Main menu

header

526 26 1de Diana Georgescu

Tendința actuală din domeniul gastronomiei este reîntoarcerea la natură, la alimente cât mai puțin procesate și, în consecință, cât mai sănătoase. Pentru aceia dintre dumneavoastră care aveți posibilitatea să produceți lactate în propria gospodărie, am adaptat câteva rețete care să necesite cât mai puțin efort și investiții. Trebuie totuși menționat că acestea au la bază lapte natural, cu conținut minim de grăsime de 3,5%, nepasteurizat și fără aditivi.

Brânză de vacă

526 26 2Ingrediente: 2 l lapte de vacă (sau de capră), 200 g smântână, 4 linguri cu suc de lămâie, un vârf de cuțit cu sare, o bucată de pânză (sau de tifon).

Mod de preparare: toate ingredientele se amestecă bine într-un vas și se pun 45 de minute la foc mic. Apoi se intensifică puțin focul, iar în următoarele cinci minute se va vedea că ia naștere cheagul, care va fi tăiat în bucățele, pentru înlăturarea facilă a zerului. Într-un vas se așază o strecurătoare dublată de pânza sau tifonul pliat în mai multe straturi și se răstoarnă amestecul, dându-i apoi un răgaz de 10-15 minute pentru a se scurge. În final se adună și se leagă pânza, se pune la înălțime și se lasă câteva ore, până se scurge tot zerul.

Iaurt

526 26 3Ingrediente: 1 l lapte proaspăt, 150 ml iaurt (cu culturi active).

Mod de preparare: se amestecă laptele, ușor încălzit, cu iaurtul, apoi se pune amestecul în vase de sticlă sau de porțelan. În situația în care dispuneți de o iaurtieră, se plasează borcanele cu amestecul rezultat în iaurtieră și se lasă timp de 12 ore. Dacă nu aveți, recipientele se așază pe o farfurie, cât mai apropiate (pentru a-și păstra temperatura cât mai uniform), și se acoperă cu un șervet gros de bucătărie. Se lasă într-o încăpere încălzită, pentru minimum 12 ore. După acest interval, indiferent în ce mod a avut loc incubarea culturilor lactice, recipientele cu iaurt se introduc la frigider. Poate fi consumat după ce a stat la rece cel puțin două ore și poate fi păstrat timp de șapte zile. Rezultatul depinde de procentul de grăsime al laptelui și de calitatea iaurtului folosit inițial.

Unt

526 26 4Ingrediente: 500 ml smântână (grasă), 1 pahar cu apă caldă.

Mod de preparare: într-un borcan mare (2 l) cu capac filetat se pun smântâna și apa și se închide ermetic capacul. Apoi se începe agitarea sa cât mai energică, prin rotire și înclinare în ambele sensuri, timp de 15 minute. După acest interval se observă că grăsimea s-a separat de apă și zer și s-a depus pe pereții borcanului. Se scoate untul într-o strecurătoare și se spală sub jet de apă pentru a se înlătura complet zerul. Apoi se presează pentru a se înlătura surplusul de lichid. Se trece untul într-un castron și se mai presează puțin. I se dă forma unui bulgăre, se acoperă cu folie alimentară și se pune la frigider. În situația în care dispuneți de un separator de grăsimi, operațiunea devine mult mai ușoară, dar borcanul este o alternativă comodă și ieftină.

Cașcaval

526 26 5Ingrediente: 700 g brânză de vaci proaspătă, 700 ml lapte proaspăt (gras), 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe rase cu sare, 50 g brânză sărată de oaie, 100 g unt gras (80% grăsime).

Mod de preparare: pentru început se pune laptele la fiert. Brânza de vaci se mărunțește și se pune într-un vas încăpător. Când laptele atinge punctul de fierbere îl turnăm peste brânză și îl lăsăm astfel timp de 15 minute. După trecerea celor 15 minute se separă brânza de vaci de laptele devenit zer acum. Într-un vas se așază o strecurătoare dublată cu pânza sau tifonul pliat în mai multe straturi și se răstoarnă amestecul, dându-i apoi un răgaz de minimum două ore, pentru a se scurge. Peste noapte ar fi ideal, dar nu obligatoriu. Apoi se mărunțește brânza scursă de zer, se adaugă brânza sărată și sarea și se amestecă energic. Opțional, brânza de vaci se poate mărunți cu ajutorul pasatorului sau al mixerului. Untul se pune la topit într-o tigaie cu fundul gros. Când e aproape topit, se pune toată brânza și se începe amestecarea continuă, până când brânza este topită. După aceea se adaugă bicarbonatul și se amestecă totul cu viteză. Se va vedea că la pasul acesta cașcavalul se va umfla ușor, și, pe lângă aceasta, va deveni mai omogen. Se pune cașcavalul într-o cutie de plastic căptușită cu folie alimentară sau într-o formă de silicon. Se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece pentru câteva ore.

Brânză topită

Această variantă de brânză, obținută în casă, este ușor de realizat, savuroasă și mult mai sănătoasă, întrucât nu conține aditivi.

Ingrediente: 1 kg brânză de vaci (bine stoarsă de zer), 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe cu sare, 20 g unt.

Mod de preparare: se amestecă brânza cu sarea și bicarbonatul și se păstrează la rece, pentru minimum patru ore. Într-un vas în bain-marie, cu capac, se pune untul și se lasă să se topească. Apoi, se adaugă brânza și se lasă pe foc, sub capac, timp de 15 minute sau până când s-a lichefiat, având consistența unei smântâni. Se toarnă în forme sau în boluri, se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se introduce la frigider peste noapte. Înainte de a fi turnată în forme, poate fi asezonată cu boia, verdețuri sau chiar cu bucățele mici de șuncă crud-uscată, pentru a o face mai savuroasă.

PONT. Iaurtul poate fi pregătit și cu ingrediente care se găsesc în supermarketuri, cu condiția ca lactatele folosite să aibă conținut mare de grăsimi și iaurtul să aibă culturi vii, active