Main menu

header

Găsim în magazine tot felul de uleiuri alimentare. În afară de binecunoscutul ulei de floarea-soarelui şi de cel de măsline, mai nou apărut şi folosit la noi în ţară, despre celelalte tipuri de ulei nu ştim mare lucru şi nici eticheta nu ne este de mare ajutor. De aceea vă propunem câteva informaţii de bază despre cele mai cu noscute uleiuri.

De măsline

Este deja un ulei celebru, datorită be-neficiilor sale asupra sănătăţii. Buchetul şi aroma sa diferă de la un soi la altul, ca şi la vinuri. Trebuie ţinut la întuneric ca să nu râncezească. Uleiul de măsline obişnuit se foloseşte mai ales la prepararea cărnii de pui, porc sau a crevetelor. Uleiul de măsline extrapur este foarte sănătos datorită conţinutului bogat în acizi graşi monosaturaţi şi antioxidanţi naturali, ce previn bolile cardiovasculare şi reduc nivelul colesterolului. Se foloseşte la prepararea vinegretelor şi a pastelor făinoase. De asemenea, dă o aromă deosebită salatelor de legume.

De porumb

Acest ulei este extras din germeni de porumb. Are punctul de ardere foarte ridicat, ceea ce îl face potrivit pentru prepararea în baie de ulei a peştelui şi a cartofilor. Este recomandat în dieta diabeticilor.

De floarea-soarelui

Este cel mai folosit ulei pentru gătit, dar numai la noi! În SUA şi în multe ţări europene este considerat o delicatesă. Acest ulei are cel mai mare conţinut de vitamina E. Uleiul de floarea-soarelui rafinat este excelent pentru prepararea mâncărurilor ce conţin ingrediente ce trebuie călite. Este bogat în grăsimi polisaturate, benefice pentru sănătate. Protejează organismul împotriva bolilor de inimă şi a cancerului. Presat la rece are un gust mai pronunţat de seminţe decât cel rafinat.

De soia

Uleiul de soia este foarte sărac în grăsimi saturate şi foarte bogat în acizi graşi esenţiali. Este recomandat pentru prăjeli, pentru că are punctul de ardere ridicat.

De arahide

Se foloseşte în special în bucătăria asiatică. După extragere, acest ulei păstrează gustul şi aroma arahidelor. Asiaticii îl folosesc foarte des, aşa cum mediteraneenii consumă uleiul de măsline.

De nuci

Este destul de scump şi exclusivist. Nu se foloseşte la gătit, pentru că îşi pierde buchetul şi devine amar. Este recomandat pentru salate, cărora le dă o aromă deosebită. Conţine omega-3, substanţe esenţiale în prevenirea bolilor de inimă şi artritei. Este indicat în dieta persoanelor cu activităţi intelectuale şi fizice intense.

De sâmburi de struguri

Este un ulei ieftin, dar cu proprietăţi benefice organismului. Este recomandat pentru salate, marinate sau maioneze. Rezistă la temperaturi ridicate şi poate fi folosit şi la prăjit.

Cristina Tache

Rafinat, presat la rece sau extrapur?

Uleiul rafinat - cel mai folosit. Uleiul obţinut la prima presare este prelucrat la temperaturi ridicate şi este filtrat pentru eliminarea cerii, germenilor şi bacteriilor provenite din seminţe. Se obţine astfel un ulei natural, fără impurităţi.
Uleiul presat la rece - este foarte sănătos. Se extrage din seminţe prin prelucrare la rece, astfel menţinându-se gustul, aroma şi substanţele nutritive. Are un gust foarte puternic.
Uleiul de măsline extrapur - sau „extravirgin”
. Este obţinut prin presarea la rece a măslinelor ajunse la maturitate. Păstrează aroma şi gustul fructelor. Este recomandat pentru salate. Nu se amestecă împreună cu suc de lămâie şi nici nu trebuie încălzit, pentru că la temperaturi ridicate devine toxic.