Main menu

header

610 30 1de Carmen Ciripoiu

Sursă excelentă de vitaminele B1, B6, zinc și potasiu, carnea de curcan este preferata tuturor, inclusiv a persoanelor care urmează diete cu un conținut scăzut de grăsimi.

Chiftele cu broccoli și carne de curcan

610 30 2Ingrediente: 500 g carne de curcan, 1 floare mare de broccoli, 1 ardei gras, 2 ouă, 2 linguri cu pastă de tomate, 3-4 linguri cu pesmet, 1 lingură cu ulei de măsline, 3 căței de usturoi, 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, sare și piper.

Mod de preparare: se fierbe carnea de curcan. Se opărește broccoli timp de câteva minute în apă fierbinte. Se pune carnea în robot și se mixează foarte bine, apoi se așază într-un castron. Se pasează broccoli cu furculița și se adaugă peste carnea de curcan. La fel şi ardeiul gras tocat în cuburi mici, usturoiul pisat, ouăle bătute, pesmetul, pasta de tomate se pun peste carnea de curcan, se amestecă totul bine, adăugându-se sare şi piper după gust. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se unge ușor cu ulei de măsline. Se modelează chifteluțe din amestecul de carne. Pentru a fi mai pufoase se adaugă în amestec jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu alimentar. Se dă tava la cuptor pentru 15-20 de minute, întorcând chiftelele după primele zece minute. Se scot când sunt rumenite.

Minibrioșe

610 30 3Ingrediente: 1 piept de curcan, 2 ouă, 150 g brânză Cheddar sau cașcaval, 30 g făină, 75 ml lapte, 30 g unt moale, sare după gust.

Mod de preparare: se fierbe pieptul de curcan și se lasă la răcit. Între timp se dă cașcavalul pe răzătoare, se bat ouăle și se amestecă bine cu cașcavalul și untul, se adaugă făina și treptat laptele şi sare după gust, amestecând ușor, până ce compoziția se omogenizează și capătă consistența smântânii grase. Se toacă mărunt pieptul de curcan fiert și se încorporează în compoziție. Se toarnă compoziția în forme de brioșe și se dau la cuptor pentru 15-20 de minute, până ce devin aurii. Se servesc calde sau reci.

Musaca din paste cu carne de curcan

610 30 4Ingrediente: 500 g de paste, 1 pulpă dezosată de curcan tocată, 1 morcov, 1 ceapă, 1 legătură de mărar, 4 linguri cu suc de roșii, 200 g telemea, 100 g unt, 1 vârf de cuțit cu sare.

Mod de preparare: se toacă și se amestecă ceapa, morcovul și mărarul. Se călesc apoi în puțină apă, până se înmoaie, după care se adaugă și carnea. Se lasă să fiarbă în apă cât să le acopere. Când apa a scăzut, se adaugă bulionul și sarea și se amestecă bine. Între timp, se pun pastele la fiert, se scurg bine de apă și se amestecă bine cu telemeaua dată pe răzătoare și cu untul. Se combină totul și se servește cald.

Gyros

610 30 5Ingrediente: 1 kg piept de curcan, 3-4 cepe, 4-5 căței de usturoi, 2 lămâi, ulei de măsline, muștar, roșii, boia dulce, oregano, maghiran, chimen, pătrunjel, sare, piper, 1 castron cu cartofi prăjiți sau preparați în cuptor, tăiați fâșii.

Mod de preparare: se strivesc cățeii de usturoi, apoi se amestecă bine cu două lingurițe cu muștar și cu ulei de măsline până capătă consistența unei maioneze. Se adaugă condimentele, pătrun- jelul, zeama de lămâie, sare, piper. Se toacă ceapa mărunt, iar carnea în fâșii subțiri sau în cuburi. Se pun carnea și ceapa într-o tavă, se toarnă sosul peste ele și se lasă la cuptor până ce carnea devine crocantă. Se pun în lipie felii de roșii, carne, sos tzatziki, cartofi, se înfășoară lipia în jurul amestecului și se servește.

Spanac cu cartofi şi piept de curcan la cuptor

610 30 6Ingrediente: o jumătate de piept de curcan (depinde cât de mare e pasărea), 5-6 cartofi potriviți, 1 kg spanac, 225 g cașcaval, 225 g brânză, 350 ml lapte, 50 g unt, 1 lingură cu făină, pătrunjel verde, sare după gust.

Mod de preparare: se curăță, se taie cartofii cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt gata se pasează puțin, dar să nu devină piure. Se clocotește spanacul în apă fiartă (se poate face și pe bain-marie), se scurge de apă și se toacă mărunt. Într-o altă oală se pune laptele la fiert cu untul. Când se apropie de fierbere se adaugă treptat făina, brânza și caşcavalul rase (tot treptat) și se amestecă încontinuu până devine un sos. Se taie carnea în bucăți mici și subțiri și se prăjesc pe grătar sau pe tigaia încinsă din teflon, fără ulei, până capătă o crustă rumenă și se așază în tava pregătită pentru cuptor. Peste carne se pune spanacul, apoi cartofii pasați. Peste aceste trei straturi (carne, spanac, cartofi) se toarnă sosul, începând de pe margini spre mijloc. Chiar dacă sosul nu acoperă toată cantitatea de cartofi, nu e nicio problemă, cartofii rămași neacoperiți vor deveni crocanți. Se dă la cuptorul încins în prealabil la 180 grade Celsius timp de 30 de minute. La final, se presară puțin pătrunjel verde.

Tetrazzini cu piept de curcan

Ingrediente: 100 g pesmet, 200 g parmezan, unt slab, 1 ceapă tocată, 500 g piept de curcan fiert și tăiat în cubulețe, 1 cană cu mazăre, 1 cutie cu ciuperci feliate, 3 căni cu supă de pui, 6 linguri cu făină, 2 lingurițe cu suc de lămâie, 1 vârf de linguriță cu cimbru uscat, 1/2 pachet de fidea cu ou, sare.

Mod de preparare: într-un vas, se amestecă pesmetul cu un sfert din cantitatea de parmezan și cu o lingură cu unt, adăugând puțină sare. Se pune o cratiță la foc mediu, se adaugă o lingură cu unt, apoi ceapa, ciupercile și puțină sare, acoperind totul timp de trei minute. Se îndepărtează capacul și se amestecă în sos, apoi se pune într-un alt vas, unde se adaugă pieptul de pui fiert și mazărea decongelată. În tigaia în care au fost gătite ciupercile se toarnă supa de pui, două linguri cu unt și făina și se lasă amestecul pe foc. Se fierbe la foc mic, amestecând sosul până când acesta capătă o textură mai groasă. Se ia de pe foc și se adaugă suc de lămâie, cimbru, restul de parmezan și puțină sare. Se fierbe fideaua, se amestecă bine cu pieptul de curcan și cu ciupercile și se toarnă deasupra sosul. Se adaugă apoi amestecul de parmezan și pesmet, pentru a forma o crustă fină. Se dă vasul la cuptor şi se lasă timp de 15-20 de minute.