Main menu

header

530 26 1de Dana Purgaru

Care român n-a auzit de celebrele poale-n brâu, scovergi, învârtite, pesmeciori sau minciunele? Până și străinii care ne-au vizitat țara le laudă și caută secretul preparării lor. Fie că sunt din Moldova, din Maramureș ori din Oltenia, aceste delicii pe care le preparau străbunicele sunt ușor de realizat și, în ciuda simplității lor, înnobilează orice masă.

Poale-n brâu

Ingrediente pentru aluat: 750 g făină, 3 ouă, 30 g drojdie, 1 linguriță cu zahăr, 3 linguri cu smântână, 100 g unt topit, 2 linguri cu untdelemn, 1/2 cană cu lapte, puțină sare, încă 100 g unt pentru uns. Pentru umplutură: 500 g carne preparată ca pentru pateuri (tocată, călită cu ceapă, verdeață, 1 ou, puțină smântână și condimente) sau 450 g cașcaval sau telemea cu ou. Se poate face și cu 300 g brânză de vaci îndulcită și cu ou sau cu varză dulce ori murată, călită și bine scăzută. De asemenea, se pot umple cu ciuperci (10-15), călite cu ceapă și condimente.

Mod de preparare: se pune drojdia înmuiată în puțin lapte călduț și îndulcit cu o linguriță cu zahăr și amestecat cu puțină făină, să crească. Se face un aluat din făină, ouă, drojdie crescută, smântână, lapte, 100 g unt topit, untdelemn și sare. Se frământă bine și se lasă puțin să crească. Apoi se întinde foaia, se taie în pătrate, se umplu cu carne, brânză, cașcaval, ciuperci ori varză și se lipesc colțurile, două câte două, în diagonală, deasupra umpluturii. Se așază în tavă, se mai lasă să crească puțin, apoi se ung cu unt topit și se dau la cuptor. După ce se coc se mai ung cu unt topit.

Plăcintă cu urdă în foaie subțire

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 1 linguriță cu sare, 1/2 pahar cu apă călduță, 1 lingură cu untdelemn. Pentru umplutură: 50 g unt, 500 g urdă, 2 ouă, sare, 2 linguri cu smântână, mărar verde tocat.

Mod de preparare: se pune făina într-un castron, se amestecă bine cu apa călduță în care s-au pus sarea și untdelemnul. Se frământă, apoi se trece pe planșetă și se continuă frământatul, lovindu-se din când în când de planșetă, până ce aluatul devine moale și elastic. Pe o față de masă curată se presară făină, se pune aluatul și se acoperă cu o cratiță fierbinte. După 15 minute, aluatul se întinde ușor, uniform, până când se întrevede prin foaie fața de masă. Se lasă să se usuce și se stropește din când în când cu unt topit, călduț (cu o pană). Pentru plăcinta cu urdă trebuie să întindeți aluatul în șase foi subțiri, cât tava. Se amestecă urda cu ouă, cu smântână, mărar și cu sare. Se pun în tavă două-trei foi unse cu unt și se întinde compoziția de urdă. Se acoperă cu alte trei foi unse cu unt. Se dă la cuptor. După ce se coace se taie caldă.

Pesmeciori

Ingrediente: 4 gălbenușuri, 4 linguri cu zahăr, 4 linguri cu unt, 4 albușuri bătute spumă, 300 g făină, 1 lingură cu zahăr pudră.

Mod de preparare: se freacă bine gălbenușurile cu zahăr, se adaugă untul și se freacă în continuare. Se pun albușurile spumă și se amestecă ușor. Se adaugă făina și se frământă până se obține un aluat gros. Se întinde o foaie groasă de 1/2 cm. Se unge cu unt și se taie în bucăți de diferite forme. Se presară zahăr pudră, se pun în tavă unsă și se coc la cuptor.

Învârtita moldovenească

Ingrediente: 1 kg făină, 1 praf de sare, 1 pahar cu apă călduță, 1 lingură cu untdelemn, 100 g untură topită, 200 g zahăr, sirop, după gust.

Mod de preparare: se face un aluat din făină, apă, sare şi untdelemn. Se taie în șapte-opt bucăți cât un măr și se întind pe rând foi subțiri. Fiecare se unge cu untură și deasupra se presară zahăr. Se așază foile una peste alta și se rulează. Se apucă apoi ruloul de capete și se lungește, răsucindu-l până devine un sul lung și răsucit. Se pune într-o cratiță unsă cu unt și se face melc. Se dă la cuptor fierbinte. Se servește cu sirop.

Scovergi

Ingrediente: 500 g făină, 200 g untdelemn, 30 g drojdie, sare, 1/2 cană cu apă, 200 g zahăr.

Mod de preparare: se înmoaie drojdia cu apă și se lasă să crească. Se pune făina într-un castron și se amestecă bine cu apă şi sare, apoi se frământă. Se lasă la loc cald să crească, acoperită cu șervet. Apoi se pune pe planșetă, se iau bucăți mari și se modelează în sul. Se taie bucățele egale, care se întind în foi, ca pentru plăcinte. Fiecare foaie se coace pe ambele părți în untdelemn fierbinte. Scovergile se servesc calde, presărate cu zahăr.

Chicșuri

Ingrediente: 150 g unt, 180 g zahăr, 450 g făină, 2 ouă, 1/2 pliculeţ cu praf de copt, vanilie, coajă de lămâie.

Mod de preparare: se freacă jumătate de oră untul cu zahărul. Se pun ouăle pe rând și se amestecă. Se adaugă făina, vanilia, praful de copt, coaja de lămâie și se frământă bine pe planșetă. Se întinde o foaie, se taie forme de panglici lunguiețe de 5-6 cm, se pun în tavă și se coc în cuptor.

Covrigi

Ingrediente: 500 g făină, 20 g drojdie, 1 cană cu lapte, sare, zahăr, 3 ouă, 120 g unt.

Mod de preparare: se prepară un aluat din făină, drojdie crescută în lapte cu puțin zahăr, gălbenușuri, sare și unt topit. Se lasă să crească. Se pune apoi pe masa de aluat presărată cu făină și se fac covrigi, mici sau mari. Se pun în tavă, se ung cu gălbenuș bătut și se dau la cuptor. Se poate presăra sare, piper, zahăr, mac sau susan.

Minciunele

530 26 2Ingrediente: 2 ouă, 2 gălbenușuri, 2 linguri cu zahăr pudră, 2 linguri cu smântână, puțină sare, 500 g făină, 500 g untdelemn, zahăr pudră.

Mod de preparare: se amestecă bine ouăle cu zahărul, se adaugă smântâna, sarea și făina și se frământă totul până se obține un aluat potrivit de moale. Se întinde o foaie, se taie forme variate și se pun în ulei fierbinte ca să se coacă. Se întorc pe ambele părți, se scot și se pudrează cu zahăr.

Papanași fierți

Ingrediente: 200 g brânză de vaci, 1 ou, 2 linguri cu făină, 1 lingură cu griș, puțină sare.

Mod de preparare: se pune apă la fiert cu sare. Se amestecă brânza de vaci cu gălbenușul, făina, grișul, albușul bătut spumă și sarea. Se modelează gogoșele cât o prună mare, se dau prin făină și li se dă drumul în apa care fierbe. Se lasă 15-20 de minute, apoi papanaşii se scot, se ung cu unt și se servesc calzi, cu smântână ori cu iaurt și cu zahăr sau cu magiun.

Mălai dulce

Ingrediente: 500 g mălai, 250 g făină, 2 ouă, 1 pahar cu lapte, 2 linguri cu unt, 50 g untdelemn, 20 g drojdie, zahăr, sare.

Mod de preparare: se pune mălaiul într-un vas, se presară sare și se opărește cu laptele fierbinte. Se lasă la răcit, apoi se adaugă untul, untdelemnul, ouăle, făina, drojdia înmuiată, zahărul și se amestecă bine. Trebuie să fie ca o smântână, nu mai gros. Se unge o tavă cu unt topit, apoi cu untdelemn, se toarnă compoziția și se dă la cuptor. Se servește cu unt, smântână ori magiun.

În numărul următor vă vom prezenta și alte rețete românești vechi, precum lapte de bou, riteș, piroste, tașche și mai multe plăcinte