Main menu

header

600 26 1de Valeria Roman

Nu este pe deplin convinsă că a venit momentul să renunţe la aragaz şi la cuptor, dar nici nu exclude această posibilitate în viitor! Actriţa Ioana Ginghină (39 de ani) a experimentat de-a lungul timpului reţete raw-vegan, iar marea sa satisfacţie a venit după o masă festivă de Sărbători, când a reuşit să-şi impresioneze invitaţii cu mai multe feluri de mâncare „reinventate”, dar cu mult gust. A început să reducă din intensitatea flăcării maşinii de gătit în urmă cu şapte ani, când şi în România consultanţi de nutriţie au introdus hrana vie, fără preparare termică, iar de atunci a fost cucerită de reuşitele sale. Asta nu înseamnă că vedeta a renunţat complet la carne şi la alte produse animale, ci doar că a limitat consumul şi a devenit o expertă în prepararea dulciurilor fără făină, zahăr şi praf de copt.

„Fac salate, maioneză, dressinguri pentru salate şi cel puţin un desert pe săptămână”

600 26 2Prima încercare a Ioanei Ginghină cu preparatele raw-vegan a fost în urmă cu şase ani. A gătit dintr-o carte cu astfel de reţete şi, entuziasmată de rezultate, a repetat experienţa la o masă festivă. Actriţa s-a întrecut pe sine şi a pus pe masa de Crăciun o varietate de produse raw-vegan, dar şi bucate tradiţionale. „Pot spune cu mâna pe inimă că reţetele au fost lăudate de toată lumea. Pe lângă friptură, sarmale, ciorbă şi salate din bucătăria românească, am avut şi sarmale, salate, dulciuri şi alte preparate raw-vegan. Pe primul loc au fost sarmalele gătite fără foc. Toate fetele care mi-au trecut pragul casei mi-au cerut reţeta. Apoi, pe al doilea loc au fost dulciurile. Tortul meu cu ciocolată a fost un deliciu pentru toată lumea. De atunci fac salate, maioneză, dressinguri pentru salate şi cel puţin un desert pe săptămână. Aceasta este alternativa la mâncarea tradiţională, atât de grasă. Pot mânca liniştită cot la cot cu ceilalţi, fără să mă gândesc la kilogramele în plus. Mâncarea raw-vegan nu este un «atentat» asupra siluetei”, a declarat Ioana Ginghină, care ne-a oferit câteva dintre reţetele experimentate de ea.

Sarmale

600 26 4Ingrediente: 250 g nucă hidratată (o lăsaţi la înmuiat cel puţin zece ore), 1 ciupercă, 3 fire de ceapă verde, 1 morcov, 3-4 fire de pătrunjel, 1 lingură cu hrişcă hidratată şase-opt ore, cimbru, sare, nucşoară.

Mod de preparare: se pun toate preparatele în robotul de bucătărie şi se mărunţesc. Se ia foaia de varză murată şi se împachetează. Pe margine am ornat cu varză murată tăiată mărunt şi cuburi de roşii în bulion.

Tort cu lapte de cocos

Ingrediente blat 1: 120 g migdale hidratate peste noapte, 100 g nuci hidratate peste noapte, 100 g curmale hidratate, 100 g fulgi ovăz, 60 g ulei de cocos topit, 100 ml apă. Ingrediente cremă cu cocos: 400 g caju hidratat peste noapte, 200 g banane congelate, zeama de la 1 lămâie, 1 conservă lapte de cocos organic (400 ml), 140 g miere (eu am pus de rapiţă), 150 g ulei de cocos topit. Ingrediente blat de ciocolată: 100 g caju hidratat peste noapte, 3 banane, 1 avocado bine copt, 3 linguriţe cu cacao, un praf de sare, 70 g miere, 60 g ulei de cocos, 50 ml apă.

Mod de preparare: la fiecare blat este la fel. Se pun ingredientele în blender şi se procesează. Dacă este nevoie, mai adăugaţi apă. Pentru a obţine blatul, am pus în bolul robotului migdalele, curmalele, nucile, fulgii de ovăz şi am mărunţit. Am dorit o consistenţă mai crocantă, aşa că nu le-am mărunţit foarte fin şi le-am lăsat cam de mărimea bobului de orez. Dacă doriţi ca blatul să fie mai fin, procesaţi până când obţineţi consistenţa dorită. Cantităţile sunt pentru un inel de tort cu 25 cm diametru şi o prăjitură cu înălţimea de 5 cm.

Tort de ciocolată

600 26 3Ingrediente: 70 g unt de cacao (topit), 300 g caju hidratat timp de o oră, 70 g miere (eu am folosit de rapiţă), 1-2 linguri cu pudră de roşcove (carob) sau cacao, praf de vanilie, 100 ml apă.

Mod de preparare: puneţi în blender caju, iar când acesta este cremos ca o pastă, adăugaţi şi restul ingredientelor. Apa se toarnă uşor. Crema nu trebuie să fie nici prea moale, dar nici prea tare. După aceea, compoziţia se pune în inelul de tort şi se lasă la congelator două-trei ore.

Prăjitură cu ciocolată în două culori

Ingrediente pentru ciocolata albă: 100 g fulgi de cocos, 50 g unt de cocos, 100 g îndulcitor natural, 25 ml zeamă de lămâie, 100 ml apă, 200 g caju, 25 g vanilie pudră. Ingrediente pentru ciocolata neagră: 3 avocado, 50 g unt de cacao, 100 g îndulcitor natural, 100 ml apă, 30 g cacao.

Mod de preparare: ingredientele pentru ciocolata albă se mixează la blender şi se lasă la frigider 30 de minute. La fel se procedează şi cu ingredientele pentru ciocolata neagră. Se mixează în blender şi se adaugă compoziţia peste ciocolata albă, care trebuie să fie deja întărită. Se lasă la rece cel puţin o oră. Dacă nu se consumă imediat rezistă în congelator timp de două-trei zile.