Main menu

header

522 26 1de Alina Anghel

Bucătăria marocană este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune, fiind echivalentul nord-african al preparatelor din bucătăria franțuzească. Specialitățile și rețetele marocane sunt numeroase, necesitând o multitudine de condimente, ce obligă la o bună pregătire teoretică a celui care le prepară pentru ca aromele să fie unice, și niciun condiment să nu prevaleze asupra celuilalt. Preparatele sunt realizate în general pentru a fi servite cu mâinile: ingredientele pentru salate sunt tăiate în bucăți mici, carnea este fiartă timp îndelungat, până se ia de pe os, ca să poate fi desprinsă cu ușurință și servită cu o bucată de pâine, iar plăcintele și deserturile sunt astfel împărțite și modelate încât să fie servite dintr-o singură îmbucătură.

Supă Harira

522 26 2Ingrediente pentru 6 persoane: 1 piept de pui, 2 aripi de pui, 200 g carne de oaie, 2 cepe, câteva fire de șofran, 100 g linte, 1 legătură de coriandru, 1 legătură de pătrunjel, 4 roșii, 30 g unt, 1 lămâie, 50 g făină, sare, piper.

Mod de preparare: carnea de oaie și pieptul de pui se taie în bucăți mici și se pun într-o oală. Se adaugă aripile de pui, lintea spălată, ceapa tăiată și șofranul. Se acoperă cu apă, se sărează și se piperează după gust, se pune un capac și se lasă să fiarbă. Când carnea este fiartă, se adaugă roșiile tocate, sucul de lămâie și untul, făina dizolvată în puțină apă, coriandrul și pătrunjelul tocate. Se mai dă un clocot, apoi se servește după ce s-a temperat un pic.

Tajine cu vinete

522 26 3Ingrediente pentru 4 persoane: 1 kg cotlete de oaie, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 2 roșii, 2 kg vinete, sare, piper, ulei.

Mod de preparare: vinetele se coc, se curăță de coajă și se pun într-un bol. Carnea se taie cuburi și se pune la călit în puțin ulei. Când s-a aurit se transferă într-o oală împreună cu ceapa tăiată, usturoiul pisat, sare și piper după gust. Se completează cu un litru de apă, se acoperă cu un capac și se fierbe 40 de minute la foc mediu. Se adaugă pătrunjelul tocat, roșiile tăiate cubulețe și se fierbe încă 15 minute. Se pun vinetele tocate, se amestecă, se mai lasă zece minute, apoi se servește.

Pui în stil marocan

522 26 4Ingrediente pentru 4 persoane: 4 aripi sau ciocănele de pui, 1 ceapă, 75 g unt, 1 linguriță cu piper negru pisat, 2 lingurițe cu boia dulce, 1 linguriță cu semințe de chimen, 1 baton de scorțișoară, 1 lingură cu coriandru tocat, sucul unei lămâi, sare.

Mod de preparare: untul se încinge într-o tigaie, se prăjesc aripile sau ciocănelele de pui, apoi se scot într-un castron. Se adaugă ceapa tocată și se călește până devine sticloasă. Se adaugă piperul, boiaua, chimenul și scorțișoara, se fierb două minute, apoi se adaugă carnea de pui. Se pune sare după gust, se acoperă cu apă și cu un capac, se fierbe o oră, apoi se scoate carnea pe un platou. Sosul rămas se trece printr-o strecurătoare, se amestecă bine cu sucul de lămâie, coriandrul tocat și se servește alături de carnea de pui.

Briouats cu miere

522 26 5Ingrediente pentru 4 persoane: 1 pachet feuilles de bricks sau foi pentru pachețelele chinezești, 300 g migdale, 200 g zahăr tos, 1/2 linguriță cu scorțișoară măcinată, 50 g unt, 1 lingură cu apă de flori de portocale, miere, ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare: migdalele se prăjesc în puțin ulei, apoi se lasă să se răcească și se macină. Într-un bol se amestecă migdalele cu untul, zahărul, apa de flori de portocale, scorțișoara măcinată și o lingură cu ulei. Foile de brick se taie ca să se obțină pătrate potrivit de mari. Pe fiecare pătrat se pune câte o linguriță cu umplutură și se împăturesc sub formă de triunghi. Se prăjesc în ulei încins, apoi se scot pe o tavă. Separat se încălzește miere, se trec triunghiurile prin ea, apoi se pun pe tavă, se lasă să se răcească și se servesc.

Fursecuri Ghoriba

522 26 6Ingrediente pentru 4 persoane: 300 g făină, 200 g unt, 150 g zahăr pudră.

Mod de preparare: făina se amestecă împreună cu zahărul pudră și se cerne. Se adaugă untul moale și se frământă până se încorporează toate ingredientele. Se înfășoară cu folie alimentară și se lasă la rece două ore. Se rup bucăți din aluat de mărimea unui ou și se aplatizează ca să capete formă de bănuț. Se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc la foc mediu 10-12 minute sau până devin aurii.

Cafea cu piper și scorțișoară

Ingrediente pentru 8 porții: 1 litru de apă, 8 lingurițe cu cafea, 1/4 linguriță cu piper măcinat, 1/4 linguriță cu scorțișoară pudră, 100 g zahăr tos, ghimbir, nucșoară.

Mod de preparare: se fierbe apa și când dă în clocot se adaugă cafeaua, piperul și scorțișoara. Se fierbe trei-patru minute, se acoperă cu un capac și se lasă să se tempereze. Se îndulcește cu zahăr tos după gust, se trece printr-o strecurătoare fină ca să se separe zațul și se toarnă în cești. Cine dorește mai poate adăuga, la fierbere, pudră de ghimbir sau de nucșoară rasă.

Băutură populară: ceaiul de mentă

Cea mai populară băutură servită la masă în Maroc este ceaiul de mentă. Pentru a prepara un ceai tradițional marocan trebuie să fiți foarte atenți, pentru că totul îi poate schimba gustul, de la frunzele de mentă până la modul de turnare în cești. De obicei, pentru a obține gustul maxim pe care frunzele de mentă îl pot oferi, se toarnă în pahare sau în cești în două tranșe, având grijă ca de fiecare dată ceaiul să formeze mici bule… ca la apa minerală. Apoi, nu trebuie să lipsească de pe farfurie cubulețe sau conuri mici de zahăr!