Main menu

header

537 26 1de Raluca Grințescu

Menta (izma) este numele unei plante erbacee dintr-o familie parfumată, veselă şi proaspătă, Laviate, alături de rudele sale: menta creață, menta-piperată şi busuiocul cerbilor, de la care se utilizează frunzele şi vârfurile înflorite, în scop terapeutic şi gastronomic. I se mai spune piperiță, adică iute, piperată, datorită gustului şi mirosului înţepător, care se pot simţi dacă tulpina sau frunzele sunt tăiate.

Se utilizează proaspătă

Celebra ciocolată amăruie cu cremă de mentă After Eight a fost creată în 1962 de Rowntreer&Company Limited. Până în 1988, când a fost achiziţionată de Marea Britanie, ciocolata cu mentă a fost produsă de Nestle. Sunt zece sortimente ale mărcii After Eight, de la ciocolata clasică până la biscuiţi şi îngheţată. After Eights se vinde în toată Europa şi în America de Nord. Menta se utilizează proaspătă, ca adaus la băuturi care taie setea, la pește, în umpluturi cu carne, în omlete şi ca ingredient în sosuri. Esenţa de mentă este utilizată la prepararea lichiorurilor. Menta proaspătă este nelipsită din mâncărurile orientale. Folosiţi frunzele tinere rupte de pe crenguţă, pentru a avea cea mai bună aromă. Să vedem câteva rețete cu mentă, răcoritoare, taman bune pentru arșița de afară.

Jeleu

537 26 2Ingrediente: 1 cană cu frunze de mentă, 1 cană cu apă, 1/2 ceşcuţă cu oţet de mere, 3 şi 1/2 ceşcuţă cu zahăr, 1 plic cu gelatină, câteva picături de colorant alimentar verde.

Mod de preparare: combinaţi apa, menta ruptă în bucăţele mici, pentru a avea savoare, oţetul şi zahărul şi puneţi pe foc. Fierbeţi la foc tare cam două minute, apoi opriţi focul şi lăsaţi zece minute să se odihnească. Strecuraţi lichidul, astfel încât să nu rămână frunze de mentă. Adăugaţi colorantul alimentar (șase picături). Într-un alt vas puneţi gelatină în 1/4 cană cu apă rece. Amestecaţi bine. Lăsaţi-o cinci minute, apoi adăugaţi-o la lichidul obţinut, încălziți compoziţia, fără a o fierbe, aproximativ cinci minute. Luaţi de pe foc şi daţi la rece. S-a format jeleul de mentă, cu un gust răcoritor şi dulce. Serviţi cu cotlet de miel.

Sirop

Ingrediente: 10 frunze de mentă, 6 linguri cu miere, 2 linguri cu zeamă de lămâie.

Mod de preparare: zdrobiți frunzele de mentă, adăugați mierea şi zeama de lămâie. Amestecați bine, puneți compoziţia într-o sticlă închisă la culoare şi lăsați-o la macerat. Nu uitați să strecurați înainte de a o îndoi cu apă. Luați două linguri cu sirop cu un pahar cu apă de trei ori pe zi. Beți două-trei linguri cu sirop diluat într-un pahar cu apă în zilele caniculare. Licoarea are un efect răcoritor şi, de asemenea, vă scapă de stres.

Lichior

Ingrediente: 100 ml alcool, 3-4 crenguţe de mentă, 250 g zahăr, 200 ml apă.

Mod de preparare: se pun crenguţele de mentă în alcool şi se lasă la macerat cel puţin două săptămâni. Apoi se face siropul din zahăr şi apă, care se toarnă peste macerat. Se potriveşte tăria lichiorului după gustul fiecăruia.

Limonadă

537 26 3Ingrediente: 1/2 cană cu mentă proaspătă, 2 lămâi verzi/galbene, 4 linguri cu zahăr (preferabil brun) sau miere, apă rece, gheaţă.

Mod de preparare: menta se spală bine şi se rup frunzuliţele. Codiţele se aruncă. Lămâile se storc. Se păstrează două-trei felii pentru decor. Într-un pahar/cană mare se pune zahărul, se adaugă sucul de lămâie, menta şi apă. Se amestecă bine şi se adaugă gheaţă. Se serveşte rece.

Îngheţată

Ingrediente: 250 ml lapte, 150 g zahăr, 500 ml frişcă lichidă, puţină sare, 40 g frunze proaspete de mentă, 1 cană de 250 ml îndesată bine cu frunze, 5 gălbenuşuri, 100 g ciocolată amăruie, cu minimum 50% cacao.

Mod de preparare: într-o crăticioară medie încălziți laptele, zahărul, sarea, menta şi 250 ml frişcă lichidă. Când amestecul de lichide şi de mentă s-a încălzit, luaţi-l de pe foc şi acoperiţi crăticioara. Lăsaţi să se infuzeze menta 30 de minute. Scoateţi menta cu o strecurătoare. Presaţi bine cu o linguriţă frunzele de mentă în strecurătoare, până iese toată esenţa din ele. Frişca (restul de 250 ml frişcă lichidă) o bateţi separat. Reîncălziţi laptele, separat într-un castron amestecaţi gălbenuşurile, când laptele este călduţ, turnaţi-l treptat peste ouă. Fierbeţi până se îngroaşă, amestecând cu o spatulă tot timpul. Aveţi grijă să nu coaceți ouăle! Lăsaţi complet acest amestec să se răcească. Turnaţi peste el frişca bătută şi omogenizați. Topiţi ciocolata amăruie. Pe fundul caserolei turnaţi câteva fâşii de ciocolată topită, apoi îngheţata şi iar ciocolata topită şi tot aşa, în straturi, până se omogenizează.

„Un ceai în Sahara” se numeşte cartea lui Paul Bowles, în care se referă la ceaiul marocan, un amestec de ceai verde cu mentă, îndulcit cu zahăr, devenit o băutură populară în deşert, precum şi băutura naţională a Marocului

Stiaţi că...

... frunzele de mentă rezistă doar câteva zile sau poate o săptămână dacă sunt ţinute în frigider?

... vaporii de mentă le dau sportivilor mai multă motivaţie, energie, viteză şi încredere? Unii atleţi fac inhalaţii cu mentă, iar odată Reebok chiar a scos pe piaţă nişte bustiere cu miros de mentă

... „Mint Julep”, un cocteil binecunoscut în sudul Statelor Unite, conţine bourbon cu zahăr şi câteva frunze de mentă?

... unele persoane sunt alergice la uleiul de mentă, aşa că întâi trebuie testat?