Main menu

header

517 26 1de Raluca Grințescu

Halvaua este un desert binecunoscut mai ales în ţările orientale şi adesea însoţeşte cafeaua sau ceaiul. Dar la fel de bine poate fi mâncată şi la finalul unei mese. De fapt, halvaua a fost una dintre găselniţele gurmanzilor indieni, transmisă mai departe în Asia de Vest, în Peninsula Balcanică, dar şi în zona mediteraneană. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numită „halava” (în limba sanscrită), „halvah” (în limba iudaică), „halawi” (în limba arabă), „helva” (în limba turcă) sau „halwa” (în limba indiană). Creativitatea şi-a spus cuvântul, fiecare popor adaptând reţeta pe gustul său. Totuşi, ca elemente comune s-au păstrat: grișul, zahărul şi nucşoara. Iată câteva rețete simple și savuroase pe care le puteți prepara chiar acasă!

Halva indiană

Ingrediente: 1 cană cu lapte, 1 cană cu apă, 1/2 cană cu zahăr, 1 cană cu griș, 1/2 linguriţă cu nucşoară, fistic (pentru ornat), 1/2 cană cu unt.

Mod de preparare: se pune la topit untul, la foc moderat, se adaugă grișul şi se amestecă încontinuu 10 minute. Între timp, într-un alt vas se pun la fiert laptele, apa şi zahărul. Se ia apoi oala de pe foc şi se adaugă mirodeniile, amestecând până la omogenizare. Se ia şi oala cu griș de pe foc şi se adaugă crema de lapte, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloaşe. Compoziţia se aşază în forme şi se ornează cu fistic. Mai târziu se poate tăia felii.

Halva cu fistic

517 26 2Ingrediente: 200 g fistic curăţat, 225 ml lapte sau apă fiartă, 115 g zahăr, 25 g unt sau margarină, 1 ceşcuţă cu făină, esenţă de vanilie.

Mod de preparare: fisticul se pune într-un vas, peste el se toarnă apă clocotită şi se lasă să se înmoaie timp de 30 de minute. Apoi se scoate din apă şi se pune în blender, se adaugă apa sau laptele şi se mixează până se taie mărunt, dar aveţi grijă să nu devină pastă; apoi toată compoziţia se amestecă bine cu zahăr. Într-o tigaie se pune untul sau margarina şi se topesc la foc mediu. Se adaugă treptat făina, pasta de fistic, esenţa de vanilie şi se lasă totul pe foc 15 minute, amestecând continuu, până când compoziţia se îngroaşă. Apoi se aşază într-o tavă întinsă şi se lasă să se răcească, după care se taie în bucăţi mici.

Halva cu griș

Ingrediente: pentru aluat: 1 pahar cu margarină sau ulei, 1 pahar cu griș, 2 pahare cu zahăr, 4 pahare cu apă, 1 ceşcuţă cu nuci tăiate bucăţi mici, esenţă de migdale amare, scorţişoară măcinată.

Mod de preparare: se fierbe zahărul în apă până capătă consistență de sirop. Se înfierbântă margarina (sau uleiul) şi se adaugă grișul. Se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se adaugă, cu grijă, siropul, nuca şi esenţa de migdale. Se amestecă până se observă că halvaua se desprinde singură de pe pereţii cratiței. Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop şi se lasă să se umfle grișul. Se răstoarnă pe un platou şi se pudrează cu scorţişoară.

Halva cu nuci

Ingrediente: 50 g nuci, 150 g unt clarifiat, 120 ml lapte, 125 g lapte praf, 100 g spumă de lapte, 120 g zahăr, 1/4 linguriță cu pulbere de cardamom.

Mod de preparare: nucile se zdrobesc cu sucitorul, nu foarte mărunt. Într-o tigaie nonadezivă se pune untul clarifiat, apoi nucile și se sotează. Se adaugă spuma de lapte și se amestecă în continuare. Se pune şi laptele praf și se amestecă încontinuu pe foc. Apoi se toarnă laptele și se amestecă, se adaugă cardamomul şi zahărul şi se amestecă până ce compoziţia se usucă. Se pune amestecul într-o tavă unsă cu foarte puţin ulei și se lasă la răcit. În funcţie de gust, la servit, se mai pot adăuga pe deasupra nuci mărunţite.

Halva persană

Ingrediente: 250 g griș, 200 g zahăr, 200 g ulei vegetal, 1 cană cu apă fiartă, 1/2 cană cu apă de trandafiri, 1/2 linguriţă cu şofran, migdale prăjite măcinate.

Mod de preparare: uleiul se pune la încins, la foc moderat, într-o cratiţă şi se adaugă grișul, amestecând timp de 10 minute. Zahărul se dizolvă în apă fiartă, se adaugă şi apa de trandafiri şi șofranul. Toate acestea se pun peste griș, amestecând repede, să nu se formeze cocoloaşe. Se ornează la sfârşit cu migdale.

Halva grecească

517 26 3Ingrediente: 1 cană cu ulei de măsline, 2 căni cu griș, 3 căni cu zahăr, 4 căni cu apă, 1/2 lămâie tăiată felii, 1 beţişor de scorţişoară, migdale tocate, susan.

Mod de preparare: grișul se prăjeşte în ulei până când capătă o culoare aurie. Între timp, se încălzeşte apa suficient de mult pentru a dizolva zahărul, şi apoi se adaugă feliile de lămâie şi scorţişoara. Acest lichid se toarnă peste griș şi se amestecă mereu pentru a nu se forma cocoloaşe. Se mai ţine oala pe foc până când compoziţia se subţiază puţin, apoi se toarnă în forme. La sfârşit, se ornează cu susan şi cu migdale.

Halva evreiască

Ingrediente: 400 g făină de susan, 1 și 1/2 cană cu ulei obţinut în urma măcinării susanului şi puţină margarină, 4 căni cu griș sau cu făină de grâu, 1 cană cu miere de albine, 1/2 cană cu seminţe de susan.

Mod de preparare: se încinge uleiul de susan şi margarina, se adaugă grișul şi se amestecă încontinuu (focul este moderat), până când capătă o culoare maronie. Se pune apoi făina de susan. Mierea se încălzeşte până la temperatura de 112 grade Celsius. Se omogenizează mierea cu seminţele de susan şi se adaugă peste compoziţia cu făină, apoi se amestecă pentru a nu se forma cocoloaşe. Se aşază în forme şi se taie atunci când s-a întărit suficient.

În sudul Asiei se folosește fisticul, iar în zona Mării Mediterane, susanul. Unele rețete au printre ingrediente fructe uscate și stafide. Pe lângă nucșoară, gustul aparte este dat de scorțișoară, de șofran și de apa de trandafiri

În România și în Republica Moldova, halvaua este făcută din semințe de floarea-soarelui