Main menu

header

591 26 1de Dana Georgescu

Vremurile în care pe tarabele din piețele noastre se găsea un singur fel de dovlecei au apus. Odată cu pătrunderea în grădinile fermierilor români a semințelor de pe alte meleaguri, am aflat și noi că această minunată legumă, originară din America, sățioasă și sănătoasă, are la fel de multe forme, culori, lățimi și lungimi ca și chipurile din jurul nostru, un motiv în plus de a ne bucura și mai mult de ea.

Supă

Ingrediente: 1,5 kg dovlecei, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 1 cartof, 2 linguri cu ulei, sare, piper, câteva frunze de mentă și pătrunjel proaspete.

Mod de preparare: dovleceii se taie în două, se înlătură miezul cu semințele și se taie cuburi. Cartoful se taie tot cubulețe. Ceapa tăiată mărunt se călește în ulei, apoi se adaugă usturoiul strivit și se lasă un minut. Se pun dovlecelul, cartoful și apă până aproape de legumele din oală. Se pun sare și piper și se fierb până se înmoaie. Se lasă să se răcească puțin, se adaugă legumele strecurate în blender și se fac o pastă care se diluează cu zeama de la fiert după consistența dorită. Se potrivește de sare și de piper și se servește rece, cu mentă și pătrunjel mărunțite și crutoane de pâine prăjită. Se poate adăuga și iaurt.

Crochete cu mujdei

Ingrediente: 2-3 dovlecei, 250 ml iaurt, 50 ml ulei de măsline, pesmet, 50 g brânză telemea tare, sare, piper. Pentru mujdei: 6-7 căței de usturoi, 3 linguri cu ulei sau supă, sare.

Mod de preparare: iaurtul se combină cu uleiul și se pune într-un bol. În pesmet se amestecă brânza dată pe răzătoarea fină și se pune în alt bol. Dovleceii se curăță de coajă, se taie în grosimi și lungimi cât un deget, se presară sare și piper și se pun puțin pe grătar. Se trec apoi prin iaurt și prin pesmet și se pun într-o tavă pe hârtie de copt. Se lasă în cuptor până se rumenesc. Se pisează usturoiul, se freacă bine cu puțină sare și se combină cu uleiul sau supa. Crochetele se servesc înmuiate în mujdei, preferabil cu mămăligă.

Gratinați

Ingrediente: 1/2 kg dovlecei, 60 g parmezan ras, 60 ml lapte, 150 g brânză de capră, 3 linguri cu ulei de măsline, 4 cartofi medii, 1 lingură cu cimbru și busuioc proaspăt tocat, sare, piper.

Mod de preparare: tăiați dovleceii și cartofii în felii foarte subțiri. Ungeți-le cu ulei, sare și piper și așezați o treime într-o cratiță lată pe hârtie de copt. Presărați jumătate din brânză, puneți următorul strat de legume, apoi restul de brânză și ultimul „etaj” de dovlecei și cartofi. Turnați lapte, presărați parmezan, acoperiți vasul cu capac sau cu folie de aluminiu și coaceți în cuptor 30 de minute. La final, îndepărtați capacul și rumeniți bine. Se servește cald, cu verdeață tocată.

Șnițele

Ingrediente: 3-4 dovlecei, câteva linguri cu ulei, 2 ouă, puțină făină, 3 linguri cu pesmet, sare, 1 cană cu lapte.

Mod de preparare: se îndepărtează coaja de pe dovlecei și se taie, pe lung, în felii cât palma. Se prepară un aluat ca de clătite din ou bătut, făină, lapte și un praf de sare. Feliile de dovlecel se trec prin pesmet şi aluat pe ambele părți și apoi se prăjesc.

Umpluți cu carne

Ingrediente: 5-7 dovlecei, 350 g carne tocată, pătrunjel verde mărunțit, 1 ceapă, 1 linguri cu orez, 8 roșii, 1 linguriță cu făină, ulei, sare, piper, 3 linguri cu smântână groasă, 1 ou.

Mod de preparare: se mărunțește ceapa, orezul se fierbe, apoi totul se combină cu gălbenușul, sare, piper și carnea. Dovleceii se taie în două sau în trei segmente, se scobesc în interior, se așază în cratiță pe vertical, se pune în fiecare umplutura, se toarnă apă până la jumătate, se adaugă ulei și se lasă să fiarbă. Când apa a scăzut, se pune sosul de roșii și se coc în cuptor. Se adaugă apoi smântâna în care s-a amestecat făina, se mai lasă să dea în două clocote și la final se presară verdeață.

Zacuscă

Ingrediente: 3 dovlecei mari, 4 ardei capia, 5 cepe, 2 morcovi mari, 5-6 roşii, 400 ml ulei, sare, piper, foi de dafin.

Mod de preparare: dovleceii se curăță de coajă, se taie cubulețe și se fierb în apă cu sare până se înmoaie. Ceapa se curăță și se taie julien, morcovii se dau pe răzătoare, ardeii se curăță de semințe și se mărunțesc. Dovleceii se scurg bine și se fac piure. Roșiile se opăresc, se descojesc și se mixează până devin un sos gros. Ceapa se călește până devine sticloasă, se pune morcovul și se lasă până se înmoaie bine. Se adaugă ardeiul, se lasă zece minute, amestecând continuu, apoi condimentele, dovleceii și sosul de roșii. Se amestecă până se ridică uleiul la suprafață. Zacusca se toarnă în borcane, care se pun în tavă și se lasă în cuptor 30 de minute, la foc mic. Când se scot, se pune deasupra câte o lingură cu ulei cald și se înfiletează capacele.

Chifteluțe sărate

591 26 2Ingrediente: 2 dovlecei, 1 legătură de mărar, telemea, 1 ou, sare, făină, ulei.

Mod de preparare: brânza se dă pe răzătoarea fină. Dovleceii se curăță de coajă, se dau prin răzătoarea mare, se sărează și se lasă la scurs în strecurătoare, apoi se presează în palme ca să se scurgă de tot. Se combină cu brânza, mărarul tocat mărunt, oul bătut și făină cât să se formeze chifteluțe plate. Se prăjesc pe ambele părți și se servesc reci sau calde.

Chiftele dulci

Ingrediente: 2 dovlecei, brânză de vaci sau urdă, 1 pliculeț cu zahăr vanilat, puțină coajă de lămâie și portocală rasă fin, sare, zahăr tos, 1 ou bătut, făină, ulei.

Mod de preparare: dovlecelul se curăță de coajă, se dă prin răzătoarea mare, se stoarce bine în palme și se combină cu brânza fărâmițată, oul, lămâia și portocala, sare și zahăr tos după preferință, apoi se adaugă făină cât să se poată forma chifteluțe plate. Se prăjesc, se presară zahăr vanilat și se servesc reci sau calde.

Dovleceii aduc nenumărate beneficii organismului prin bogăţia lor de magneziu, potasiu, vitamina A - betacaroten (în special cei galben-portocalii), vitaminele B3, B9 şi C, antioxidanţi şi fibre alimentare

Bărcuţe

591 26 3Ingrediente: 4 dovlecei, 300 g brânză de vaci, 1 lingură cu orez, 1 ou, 1 ceapă, sare, piper, 1,5 pahar cu suc de roșii, pătrunjel și mărar proaspăt tocat, ulei de măsline, 3 linguri cu smântână, 1 lingură cu pesmet.

Mod de preparare: dovleceii se curăță de coajă, se taie în două și se scobesc de semințe, astfel încât să rămână ca niște bărcuțe. Ceapa se mărunțește și se călește în ulei. Orezul se fierbe, se combină cu brânza, se adaugă ceapa călită, verdeața, sare, piper, pesmet, ou și o lingură cu smântână. Se amestecă și se pune în fiecare „bărcuță”. Se așază în cratiță, se toarnă suc de roșii și se coc în cuptor până se înmoaie. Se servesc cu smântâna rămasă.