Main menu

header

518 25 1de Raluca Grințescu

V-ați plictisit de aceleaşi preparate pe care le făcea şi bunica dumneavoastră acum 20 de ani? V-ați plictisit să stați în bucătărie şi să faceți aceleaşi lucruri? Ați nimerit numai bine, pentru că vă vom prezenta câteva deserturi mai altfel.

Pasiune întunecată

518 25 2Ingrediente: 3 ouă, 130 g zahăr, 70 g nucă măcinată, 70 g făină, 2 lingurițe rase cu praf de copt, 40 ml cafea expresso, 130 ml ulei, 90 ml lichior de ciocolată. Pentru sirop: 80 ml cafea expresso, 50 ml lichior de ciocolată. Pentru glazură: 100 g ciocolată cu lapte, 100 g unt, 3 linguri cu zahăr, 3 linguri cu lapte.

Mod de preparare: se separă gălbenuşurile şi se pun într-un castron împreună cu zahărul tos și se freacă spumă. Se adaugă puţin câte puţin uleiul, cafeaua expresso, urmată de lichiorul de ciocolată. În crema nou-obţinută se înglobează albușul bătut spumă, cu un praf de sare. Nuca se macină cât mai fin. Separat, se amestecă făina cu praful de copt şi se adaugă toate la cremă. Rezultatul se toarnă în formă de tort, tapetată pe fund cu hârtie de copt, şi se coace la 175 de grade Celsius circa 40 de minute. Se însiropează fierbinte cu amestecul de cafea expresso şi lichior de ciocolată. După ce s-a răcit se acoperă cu o glazură de ciocolată preparată astfel: zahărul se dizolvă în lapte la foc mic. Se adaugă ciocolata, urmată de unt şi se amestecă până la omogenizarea completă. Atenţie, să nu fiarbă! Se lasă la răcit şi se pune pe prăjitură când glazura ajunge la temperatura mediului ambiant. Se mai păstrează un pic din ea. Blatul glazurat se dă la rece, şi când este gata se toarnă restul de glazură în desertul dorit. Se serveşte rece, alături, fireşte, de o cafea fierbinte.

Noapte veneţiană

Ingrediente. Pentru blat alb: 6 albuşuri, 6 linguri cu zahăr, 100 g cocos ras, 4-5 linguri cu făină. Pentru blat negru: 4 ouă (separate gălbenuşurile de albuşuri), 4 linguri cu făină, 4 linguri cu zahăr, 2 linguri cu cacao, 1 plic cu praf de copt. Pentru cremă: 6 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 5 linguri cu lapte, 200 g unt, vanilie. Pentru glazură: 100 g ciocolată, 2-3 linguri cu lapte, 50 g unt.

Mod de preparare. Blatul alb: se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul, cocosul, vanilia şi făina şi se amestecă uşor, să nu se spargă albuşurile. Se unge şi se tapetează o tavă de 20 x 30 cm cu ulei şi făină şi se toarnă aluatul. Blatul negru: se bat spumă albuşurile cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, apoi făina, care s-a amestecat în prealabil cu cacaua şi praful de copt. Se amestecă uşor, să nu se spargă albuşurile. Se toarnă cu atenţie în tavă peste aluatul cu cocos, să nu se amestece. Se coace 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. Crema: gălbenuşurile, zahărul şi laptele se amestecă la bain-marie până se îngroaşă. Untul se amestecă, după care se adaugă crema răcită puţin câte puţin şi se amestecă. Aceasta se pune peste blat şi se dă totul la frigider o oră. Glazura: Totul se amestecă, se topeşte la microunde sau în bain-marie. Se toarnă peste prăjitură, apoi totul se dă încă o oră la frigider.

Prăjitură Ochelari

518 25 3Ingrediente. Pentru aluat: 500 g făină albă, 200 g untură (la temperatura camerei), 3 gălbenuşuri, 1 lingură cu zahăr, 1 praf de sare, 2-3 linguri cu smântână, 1/2 cub drojdie proaspătă, 50 ml apă călduţă, 1 priză de zahăr. Pentru umplutură: 3 albuşuri, 150 g zahăr pudră, 200 g nucă măcinată, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, coaja rasă de la o lămâie, 1 borcan de 300 ml gem (de prune, vişine, căpşuni).

Mod de preparare: se dizolvă drojdia în apă călduţă şi se adaugă zahărul. Se lasă la loc călduţ 10-15 minute, până amestecul devine spumos. Se amestecă bine cu degetele făina cu untura până arată ca pesmetul, după care se adaugă drojdia şi restul ingredientelor de la aluat (exceptând smântâna) şi se frământă uşor până se leagă aluatul. Dacă nu se leagă, adăugaţi treptat câte o lingură cu vârf cu smântână şi frământați până obţineţi un aluat legat. Apoi mai frământați încă cinci minute să devină aluatul elastic. Împărţiţi aluatul în trei bucăţi egale. Întindeţi din fiecare bucată foaie subţire (de circa 25 x 35 cm). Ungeți foile cu un strat subţire de gem. Pe marginile lungi ale foilor aşezaţi un şir de vişine. Dacă vișinele sunt din sirop sau compot doar le scurgeţi într-o sită înainte de folosire; dacă sunt proaspete, le scoateţi sâmburii şi le presăraţi cu puţin zahăr, aşteptând să îşi lase din suc. Rulaţi foile din ambele părţi către centru, destul de strâns în jurul vișinelor. Lăsaţi în mijloc un spaţiu cam de trei centimetri. Bateţi bine albuşurile spumă. Adăugaţi apoi treptat zahărul pudră, esenţa de vanilie şi lămâia şi bateţi în continuare până la încorporare. Adăugaţi apoi în două-trei tranşe nuca măcinată, amestecând uşor. Aşezaţi compoziţia de nucă în zona centrală lăsată liberă (se poate pune cu linguriţa, dar cel mai uşor e cu un şpriţ de patiserie). Aşezaţi prăjiturile într-o tavă încăpătoare (de 30 x 40 cm). Coaceți prăjiturile la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute (până când aluatul e uşor rumen deasupra). Se lasă să se răcească. Se serveşte pudrată cu zahăr tos.

Căsuță

Ingrediente. Pentru foi: 1 cană cu zahăr, 600 g făină, 2 ouă, 3 linguri cu miere, 3 linguri cu untură, 1 lingură cu bicarbonat, 4 linguri cu lapte, 3 linguri cu cacao. Pentru cremă: 1 l lapte, 18 linguri cu zahăr, 3 gălbenuşuri, 7 linguri cu făină, 1 pachet de unt, mirodenii. Pentru decor: nuci pisate, Finetti.

Mod de preparare. Foi: se pun pe foc, la bain-marie, toate ingredientele, până ce se face o compoziţie omogenă, după care se adaugă 600 g făină şi se amestecă bine. Se ia de pe foc şi se împarte coca în două. Dintr-o parte se fac două foi albe, care se taie fierbinţi în trei părţi egale pe lungime (deci vor ieşi şase bucăţi). A doua parte se amestecă bine cu cacaua şi se fac beţişoare care se pun la copt. Crema: o cană din litrul de lapte se freacă împreună cu zahărul, gălbenuşurile şi făina, după aceea se pun şi restul de lapte fierbinte, mirodeniile şi untul, până se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Asamblare: se pune o foaie pe platou, se unge cu cremă, se pun apoi trei beţişoare, se pune din nou cremă, două beţişoare, din nou cremă, un beţişor, cremă. Pe lateral şi oblic se aşază celelalte trei părţi de foaie. Se ung cu Finetti şi se presară nuca măcinată şi gata!

Hotelul de cinci stele Ciragan Palace, din Istanbul, servește un desert din smochine, caise, gutui și pere care sunt marinate înainte în rom jamaican timp de cel puțin doi ani. Este nevoie de 72 de ore pentru a pregăti acest desert, procesul incluzând și o infuzie din vanilie rară din Polinezia Franceză, un topping din trufe negre caramelizate și un înveliș din fulgi de aur de 24 de carate