Main menu

header

  Se spune că „graba strică treaba”, dar nu şi atunci când este vorba despre bucătăria la „minut”. Mâncărurile care pot fi gătite rapid sunt nemaipomenite atunci când nu avem suficient timp să pregătim o masă ca la carte şi nici nu vrem să „aruncăm” în cuptorul cu microunde nişte produse semipreparate. Aşadar, dragi gospodine, vă propunem câteva reţete care să vă scoată din impas atunci când timpul vă presează.

Cartofi cu chimen

  Ingrediente: un kilogram de cartofi, 100 ml ulei, sare, boia dulce, chimen şi puţin piper.
Mod de preparare: se aleg cartofi potriviţi, se curăţă de coajă, se spală, se zvântă pe un şervet şi se taie în două. Se ung apoi cu ulei, se presară cu sare, boia, piper, chimen şi se aşază în rânduri într-o tava unsă cu ulei. Se dau la cuptor să se rumenească aproximativ 25 de minute. Se servesc imediat, împreună cu friptură sau simpli.

Rulouri calde

  Ingrediente: zece felii de şuncă presată, un pacheţel cu brânză topită feliată, păstăi fierte întregi, din conservă sau proaspete, trei-patru ouă, 150 ml smântână, 100 g caşcaval ras, condimente după gust.
Mod de preparare: în feliile de şuncă se aşază jumătăţi de felii de brânză topită, tăiate pe diagonală şi păstăile, astfel încât capetele să iasă puţin în afara şuncii presate. Se rulează şi se prind cu o scobitoare. Se pun într-o tavă cu folie de aluminiu, unsă cu unt, ulei sau margarină. Ouăle se bat foarte bine, se încorporează smântâna, se condimentează după gust şi se toarnă peste rulourile din tavă. Deasupra se presară caşcaval ras şi se dă la cuptor timp de 15 minute. Când sunt gata se ornează cu mărar verde şi se servesc calde. Rulourile pot fi consumate ca aperitiv sau cu garnitură de cartofi fierţi, cu sos de smântână, brânză sărată şi mărar, ca felul doi.

Supă cu carne tocată

  Ingrediente: 1,2 kg carne macră, zece boabe de piper, 100 g ţelină, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, un morcov.
Mod de preparare: se trece carnea prin maşina de tocat, iar legumele se taie mărunt. Se amestecă bine totul, se adaugă sare şi se pune la fiert cu doi litri şi jumătate de apă, la început la foc mai tare, amestecând până dă în clocot. Apoi se lasă să fiarbă încet timp de un sfert de oră. După ce este gata se strecoară şi se serveşte caldă. Pentru a da supei o aromă deosebită, când este aproape gata se pune o legătură de diverse verdeţuri.

Aperitiv cu morcovi

  Ingrediente: o jumătate de  kilogram de  morcovi, o ţelină, o jumătate de kilogram de cartofi, 100 g ulei, o ceapă.
Mod de preparare: se curăţă legumele şi se dau prin răzătoarea mare. Se taie ceapa solzi fini. Se rumenesc repede în ulei încins şi se scot cu spumiera. Se condimentează cu sare şi piper, după gust. Sunt foarte bune ca aperitiv sau se pot servi împreună cu friptură, chiftele, pârjoale.

Legume la tigaie

  Ingrediente: două linguri cu ulei, patru căţei de usturoi tăiaţi mărunt, o bucată medie de ghimbir curăţată de coajă şi tăiată felii subţiri, 75 g broccoli, 50 g fasole verde păstăi taiate bucăţi, doi morcovi potriviţi, curăţaţi şi tăiaţi bastonaşe, un ardei gras verde tăiat fâşii, un ardei gras roşu tăiat fâşii, o lingură cu sos de soia, o lingură cu sos Hoisin, o linguriţă cu zahăr, sare, piper negru măcinat, patru fire de ceapă verde tăiate fâşii.
Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie şi se călesc usturoiul şi feliile de ghimbir timp de un minut. Se adaugă broccoli, după încă un minut, fasolea, morcovii şi ardeiul gras. Se prăjesc trei-patru minute, amestecând încontinuu, până încep să se înmoaie. Separat, într-un castronel se amestecă sosul de soia cu sosul Hoisin, zahărul, sarea şi piperul. Amestecul se toarnă în tigaie peste legume. Mâncarea se serveşte pe un platou încălzit, ornată cu ceapă verde tăiată fâşii, şi se consumă imediat.

Cocteil special

  Ingrediente: 500 ml lapte, două gălbenuşuri, zahăr după gust, două păhărele cu coniac, o cană cu cafea, cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: gălbenuşurile se bat bine cu zahărul până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă laptele, coniacul şi cafeaua şi se amestecă până se omogenizează. Se pun două-trei cuburi de gheaţă şi se serveşte imediat într-un pahar lung.
Cristina Tache