Main menu

header

556 26 1de Dana Purgaru

Ce-ar fi Crăciunul sau Revelionul fără aromele specifice de friptură de porc, turtă dulce, scorțișoară și vin fiert? Tocmai de aceea v-am pregătit câteva rețete deosebite, cu care vă puteți asigura că veți avea un parfum delicios în casă și o masă îmbelșugată - ingredientele perfecte pentru serile de iarnă petrecute în compania celor dragi.

Ciorbă de porc cu tarhon

Ingrediente: carne de porc, 2 morcovi, 1 țelină, 1 ceapă, 1 pătrunjel, 1 păstârnac, 2 gogoșari, 2 cartofi, orez, pătrunjel verde, tarhon verde, 2 gălbenușuri, 1 cutie cu smântână, sare, piper.

Mod de preparare: se pune carnea la fiert, se îndepărtează spuma, iar când este pe jumătate fiartă se adaugă zarzavatul tocat sau dat prin răzătoare, după preferință. La urmă se pun orezul și cartofii cubulețe, se mai lasă zece minute și se pun sare și piper, după gust. Se stinge focul, se pune smântâna amestecată cu gălbenușurile și se presară verdeață tocată. Se poate acri cu oțet sau cu lămâie.

Tobă de pui cu condimente

556 26 2Ingrediente: 1 kg piept de pui, 35 g gelatină, 3 frunze de dafin, boabe de piper, 5 căței de usturoi, sare.

Mod de preparare: carnea tăiată, usturoiul pisat, gelatina, frunzele de dafin, piperul și sarea se pun într-o cratiță medie care se așază într-un alt vas, mai mare, în care puneți apă. Se lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, până se coace bine - circa trei ore. Între timp, întoarceți carnea de câteva ori și completați cu apă fierbinte în cratița mare. Puneți compoziția într-un recipient cu forma dorită pentru tobă, înveliți în hârtie de copt și lăsați la frigider până a doua zi.

Friptană de vânat cu merișoare

556 26 3Ingrediente: pentru marinată: 200 ml vin roșu, 2-3 linguri cu oțet balsamic, 1 ceapă roșie, 3-4 foi de dafin, 3-4 căței de usturoi, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, piper boabe, sare, coriandru boabe. Pentru friptură: 1 kg mușchi de vânat, 6 linguri cu merișoare proaspete sau uscate și hidratate, sare, piper.

Mod de preparare: vinul și oțetul se amestecă bine cu apă și condimente și se pune totul la fiert. Legumele se taie rondele și se adaugă în marinată când a început să fiarbă. Mușchiul se feliază, se pune în marinată rece și se lasă în frigider timp de 24 de ore. Se pune apoi carnea într-un vas, se adaugă legumele scurse, merișoarele, se mai pun condimente după gust, se acoperă vasul cu hârtie de copt și se bagă în cuptor pentru o oră. Când sosul scade se completează cu zeamă de la marinată. Apoi se dă hârtia la o parte și se mai lasă până se rumenește carnea.

Leberwurst

556 26 4Ingrediente: 500 g ficat de porc, 300 g pulpă de porc, 300 g carne grasă de porc, 2-3 cepe, 2 morcovi, sare, piper măcinat, 20-25 boabe de piper, 1-2 foi de dafin, nucşoară, ienibahar, cimbru, 200 ml vin alb, intestine de porc curățate și ținute în apă cu sare și oțet.

Mod de preparare: ficatul se taie bucăţi şi se lasă în apă rece. Pulpa se pune la fiert într-o oală mai mare cu apă, o linguriţă cu sare, morcovii şi ceapa tăiată solzişori. Se adaugă restul de carne tăiată bucăţi şi se lasă să fiarbă. Se spumează și se adaugă mirodeniile. Se acoperă şi se lasă să fiarbă. Când carnea e gata, se scoate şi se lasă să se răcească. Se păstrează supa. Ficatul se pune la fiert separat, în câteva linguri cu supă. Carnea și ficatul se dau apoi de câteva ori prin maşina de tocat cu sită mică. Se adaugă câteva linguri cu supă pentru o consistență cremoasă. Se umplu intestinele, se leagă la 25-30 cm şi se fierb la foc mic, 20-25 de minute, în vin amestecat cu 500 ml supă, având grijă să nu clocotească.

Porc cu vin roșu și scorțișoară

Ingrediente: 2,5 kg pulpă de porc, 250 ml vin roșu, 50 g stafide înmuiate, 150 g măsline verzi, 4 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă mare, 1 linguriță cu scorțișoară, 3 frunze de dafin, 4-5 linguri cu făină, sare și piper.

Mod de preparare: frecați carnea cu sare, piper și scorțișoară, apoi presărați făină. Puneți-o într-o tavă unsă cu ulei. Adăugați foile de dafin, ceapa tocată și restul de ulei. Țineți în cuptor 30 de minute. Stropiți friptura cu jumătate din vin și întoaceți-o. Lăsați din nou în cuptor pentru 30 de minute. Scoateți tava, întoarceți carnea, puneți restul de vin, stafidele scurse și măslinele și lăsați la cuptor o oră.

Biluțe de turtă dulce

Ingrediente: 300 g zahăr, 125 ml apă, 1 ou, 1 gălbenuș, 50 g unt, 500 g făină, 1 linguriță cu scorțișoară, nucșoară, ghimbir, ienibahar, 1 praf de bicarbonat de sodiu, 1 pahar cu zahăr pudră, 1 albuş pentru glazură.

Mod de preparare: puneți la topit o lingură cu zahăr până se caramelizează ușor. Turnați apa clocotită, puneți restul de zahăr și mirodeniile măcinate. Amestecați continuu până ce totul devine un sirop și ajunge la punctul de fierbere. Dați vasul deoparte, puneți 150 g făină, amestecați bine și lăsați la răcit. În restul de făină puneți praful de bicarbonat, untul topit și răcit, oul, caramelul şi amestecați bine. Se scoate pe un blat, se frământă, se formează bile și se coc în cuptor timp de zece minute. Pentru glazură, se bate un albuș, se adaugă paharul cu zahăr pudră și se toarnă repede peste turtele scoase din cuptor, uniform.

Biscuiți Pepparkakor

Ingrediente: 1 kg făină, 200 g zahăr brun, 200 g zahăr tos, 200 g sirop de porumb sau 150 ml caramel făcut din zahăr brun, 150 ml apă, 300 g unt gras, 2 linguri rase cu scorțișoară, 2 linguri cu pudră de ghimbir, 2 linguri de cuișoare măcinate, 1 lingură rasă cu praf de copt.

Mod de preparare: încălziți zahărul tos, zahărul brun, apa și siropul caramel într-o tigaie. Adăugați untul și lăsați-l să se topească, amestecând din când în când. Luați tigaia de pe foc și lăsați amestecul să se răcorească. Încorporați mirodeniile și praful de copt. Amestecați cu făina până obțineți un aluat moale. Presărați puțină făină peste și lăsați aluatul să dospească peste noapte. Întindeți-l pe masa pudrată cu făină folosind un sucitor. Foaia trebuie să fie foarte subțire. Tăiați aluatul cu forme de brăduți, reni, inimioare sau steluțe. Coaceți în cuptor preîncălzit, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Băutură nordică Glogg

556 26 5Ingrediente: 1 litru de vin roșu, 2 păhărele cu coniac, vodcă ori ţuică, 4 linguri cu stafide, coaja de la 1 portocală, 4 linguri cu migdale tăiate jumătăţi, cardamom, scorţişoară, 4 cuişoare, zahăr după gust.

Mod de preparare: vinul, coaja de portocală şi aromele se pun într-o oală pe foc ca să se încălzească, amestecând puţin. Se ia de pe foc în clipa în care vrea să dea în clocot. Se toarnă un deget de băutură alcoolică în fiecare pahar, se adaugă o lingură cu migdale şi una cu stafide și se toarnă vinul fierbinte.