Main menu

header

593 26 1de Cătălina Tăgârţă

Dacă în trecut îngheţata conţinea doar lapte, zahăr, fructe şi poate ouă, în timpurile noastre, acest deliciu perfect pentru zilele toride poate conţine anumite ingrediente surprinzătoare, deloc benefice organismului uman. Pe ambalajul acestui desert puteți citi: dietil glicol (o substanţă chimică ieftină folosită ca emulgator în loc de ouă), piperonal (un produs chimic ce imită aroma de vanilie, dar care este folosit și pentru a distruge păduchii), aldehidă C 17 (folosită pentru îngheţata cu aromă de cireşe), acetat de etil (folosit pentru a oferi aroma de ananas, dar care este și agent de curăţare utilizat pentru articolele din piele), acetat acrilic (utilizat pentru aroma de banane - este şi un solvent pentru vopsea), acetat de benzil (folosit pentru aroma de căpşuni - este un solvent al azotaţilor), și lista poate continua. Pentru a fi siguri că le dați copiilor înghețată sănătoasă, cel mai bine ar fi să o preparați în casă. Iată câteva rețete simple.

Cu iaurt

Ingrediente: 500 g iaurt și 250 g fructe de pădure. Iaurtul trebuie să fie cât mai cremos, iar pentru ca îngheţata să aibă un conţinut caloric scăzut este recomandat să optaţi pentru iaurt natural, fără fructe.

Mod de preparare: se spală bine fructele, se lasă câteva minute la scurs, apoi se pun la blender, spre a fi mărunțite. Amestecați apoi iaurtul cu pasta de fructe obţinută, așezați compoziția într-o formă şi puneți-o la congelator. Poate fi servită după doar câteva ore.

Cu frișcă

593 26 2Ingrediente: 500 ml frişcă, 3 albuşuri, 100 g zahăr, zeama de la o lămâie și 400 g căpşuni, sare.

Mod de preparare: spălați căpșunile, lăsați-le la scurs, apoi puneți-le la blender. Mixați-le doar câteva secunde, astfel încât o parte dintre fructe să devină pastă, iar cealaltă parte să rămână cu bucăți de fructe (sau puteți pune la blender jumătate din cantitate, iar cealaltă jumătate să o tăiați cubulețe, folosindu-vă de un cuțit). Mixați albuşurile cu zahărul şi cu un praf de sare, ca la compoziția pentu pandișpan. Apoi se amestecă albuşurile cu căpşunile, iar la final se adaugă frişca. După ce uniți toate ingredientele, adăugaţi câteva picături de zeamă de lămâie şi puneţi compoziția în forme pentru îngheţată și băgaţi-o la congelator. Poate fi servită după trei-patru ore.

Cu migdale

Ingrediente: 600 ml lapte, 3 ouă, 400 g iaurt, 500 ml frişcă lichidă, migdale sfărâmate (circa 100 g), zahăr după gust, coaja rasă de la o lămâie și zeama, stafide (după gust).

Mod de preparare: se bat puțin ouăle cu furculița, apoi se pun într-o oală împreună cu laptele, zahărul, coaja şi zeama de lămâie. Se așază vasul pe foc și se lasă să fiarbă la foc mic până când dă în clocot - timp în care se amestecă încontinuu. După ce începe să fiarbă se mai ţine pe foc alte două minute, iar mai apoi se adaugă migdalele şi stafidele. După cel mult încă un minut se ia oala de pe foc şi se lasă la răcit. Între timp, într-un vas separat se bate frişca şi se adaugă peste ea, treptat, iaurtul, până se obține o compoziție compactă. După ce s-a răcit bine compoziția care a fost pe foc se mută într-un vas curat. Peste ea se pune și amestecul de frişcă şi iaurt care a fost bătut bine. Se amestecă totul omogen, se toarnă compoziția în forme și se bagă la congelator. Se poate servi după câteva ore.

Spre deosebire de înghețata din comerț, care are termen de valabilitate chiar și câțiva ani, cea făcută în casă trebuie  consumată de preferat în câteva zile

Cu un singur ingredient

593 26 3Bananele înghețate puse la blender sunt o altă alternativă sănătoasă la înghețata din comerţ. Veganii pur și simplu adoră acest desert răcoritor de vară. Iată cum se prepară: se aleg trei-patru banane coapte bine, pe care le puneți cel puțin 12 ore la congelator, tăiate cuburi. Odată congelate, aveți nevoie doar de un blender cu lame rezistente pentru a sparge gheaţa și a transforma cuburile de banane în înghețată de casă. Se poate consuma simplă sau cu diverse „topinguri” de ciocolată rasă, nuci pisate, migdale, fistic, fructe etc.