Main menu

header

532 26 1de Carmen Ciripoiu

În plină vară, micuțele bobițe de culoarea rubinului, înzestrate cu o aromă inconfundabilă, ne oferă delicii gustoase, dar mai ales sănătoase. Rețete inedite și delicioase cu zmeură găsiți în rândurile de mai jos.

Marmeladă de zmeură

Ingrediente: 500 g zmeură, zeama de la 1 lămâie, 350 g zahăr gelifiant, 200 ml sirop de zmeură sau de soc.

Mod de preparare: se alege zmeura și se spală doar dacă e absolut necesar, apoi se amestecă împreună cu zeama de lămâie și cu zahărul și se lasă să pătrundă o jumătate de oră. Se pune pe foc, și când dă în clocot se adaugă siropul. Se lasă să fiarbă clocotit aproximativ cinci minute, amestecând în continuare, până când marmelada e închegată. Se toarnă în borcane clătite cu apă fierbinte, se astupă ermetic, apoi se lasă să se răcească.

Tartă cu ciocolată și zmeură

Ingrediente: pentru crustă: 1 cană cu nuci, 1 cană cu stafide, puțină sare; pentru umplutură: 1 avocado copt, 2 banane coapte, 3 linguri cu miere sau cu sirop de agave, 2-3 linguri cu cacao, 1 jumătate de linguriță cu esență de vanilie, 2 linguri cu unt, 100 g zmeură.

Mod de preparare: se lasă nucile și stafidele să se înmoaie peste noapte, apoi se mixează la blender împreună cu un strop de sare. Crema rezultată se întinde în formă de tartă și se lasă la congelator ca să se întărească. Se curăță fructele și se amestecă toate ingredientele pentru umplutură în blender până devin o cremă foarte fină. Se toarnă umplutura peste tartă, se ornează cu zmeură și se mai lasă la frigider până se întărește.

Semifreddo cu zmeură și miere

532 26 2Ingrediente: 3 ouă, 60 ml miere, 520 g iaurt, 200 g zmeură, 250 g căpșuni, zahăr pudră.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă bine cu un mixer ouăle și mierea, până se obține o cremă, apoi se adaugă iaurtul. Se tapetează o formă de chec sau de cozonac cu folie alimentară. Se toarnă compoziția în tavă, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la rece pentru două ore. Într-un alt bol se amestecă jumătate din compoziția de zmeură. Se toarnă apoi piureul obținut peste compoziția cu miere, se acoperă cu folie și se lasă la frigider peste noapte. Într-un vas se amestecă restul de zmeură, căpșunile și zahărul pudră. Se răstoarnă semifreddo pe un platou și se taie în felii. Se adaugă pe fiecare felie o lingură cu amestecul de fructe și zahăr pudră.

Panna Cotta cu banane și cu sos de zmeură

Ingrediente: pentru Panna Cotta: 350 ml smântână, 150 ml lapte, 1 lingură cu miere, 1 banană zdrobită, 1 pachet de gelatină, 50 ml apă; pentru sos: 1 ceșcuţă cu zmeură, 1-2 linguri cu miere.

Mod de preparare: se dizolvă gelatina într-un castron cu apă zece minute. Între timp se pun pe foc smântâna și laptele și se lasă să se înfierbânte, dar nu să fiarbă, apoi se adaugă mierea, amestecând pentru a se dizolva. Se toarnă amestecul de lapte peste gelatina dizolvată, amestecând cu un tel, se adaugă banana zdrobită și se amestecă foarte bine pentru a omogeniza compoziția, apoi se toarnă în forme unse foarte puţin cu ulei sau în cupe de îngheţată. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se răcească treptat, la temperatura camerei, apoi se pun în frigider pentru câteva ore ca să se întărească. Când Panna Cotta este gata de servire se prepară sosul din zmeură și miere, zdrobind ușor zmeura, ca aceasta să elibereze sucul. Se pune în fiecare cupă câte o lingură cu sos și se servește.

Omletă cu cremă de brânză și zmeură

Ingrediente: 2 ouă, 4 linguri cu smântână lichidă, 100 g brânză proaspătă de vaci, 1 lingură cu zahăr, 250 zmeură, 1 lingură cu zahăr pudră, sare.

Mod de preparare: se bat ouăle ca pentru omletă, se adaugă smântâna și puțină sare. Se toarnă amestecul într-o tigaie încinsă și se prăjește omleta pe ambele părți, fără să fie uscată. Se pune zmeura în blender împreună cu zahărul și cu brânza de vaci și se amestecă până se obține o pastă cremoasă. Se aşază omleta pe farfurie, iar deasupra acesteia, amestecul de zmeură cu brânză, apoi se pliază pe jumătate. Se pudrează cu zahăr vanilat și se ornează cu câteva bucăți de zmeură și cu o frunză de mentă.

Smoothie cu zmeură

532 26 3Ingrediente: 1 cană plină cu zmeură proaspătă, 2 banane bine coapte, 4-5 cuburi de pepene galben congelat, 2 căni cu lapte de cocos, 1 linguriță cu pudră de vanilie.

Mod de preparare: se pun fructele și vanilia în blender și se adaugă prima cană cu lapte. Se procesează până devine cremos, apoi se adaugă lapte în funcție de consistența dorită.

Brioșe cu zmeură

Ingrediente: 10 linguri cu făină, 5 linguri cu zahăr, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, sare, 250 ml lapte, 60 ml ulei, 150 g zmeură.

Mod de preparare: se amestecă bine făina cu zahărul, praful de copt, zahărul vanilat şi sarea într-un castron mare, apoi se adaugă laptele și uleiul. Se omogenizează bine și se distribuie în tăvițe în mod egal. Deasupra se pun bucățile de zmeură. Se coc la foc potrivit în jur de 25 de minute. După coacere se lasă în tavă cel puțin cinci minute. Se servesc calde, pudrate cu zahăr.

Tiramisu cu zmeură

Ingrediente: 250 g zmeură, 250 g mascarpone, 80 g zahăr, 3 ouă, 30 pișcoturi, sirop de zmeură.

Mod de preparare: se mixează zmeura cu jumătate din cantitatea de zahăr și se pune amestecul la frigider. Se separă ouăle și se bat albușurile spumă. Se bat gălbenușurile cu mascarpone și cu restul de zahăr până devin ca o spumă, apoi se încorporează ușor albușurile. Se diluează siropul cu puțină apă și se înmoaie pișcoturile. Se formează prăjitura astfel: primul strat de pișcoturi, al doilea strat de cremă, al treilea strat de zmeură.