Main menu

header

  Conform statisticilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Federaţia Internaţională de Diabet, aproximativ 5% din populaţia României se află în evidenţele medicale ca suferind de diabet. Toate tipurile de diabet au simptome similare, deoarece aceste forme se caracterizează prin prezenţa unei cantităţi mari de zahăr sau de glucoză în sânge. Aceasta apare deoarece organismul nu mai e capabil să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Restricţiile la zahăr constituie o adevărată problemă pentru persoanele diabetice. Noi vă vom prezenta câteva reţete menite să vă îndulcească, chiar dacă suferiţi de diabet zaharat.

Prăjitură cu ciocolată

  Ingrediente: 130 g unt moale, 200 g îndulcitor artificial granulat, o linguriţă şi jumătate cu extract de vanilie, un ou bătut, 300 g făină, o linguriţă şi jumătate cu praf de copt, o linguriţă cu sare, 150 g fulgi de ciocolată şi 150 g alune de pădure tăiate.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 175 de grade Celsius. Într-un vas mediu amestecaţi untul, înlocuitorul de zahăr, două linguri cu apă şi vanilia, până obţineţi o cremă. Adăugaţi oul şi continuaţi să amestecaţi. Combinaţi separat făina, praful de copt şi sarea, adăugaţi amestecul apoi în cremă. Puneţi fulgii de ciocolată şi alunele. Ungeţi o tavă cu ulei. Luaţi câte o linguriţă din compoziţie şi formaţi prăjiturele pe tavă. Coaceţi în cuptorul preîncălzit 12 minute. Lăsaţi să se răcească.

Dulceaţă de căpşuni

  Ingrediente: patru kilograme de căpşuni, 800 g fructoză, trei pachete cu Gelfix şi zeama de la două lămâi.
Mod de preparare: căpşunile se spală sub jet de apă, se lasă la scurs, se curăţă apoi de codiţe şi se cântăresc. Un sfert din cantitatea de fructe se zdrobeşte cu telul, se pune într-o cratiţă mare de inox. Fructoza şi Gelfixul se amestecă împreună cu zeama de lămâie şi se pun peste fructele zdrobite. Se adaugă restul de fructe întregi. Se fierb pe foc mare nu mai mult de două sau trei minute, amestecând cu grijă. Se ia cratiţa de pe foc şi se pune imediat dulceaţa fierbinte în borcane cu capac metalic, se închid şi se ţin cu gura în jos până se răcesc. Se păstrează la loc întunecos şi rece.

Turte cu brânză de vaci

  Ingrediente: 150 g brânză de vaci, 100 g nuci, două gălbenuşuri, 10 g unt, vanilie, coajă de lămâie, zaharină (una sau două tablete).
Mod de preparare: nucile pisate se trec prin maşină, se amestecă bine cu brânză de vaci frecată cu gălbenuşurile, vanilia, coaja de lămâie şi zaharina. Din această compoziţie se fac cu mâna mici perişoare, ce se turtesc uşor şi se aşază în tava unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coc la foc potrivit 30-35 de minute.
Claudia Stan
Cozonac cu nucă şi pere

  Ingrediente: 400 g făină, o linguriţă şi jumătate cu sare, 30 g drojdie, 90 ml sirop dietetic, 300 ml lapte degresat, 25 g ciocolată amăruie dietetică, 200 g miez de nucă, 300 g griş, o linguriţă şi jumătate cu scorţişoară, 20 g unt, 180 g pere, o lingură cu suc de lămâie, 100 g fructe uscate, o pătrime de linguriţă cu zaharină lichidă pentru diabetici.
  Mod de preparare: amestecaţi făină cu sarea. Puneţi într-un castron drojdia, 50 g sirop, patru linguri cu lapte călduţ, puţină făină, amestecaţi şi apoi adăugaţi-le peste făină. Lăsaţi 15 minute la dospit şi frământaţi. Mai lăsaţi 30 de minute la crescut. Puneţi în acest timp la foc restul de lapte, 40 ml sirop, griş, scorţişoară, ciocolată şi nucă măcinată. După ce se răceşte adăugaţi untul. Curăţaţi perele, tăiaţi-le cubuleţe şi stropiţi-le cu suc de lămâie. Adăugaţi-le peste nucă, împreună cu zaharina şi cu fructele uscate tăiate. Întindeţi coca şi adăugaţi umplutura, apoi rulaţi cozonacul şi puneţi-l în formă. Lăsaţi-l să crească 20 de minute, apoi băgaţi-l la cuptor circa o oră.