Main menu

header

  Bruschetele provin din bucătăria italiană şi sunt aperitive foarte apreciate în întreaga lume. Nu sunt greu de preparat, dar aduc o savoare aparte oricărui meniu. În plus, ele au rolul de a deschide apetitul pentru alte delicii culinare ce urmează să fie servite. Iată câteva reţete cu care să vă delectaţi oaspeţii la o cină cu specific italienesc şi nu numai.

Cu mozzarella

Ingrediente: 400 g baghetă, 400 g roşii, 250 g brânză mozzarella, 100 g file anchois.

Mod de preparare: bagheta se feliază şi se prăjeşte. Roşiile se curăţă, se spală şi se

feliază. Fileul de anchois se spală. Mozzarella se feliază. Pe feliile de baghetă se adaugă feliile de roşii, cele de mozzarella şi apoi fileul de anchois. Se gratinează pentru a se topi brânza şi se servesc calde.
Cu maioneză şi usturoi
Ingrediente: patru felii de pâine, trei linguri cu maioneză, două ouă, 40 g caşcaval, un căţel de usturoi, o lingură cu unt, pătrunjel.
Mod de preparare: ouăle se bat cu o lingură de maioneză. Se înmoaie feliile de pâine în această compoziţie, apoi se prăjesc în unt pe ambele părţi. Maioneza rămasă se amestecă împreună cu usturoiul pisat şi cu verdeaţă tocată. Feliile de pâine se ung cu crema obţinută. Se rade caşcaval deasupra şi se ornează cu verdeaţă.

Cu măsline

Ingrediente: 400 g baghetă, 430 g măsline verzi, 50 g ceapă uscată, 50 g usturoi, 140 ml ulei de măsline, 50 g verdeaţă, 20 g oregano, o lămâie.
Mod de preparare: bagheta se feliază şi se prăjeşte. Măslinele, ceapa, verdeaţa şi usturoiul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Lămâia se spală şi se stoarce. Măslinele, ceapa şi usturoiul, tocate mărunt, se amestecă, se adaugă uleiul şi se omogenizează până se obţine o pastă. Se adaugă verdeaţă şi sucul de lămâie. Acest amestec se aşază pe feliile de baghetă prăjite şi se pun în farfurie.

Cu şuncă şi ardei

Ingrediente: 300 g pâine feliată, 60 g muşchi afumat, 60 g şuncă, 30 g unt, un castravete murat, un ardei gras roşu, pătrunjel, mărar.
Mod de preparare: feliile de pâine se taie în diverse forme, apoi se prăjesc cu puţin unt. Restul de ingrediente se taie în funcţie de forma bruschetelor, apoi se aşază în straturi şi se fixează cu scobitori. Se ornează cu verdeaţă. Se pot adăuga şi felii de caşcaval, măsline sau diverse legume.

Cu midii

Ingrediente: o baghetă, două linguri cu unt, o conservă cu midii, 120 g caşcaval, trei linguriţe cu sos de roşii, o lingură cu maioneză, o lămâie, verdeaţă.
Mod de preparare: se taie bagheta în felii şi se decupează 12 rondele, care se prăjesc în unt. Se prepară o cremă din unt, caşcaval, sos de roşii şi maioneză. Se şpriţează crema obţinută pe bruschete şi se fixează câte două-trei midii. Se ornează cu felii de ardei gras roşu, felii de lămâie şi verdeaţă.

Cu crevete

Ingrediente: şase felii de pâine, 200 g crevete fierte, trei linguri cu caşcaval ras, o lingură cu sos chilli, o lingură cu sos de muştar cu oţet, şase măsline fără sâmburi, piper roşu măcinat, pătrunjel.
Mod de preparare: se păstrează câteva crevete pentru decor, iar restul se taie mărunt. Crevetele tăiate mărunt se amestecă împreună cu caşcavalul ras, sosul chilli, sosul de muştar şi cu piperul. Măslinele se taie în rondele. Se înlătură coaja de pe feliile de pâine, se ung cu amestecul obţinut, apoi se taie în patru triunghiuri. Se ornează cu crevetele rămase, măsline şi pătrunjel.

Cu somon

Ingrediente: şase felii de pâine tip baghetă, 360 g somon afumat, şase linguriţe cu unt, şase cozi de ceapă verde, o lămâie, ulei de măsline, mărar.
Mod de preparare: se aleg baghete subţiri, ce se taie în felii rotunde de dimensiuni potrivite, se prăjesc pe ambele părţi în ulei de măsline, apoi se ung cu unt. Cozile de ceapă se despică pe lungime, se taie în patru-cinci părţi şi se aşază în formă de cruce peste stratul de unt. Somonul afumat se taie în fâşii, se rulează uşor şi se aşază pe mijlocul cozilor de ceapă, în formă de floare, apoi se fixează cu scobitori sau cu beţişoare decorative. Se ornează cu felii subţiri de lămâie şi cu frunze de mărar. Feliile de franzelă se pot curăţa de coajă pentru un aspect mai plăcut.

Cristina Tache