Main menu

header

616 25 1de Carmen Ciripoiu

Doriți un 1 Martie care să fie de neuitat, iar dumneavoastră să fiți mai apreciată ca niciodată? Răsfățați-vă familia și prietenii cu cele mai gustoase mărțișoare... culinare.

Brioşe cu zmeură

616 25 2Ingrediente: 250 g făină, 150 g zahăr, 1 linguriţă şi jumătate cu praf de copt, 1 vârf de cuţit cu sare, 1 ou, 200 ml lapte, 110 g unt, 1 plic cu zahăr vanilat, coaja de la 1 portocală, 1 plic cu jeleu de căpşuni, 300 g zmeură congelată, iar pentru ornat, 500 g frişcă.

Mod de preparare: pentru început se amestecă ingredientele uscate, adică făina, zahărul, praful de copt şi sarea. Separat, se omogenizează cu un tel ingredientele umede, respectiv laptele călduţ, untul topit, coaja de portocală, vanilia şi oul. Ulterior se combină ambele amestecuri. La sfârşit se adaugă zmeura scursă de apă (se păstrează şi pentru ornat). Se umplu formele 3/4 cu aluat şi se introduc la cuptor 15-20 de minute. După ce s-au răcit, se ornează cu frişcă şi cu zmeură.

Tort Mărțișor

616 25 3Ingrediente pentru aluat: 4 albușuri, 1 praf de sare, 2 gălbenușuri, 120 g zahăr pudră, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 90 g ciocolată amăruie topită, 100 ml lichior de ciocolată, 120 g făină, 1 plic cu praf de copt, unt pentru uns. Pentru cremă: 150 g zahăr tos, 300 ml lapte, 150 g iaurt, 1 lingură cu zahăr pudră, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 6 linguri cu amidon alimentar.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se unge cu unt și se tapetează cu făină o formă de prăjituri. Pentru aluat, se bat albușurile spumă cu un praf de sare. Într-un alt vas se bat gălbenușurile cu 120 g zahăr pudră, un plic cu zahăr vanilat și o linguriță cu scorțișoară. Se adaugă ciocolata topită, se amestecă, apoi se pune lichiorul de ciocolată. Făina cu praful de copt se cern deasupra amestecului cu gălbenușuri, apoi se mixează împreună. Se înglobează albușurile spumă, după care se toarnă aluatul obținut în forma pregătită și se dă la copt 25 de minute. Se lasă să se răcească. Pentru cremă, se caramelizează 150 g zahăr tos, apoi se adaugă laptele, 150 g iaurt, o lingură cu zahăr pudră și o linguriță cu scorțișoară măcinată și se amestecă repede. Se dizolvă amidonul în aproximativ 150 ml apă rece, apoi se înglobează în caramelul din cratiță. Se fierbe până când se obține un pudding. Se lasă să se răcească în totalitate. Aluatul se taie în două, pe orizontală. Se așază primul blat pe o farfurie și se unge cu jumătate din cremă. Se așază al doilea blat de aluat, se unge cu crema rămasă, apoi se acoperă cu blatul rămas. Tortul se decorează cu fondant sau cu pastă de zahăr.

Inimioare

616 25 4Ingrediente: 250 g făină, 75 g unt, 1 ou, 150 g zahăr brun, 1 linguriţă cu unt (pentru uns), 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 vârf de cuţit cu nucşoară, 1 vârf de cuţit de cuişoare, sare.

Mod de preparare: se freacă untul spumă cu zahărul până se topeşte. Se adaugă oul, apoi se încorporează făina proaspăt cernută şi se amestecă împreună cu scorţişoara, nucşoara, cuişoarele şi un praf de sare. Se frământă toate aceste ingrediente şi se lasă să se odihnească cel puţin o oră. Se întinde din aluat o foaie nu foarte groasă şi, cu ajutorul unei forme, se taie inimioare. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu faină. Se coace preparatul la cuptor, la foc moderat, timp de 15 minute.

Cheesecake cu vişine

616 25 5Ingrediente: 90 g biscuiţi simpli, 50 g unt, 200 g cremă de brânză Quark, 200 g iaurt, 4 linguri cu zahăr, esenţă de vanilie, 4 linguri cu dulceaţă de vişine, vişine congelate (facultativ).

Mod de preparare: biscuiţii se macină fin la robot, se omogenizează cu untul moale şi se pun pe fundul paharelor. Brânza şi iaurtul se amestecă bine cu zahărul şi vanilia şi se pun peste biscuiţi. Ulterior, paharele se bagă la frigider pentru o oră, apoi se scot, se pune dulceaţa peste crema de brânză şi se dau iar la rece până la servire. Se mai pot adăuga vişine congelate.

Tartă Mărțișor

Ingrediente pentru aluat: 50 g alune măcinate, 250 g făină, 50 g zahăr pudră, 125 g unt, 1 ou. Pentru umplutură: 200 g frișcă lichidă, 200 g iaurt, zahăr pudră după gust, 1 pliculeț cu gelatină, 100 ml lapte, 300 g zmeură, 1 plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: ingredientele pentru aluat se frământă împreună, iar din aluatul rezultat, 3/4 se întinde într-o formă de tartă și se coace în cuptorul preîncălzit 15 minute. Înainte de a fi introdus în cuptor se înțeapă cu furculița în câteva locuri. Restul de aluat se întinde pe masa presărată cu făină, se decupează din el floricele sau diferite forme care, de asemenea, se coc în cuptor. După ce s-a copt, blatul se lasă la răcit în formă, apoi se scoate. La rândul lor, floricelele se scot din cuptor, se lasă la răcit, apoi se ung cu ciocolată topită sau se presară cu zahăr pudră. Ulterior se face umplutura. Se amestecă iaurtul cu zahăr pudră și zahăr vanilat după gust. Se pune gelatina la hidratat în laptele rece și apoi se topește pe baie de aburi, după care se amestecă împreună cu iaurtul. Se bate frișca tare și se adaugă în aceasta gelatina și zmeura, amestecând cu o lingură de lemn. Se toarnă compoziția peste blat și se dă la rece pentru câteva ore. După ce s-a întărit crema, se așază floricelele din aluat și se decorează după preferință.