cuptor aproximativ 45 de minute.

Pască raw-vegană

623 20 4Cheful Restaurantului „Cucina da Pietro” s-a gândit să ne împărtăşească secretele ingredientelor şi reţetelor pentru evenimentul pascal - o pască vegană, aro- mată, fină şi catifelată. Făina din seminţe şi fulgi de ovăz este folosită atât la prepararea blatului, cât şi a cremei din interior. Pentru acest preparat folosiţi un blender şi veţi vedea cât de simplu se face un desert sănătos, rapid şi care nu conţine făină, zahăr, ouă şi lactate.

Ingrediente: 70 g seminţe de floarea-soarelui decorticate, 70 g fulgi mici de ovăz, pastă de stafide (100 g stafide, 100 g apă, 1 linguriţă cu psyllium). Pentru crema de interior aveți nevoie de: 100 g caju, 100 ml apă, 4 smochine, 2 linguri cu psyllium, zeama de la 1/2 lămâie, 10 g pudră de vanilie, 1 coajă de portocală bio. Pentru ornat: goji, caju, stafide.

Mod de preparare: mărunţiţi în blender seminţele de floarea-soarelui decorticate şi fulgii de ovăz. Pregătiţi în blender pasta de stafide. Amestecaţi pulberea obţinută cu două-patru linguri cu pastă de stafide, adăugaţi o lingură cu psyllium, o linguriţă cu vanilie pudră şi amestecaţi până se leagă compoziţia. Restul pastei de stafide rămasă în blender se va amesteca bine cu toate ingredientele pentru crema din interior. Se poate adăuga 100 ml apă dacă mai este necesar. Se mixează până ce crema devine o pastă omogenă. În două cercuri culinare, unul de aproximativ 12 centimetri şi încă unul mai mic, de aproximativ 10 centimetri, se presează compoziţia în aşa fel încât pasca să aibă şi pereţi interiori. Scoateți cercurile culinare şi adăugaţi crema în interior. Ornaţi cu goji, caju şi stafide.